Pytanie absolutnie na poważnie, od początku uważałem ten serial za bezbłędny a finał 1 i 2 sezonu sprawił że nie mogłem się doczekać kolejnych odcinków. Cały 3 sezon był jak do tej pory moim zdaniem najlepszy: świetna postać Soldier Boy'a, walka z Homelanderem, wątek A-Train'a itp. Cały ostatni tydzień czekałem na finał po to by... się strasznie zawieść. Nie wiem jak dla was, ale dla mnie tu się nic kupy nie trzymało a absurd gonił absurd, nie mówiąc już o ostatnich minutach gdzie Homelander rozsadza głowę niewinnemu człowiekowi, a tłum zamiast uciekać w panice jeszcze mu przyklaskuje (co?) Jeszcze parę tygodni temu cieszyłem się jak zapowiedziano 4 sezon teraz to nw czy mi się będzie go chciało wgl oglądać. Szkoda.
Świeżo po seansie wszedłem na filmweb sprawdzić opinie bo myślałem że to ze mną jest coś nie tak . Twórcy zapowiadali wielki finał a dostaliśmy beznadziejny odcinek po którym już nie chce mi się oglądać tego serialu . Postać Soldier Boya była jedną z lepszych postaci w całym serialu a została potraktowana po macoszemu ( choć twórcy pozostawili furtkę i może on wrócić w przyszłych sezonach ) . A całe rozwiązanie i finałowa walka pozostawiła jednak nie smak i zastanawia mnie kto ma tu supermoce a kto nie ??? Żadna z "ludzkich" postaci od 3 sezonów nie zginęła , nie czuć tutaj stawki i zagrożenia bo taki Homelander rozwaliłby całe miasto w 5 minut a nie może dać sobie rady z kilkoma ludźmi . Gwoździem do trumny było cudowne przeżycie Quenn Mavve gdzie po obrażeniach które odniosła z rąk Homelandera , przeżyła atomowy wybuch SB którego na Herogasmie prawie nikt nie przeżył . Twórcy poszli na skróty również z Black Noir , bo kogoś uśmiercić musieli to wzięli postać która niewiele wnosiła do serialu poza tym że była . Co do ostatniej sceny to akurat spoko było pokazanie stadne zachowanie ludzi . Po tej całej akcji przez moment widać było konsternacje typa który zaczął klaskać , i tu przypuszczam że gdyby zaczął uciekać to inni ludzie ruszyli by za nim a że zaczął klaskać to inni w "owczym pędzie " zaczęli klaskać razem z nim ( tym bardziej że był to wiec zwolenników Homelandera) . Ogólnie to mógłbym punktować tutaj wszystko ale szkoda strzępić ryja , bo mam dość tego serialu tym bardziej że z odcinka na odcinek podgrzewali temperaturę by na koniec wylać na głowę kubeł zimnej wody .