PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=562308}
6,9 2,6 tys. ocen
6,9 10 1 2613
The Gates: Za bramą tajemnic
powrót do forum serialu The Gates: Za bramą tajemnic

Połączenie Desperate Housewives z Vampire Diaries - zabawne. Sęk w tym, że zarówno DH i VD mają typowy dla każdego wyjątkowy klimat. W obu jest tajemnica, ale w każdym pokazana w inny sposób. VD bardziej w typie romansu i horroru, natomiast DH w typie komedii i kryminału. Twórcy The Gates chyba chcieli powtórzyć sukces każdego z nich, a może nawet go podwoić ;) i wyszło badziewie.
Niestety w The Gates nie ma zabawnych lub chociaż inteligentnych dialogów, napięcia, a tajemnice nie są ciekawe. Bo co to za tajemnica, że w jednym miejscu zebrano wszystkie dziwoloągi wampiry, wilkołaki, czarownice, sukkuby, a niebawem dołączy do nich jeszcze pewnie kosmita, hobbit i spiderman czy inny Święty Mikołaj.
Obejrzałam 3 odcinki licząc, że się coś rozkręci, ale chyba tyle mi wystarczy.
Oczywiście widzę związki z DH i VD - gdy serial się zaczyna dają muzykę podobną do tej z DH, a gdy kończy - to muzyczka z VD! Nie wspominając o babkach, które mają przypominać aktorki grające w DH: Devon - Eddie, ta główna - Gabrielle, matka wilkołaka - Bree. Czarownica jest murzynką jak w VD. Jeszcze kilka takich filmów i zacznę myśleć, że średniowieczne polowanie na czarownice, było tak naprawdę zorganizowane przez Ku Klux Klan ;)

NinaDark

Dzisiaj na świeżo - stwierdzam, że gorszy jest tylko "Zmierzch".
Wszędzie irytujący aktorzy. TG nie pomoże nawet aktorka "Dog-Face" grająca wampirzycę. Producenci poszli na łatwiznę i zatrudnili ją, bo zagrała w Underworldzie? Mogli zaangażować Kate Bekinsale od razu ^^
Mam nadzieję, że serial umrze śmiercią naturalną po pierwszym sezonie.

ocenił(a) serial na 8
NinaDark

Po 3 odcinkach moim zdaniem nie można skreślać serialu. Dla mnie także 3 pierwsze odcinki były średnie, ale potem coś się zaczęło dziać. Na wakacje to serial dość dobry, bo w ramówce jesienno wiosennej raczej by nie przetrwał ze względu na dużą konkurencję.

Świetne porównanie tego serialu do Gotowych na wszystko z Pamiętnikami. Parę odcinków desperatek widziałem, ale pamiętnika żadnego i nie wiem czy tam też wikołaki są.

Co do aktorów to nie rozumiem dlaczego myślisz, że są irytujący. Dla mnie grają dość dobrze a nawet przekonująco. A Rohna Mitra nie przeszkadza i jej postać jest dość ciekawa...

Też myślę, że wszystko rozegra się w jednym sezonie..

lampard22

Mimo wszystko pomysł jak dla mnie naprawę dobry... Próba stworzenia osobnej społeczności, która zamiast zwiększać bezpieczeństwo daje im tylko możliwość wzajemnego kontrolowania się i starć. Muszę też przyznać, że serial z odcinka na odcinek coraz bardziej się rozkręca... Małym minusem jest dla mnie to, że czasem zbytnio na siłę próbują upchnąć jakiś wątek - np. kolejna zbrodnia- tylko w jednym odcinku, przecież to nie żadne "Kryminalne zagadki ...". Muszę przyznać, że mimo, iż twierdzicie, że serial padnie po 1 serii to i tak byłoby mi bardzo miło gdyby pojawił się on w ramówce np. podczas kolejnych wakacji. To całkiem dobry wakacyjny serial :)

ocenił(a) serial na 7
lampard22

Zgadzam się, że nie można tak szybko odpuszczać. Nie porównuję ze sobą The Gates i 1 sezonu True Detective bo dzieli ich galaktyka ale True Detective tak na prawdę zaczął się na serio rozkręcać dopiero w 4 odcinku (czyli w połowie) i przeskoczył o kilkanaście długości stając się arcydziełem.

Co do The Gate, serial jest dobry jak na swój gatunek - chodź za tematyką wampirów i wilkołaków nie przepadam i prawie nigdy się nie zdarza abym coś obejrzała. Wkurza tylko jedno - BRAK ZAMKNIĘCIA WĄTKÓW. Mogli dokręcić te 2 odcinki jak ktoś tu na forum napisał i byłby spokój a tak? Zostawili tylko po tym serialu nieprzyjemny posmak goryczy i rozczarowania.