Po 3 odcinkach było tak sobie, żeby nie powiedzieć tragicznie. Lecz odcinki 4-5 pokazały, że serial ma potencjał i do oglądania na wakacje jak najbardziej się nadaje...
Też najpierw nie byłam za bardzo przekonana, bo mimo, że każdy z aktorów grał bardzo przekonywająco, to jednak całość była trochę "naciągana" i sztuczna. Kontynuowałam oglądanie jednak ze względu na moje zamiłowanie do wampirów i postaci Dylana i Claire - i nie żałuję, bo "The Gates" się rozkręca i wciąga mnie coraz bardziej :) Wiele rzeczy zaczyna się wyjaśniać. Trzeba przyznać scenarzystom, że pomysł był oryginalny - jeszcze w żadnym filmie/serialu nie zamknęli w małym miasteczku tak wielu różnorodnych "stworzeń", co bardzo urozmaica ten serial.
Ja też coraz bardziej przekonuję się do tego serialu. Z odcinka na odcinek jest coraz lepiej.
Tylko ciekawe jak jest z oglądalnością tego serialu. Żeby nie zdjęli go za szybko i oby te 13 zaplanowanych odcinków puścili...
Zdjąć to go nie zdejmą raczej, bo to lato..ale nie wiadomo jak z drugim sezonem.
Aczkolwiek dzięki niemu ABC wygrywa z innymi konkurentami w internetowym streamingu na oficjalnej stronie, więc może jest nadzieja...
Ja uwielbiam ten serial, zwłaszcza Radcliffów, no najbardziej to Claire i tak samo Rhonę Mitrę...a ponadto Devon też bardzo lubię. W każdym razie postacie są ciekawe, a serial się rozkręca!
No i zakończenie 1x05 mnie lekko zaskoczyło...nawet burmistrz ma "coś" na sumieniu, jestem ciekaw czy będzie któregoś z Panów szantażował...
Pewnie te wszystkie "haki" trzyma na okazję, gdyby czegoś potrzebował lub gdy ktoś będzie chciał mu "podskoczyć" - na pewno zobaczymy to w którymś z odcinków. :]
Już odcinek 4 ciekawie się skończył, bo przecież nie musiał jej zabijać, tylko mógł ją ogłuszyć czy coś w tym stylu. Burmistrz trochę tych taśm ma, więc pewnie zna większość sekretów jej mieszkańców. Oj w następnych odcinkach może być ciekawie...
Cóż, mimo całej ogłady, Dylan to wampir, a więc drapieżnik - więc jak już działał, to jak drapieżnik.
SPOILERY Z ODCINKA 1x06 "Jurisdiction" !!!!!!
Muszę przyznać, że odcinek szósty znów mnie bardzo pozytywnie zaskoczył, może nie było w nim zbyt wiele akcji (tak jak np. w 1x04), tak samo jak w przypadku poprzedniego odcinka, no ale zostało zasianych kilka "ziarenek"...no i wątki się rozwijają, atmosfera robi się gorąca... takim "ziarenkiem" są "maseczki" w salonie Devon i ta cała lista. No i generalnie podobał mi się "motyw przewodni" odcinka, czyli rozwiązywanie sprawy śmierci Barbary...no a ponadto Frank (burmistrz) ujawnił panom taśmę, Andie się odrobinę buntowała, co dodało odrobinę dramatyzmu...pojawił się inny osobnik z rasy wampirów (w zasadzie to kobieta, kochanka Barbary)...no i doszło do "konfrontacji" (na pewno nie ostatniej) między Claire a Christianem...w samym domu Radcliffów, więc jak mówię...robi się gorąco i nie mogę doczekać się kolejnych odcinków. :)
Mi odcinek też się podobał :) Przede wszystkim było dużo Dylana ;P
Ciekawi mnie do czego Devon wykorzysta "maseczki" i kiedy Dylan dowie się, że Claire spotkała się wcześniej z Christianem...
Z wampirami są wątki dużo ciekawsze niż z wilkołakami i odcinek 6 był bardzo dobry... Serial idzie w górę i oby poziom się nie obniżył. Widziałem promo odcinka 7 i myślę, że będzie ciekawie..
Dla zainteresowanych promo odcinka 7:
http://www.youtube.com/watch?v=x6jNZGxewgw
Dla mnie zawsze wampiry są bardziej interesujące ;]
Rozwaliła mnie rozmowa w odcinku 6: wilkołak vs wampir ;P:
Crezski (mama Brett'a): Używasz sporo kremu przeciw słońcu. Przydałby ci się ten zabieg.
Claire: Srebrny naszyjnik?
Serial wszedł z bardzo dobrym, dopracowanym pilotem. Drugi odcinek nie prezentował się już tak dobrze,a później było tylko gorzej. Teraz już serial się rozkręca i jest coraz lepiej może w końcu zacznie trzymać początkowy poziom.
Bardzo dobry 7 odcinek i ciekawi co będzie dalej i jakie sekrety jeszcze skrywa Gates. Ta policjantka ma coś do ukrycia jeszcze i ciekawe co kombinuję Devon...
Na wakacje to serial idealny moim zdaniem...:)
I 8 odcinek to powtórka z marnej rozrywki ,jeżeli tak ma być cały czas tzn. parę odcinków dobrych a następnie bardzo słaby to będzie nie fajnie.
Popieram, dla mnie odcinek 1x08 był jednym ze słabszych, na pewno słabszym niż poprzednie (a w rankingu jest najlepszy...), przynudzał mnie trochę wątek Lucasa i jego ojca, nie był tak dynamiczny jak poprzednie, tylko początek był fajny na przyjęciu i potem np. odnalezienie ciała przez Sarę....
SPOILERY!!!
Za to 9 odcinek jak dla mnie jak najbardziej na plus, tylko znów mało Devon (na szczęście więcej niż w 1x08 bodajże), wszystko się ładnie rozwija, a postać Kat Russo z FBI przypadła mi do gustu i to bardzo, no i koniec odcinka - świetny, tylko jestem ciekaw jakim cudem Christina przeżył.
Przypuszczam, że w furii jaką odczuwał przez słońce - brak filtra - jakoś się wydostał... Poza tym dokładnie pokazane było, że nasz bohater starł filtr słoneczny z twarzy (widać, że Christian ma jeszcze blizny po poparzeniu na twarzy), ale na reszcie ciała filtr słoneczny jeszcze się znajdował a więc słońce nie mogło go spalić.
Po tych kilku odcinkach serial mnie naprawdę wciągnął. Już nie mogę doczekać się 01x10! Wie ktoś może kiedy się pojawi w necie??
Wciągnął mnie. Nie podziewałem się niczo nadzwyczajnego, ale dałem mu szansę ze względu naobecność wampirów ;) Rzeczywiście intro (muzycznie) przypomina DH (którego też jestem fanem), ale jeżeli było to intencją producentów, wyszło na dobre. Obejrzałem 11 odcinków w ciągu dwóch dni i czekam na więcej.
Jest to mała odskocznia od TB (niestety koniec kolejnego sezonu) i TVD (nowy sezon właśnie wchodzi) więc moje "wampirze skłonności" są ciągle zaspokajane ;)
Polecam.