Tak, tak - uwielbiam jak poprawność polityczna wynosi na noszach realia historyczne! Może jeszcze Meksykanin jako dyrektor szpitala i kobieta burmistrz Nowego Jorku? Jak tak dalej pójdzie to za parę dekad nikt już nie będzie pamiętał jak faktycznie wyglądała historia. Czekam na remake Troi w reżyserii Spika Lee z Jamie Foxxem w roli Achillesa! ;D
Dupą pierwszy odcinek oglądałeś? Są tam pokazane reakcje pracowników szpitala na czarnego kandydata, poza tym pokazano jak inni czarni w tamtych czasach pracowali
Na początku XX w nie byłoby takich reakcji ponieważ taka sytuacja była po prostu niemożliwa. Pokazywanie "reakcji" na czarnego lekarza było po prostu niezdarna próbą wkomponowania kompletnie nierealistycznego historycznie wydarzenia w realia epoki. To tak jakby w filmie o bitwie pod Savanah niektórzy żołnierze strzelaliby z pistoletów laserowych a inni się dziwili: "-Hoho ale macie pukawki!"; -"Kongres sprowadził z Francji - to nowe modele, nikt inny ich nie ma!". Przecież to jest kpina z inteligencji i wiedzy widza, robiona tylko po to by spełnić określone poprawnościowe standardy i podkupić choć część czarnej widowni. Rozumiem że w Stanach gdzie ludziom można wcisnąć że bitwa w Helmowym Jarze była faktem historycznym coś takiego przejdzie ale dziwi mnie że takie kuriozum nie budzi rozbawienia gdzie indziej. W tamtych czasach nikt nie pozwoliłby Afroamerykaninowi się operować, nikt nie wpuściłby go do szpitala, nikt by go nie kształcił. To nie były czasy nawet segregacji, tylko praktycznie w wielu jeszcze stanach - po prostu - nadal niewolnictwa. Równie dobrze można by wciskać ludziom że ordynatorem na oddziale był Indianin. Kpina! ;D
Alexander Thomas Augusta (ur. 8 marca 1825 w Norfolk, zm. 21 grudnia 1890 w Waszyngtonie) – amerykański lekarz, pierwszy w historii US Army Afroamerykanin pełniący służbę jako chirurg wojskowy. (wiki)
a jaki jest sens zaśmiecanie forum kolejnymi wątkami o tym samym? Poza tym w serialu - nikt nie pozwala Afroamerykaninowi operować, polecam obejrzenie jak go traktowali i przejrzenie innych wątków o serialu dot. 'czarnego lekarza w XX w.'.
taki że ja konkretnie miałem ochotę o tym pogadać z ludźmi którzy również nadal mają na to ochotę. Ciebie nie zmuszam więc nie bierz udziału w dalszym zaśmiecaniu ;*
To nie wygląda jak zachęta do dyskusji, tylko 4. albo 5. taki sam temat z rzędu, w którym autor zarzuca filmowi brak autentyczności. Gdybyś faktycznie chciała po prostu podyskutować na ten temat, napisałabyś w którymś z wcześniejszych tematów. Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię, ale nie rozumiem powielania tego samego tematu kilka razy.
Wystarczy nawet sięgnąć do innych wątków na tym forum, gdzie pojawiły się przykłady z historii medycyny wzięte.
Można się załamać, gdy ktoś znowu pisze to samo wykazując się kompletnym brakiem... nawet nie wiem, czego...
Może czytanie boli? ;)
Takie bon moty sobie teraz tutaj będziecie przerzucać? No gdzie ta historia o czarnym lekarzu w XX w Ameryce? Rzuć linkiem bom bardzo ciekaw? Może jeszcze w jakimś południowym stanie?
przecież to nawet nie jest serial dokumantalny, o co się tu rzucać? i wystarczy poprzeglądać wątki o tym samym, których tu mnóstwo.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Alexander_Augusta
http://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Hale_Williams
Eddy zanim zaczniesz histeryzować na temat poprawości politycznej, rzuć okiem na na to co podesłał Tobie Morusiaty - w historii chirurgii operowali czarni lekarze. Ponad to polecam Tobie 'Stulecie chirurgow" Thorwalda gdzie znajdziesz więcej historii na ten temat. Ponadto wspominasz o niewolnictwie - historia serialu rozgrywa się w XX w., niewolnictwo w USA zostało zakazane w XVIII w. więc o czym Ty w ogóle mówisz? pouczasz o historii a sam nie masz zupełnie pojęcia.
Acry - twoja wiedza na temat historii USA stoi na bardzo niskim poziomie. Niewolnictwo w USA (W CSA dekret pozostawał martwy) zniesiono 22 IX 1864 dekretem Lincolna. (Po podliczeniu strat spod Antietam Abraham zdecydował się wydać proklamację emancypacyjną). Sama proklamacja była martwym dokumentem do zakończenia wojny secesyjnej i nastałej po niej rekonstrukcji. To jest druga połowa XIXw! W żadnym wypadku nie XVIIIw!!!.
Sama deklaracja i rekonstrukcja nie poprawiła sytuacji murzynów na południu mimo że byli po zakończeniu wojny "wolnymi" ludźmi to wieli z nich pozostawało na plantacjach swoich byłych Panów w charakterze najemnych robotników żyjących często na gorszym poziomie niż w czasach niewolniczych (Nie mieli innej przyszłości).
The Knick rozgrywa się w XIXw! Rok 1900 to wiek XIX - Powtórz sobie periodyzację.
Warto dodać, że na przełomie wieków sytuacja murzynów wcale nie wyglądała lepiej niż w połowie XIXw - szerzył się wśród nich gigantyczny analfabetyzm i bieda. Murzyn który umiał pisać - To był ktoś! Mógł pracować w majątku lub w magazynie jako rachmistrz! Albo posługiwać w sklepie dla czarnych.
Czarny lekarz mógł pracować co najwyżej w szpitalu dla kolorowych - szpital dla białych wykluczony. Często Ci czarni lekarze i znachorzy byli bardzo nisko wykwalifikowani. Szpitale dla kolorowych miały bardzo dużą śmiertelność pacjentów - Vide wypadek Bessie Smith w latach dwudziestych.
Mac_Gor - dzięki za pouczającą lekcję historii, jednak poziomem mojej wiedzy historycznej nie musisz się martwić.
Napisałam, że akcja rozgrywa się w XXw., odnosząc się wyłącznie do tego co jest w opisie serialu na stronie na filmweb, zatem błąd nie był po mojej stronie. Nie muszę powtarzać periodyzacji, ale dzięki za niewątpliwą troskę.
Natomiast mój błąd, że napisałam o zakazaniu niewolnictwa w XVIII w., nie wspominając, że była to wyłącznie uchwała kongresu mająca wpływ na sytuację w stanach północnych.
Odnosiłam się wyłącznie do kwestii niewolnictwa (nie nastrojów społecznych czy problemu segregacji), jakkolwiek skoro akcja rozgrywa się w XIX w. w stanie NY nie pomyliłam się pisząc o zniesieniu niewolnictwa, ponieważ w Nowym Jorku zostało zniesione pod koniec XVIII w.
Acry mylisz wieki. Rok np. 1815 to wiek XIX. Wiek XVIII to lata 1701 - 1800. Dopiero w wieku XIX zajęto się niewolnictwem.
bentkuff - chyba nie załapałeś - pisałam o uchwale Kongresu (1787 zakaz niewolnictwa w stanach płn) i potem konkretnie w odniesieniu do stanu NY gdzie rozgrywa się akcja (1799 zniesiono niewolnictwo), więc jak Twoim zdaniem mylę wieki skoro cały czas piszę o XVIII w.?
"Nie muszę powtarzać periodyzacji, ale dzięki za niewątpliwą troskę.
Natomiast mój błąd, że napisałam o zakazaniu niewolnictwa w XVIII w., nie wspominając, że była to wyłącznie uchwała kongresu mająca wpływ na sytuację w stanach północnych. "
Pod koniec XVIIIw i w pierwszej połowie XIXw zdarzały się faktycznie regiony znoszące prawo do posiadania niewolników ale czyniono to na poziomie legislatur stanowych (Istniało wtedy bardzo silne przywiązanie do samostanowienia o sobie stanów zrzeszonych w unii). Takie obowiązywały jedynie na terenie stanów w ,których je uchwalono. Główną zmianę wprowadziła dopiero proklamacja emancypacyjna.
Dużo większy niż obowiązujące prawo wpływ na życie murzynów w USA jak zauważyliście miała mentalność i stosunek do czarnych białej ludności. W roku 1900 pamiętano jeszcze podziały wprowadzone przez Wojnę Secesyjną w wielu rodzinach żyli jeszcze dziadkowie-weterani tej wojny. Na północy (Która nas w kontekście serialu bardziej interesuje) przyśpieszało to asymilację a na południu... No cóż, na pewno jej nie ułatwiało.
Z której części mojej poprzedniej wypowiedzi wyciągnąłeś takie nieprawdziwe i zaskakujące wnioski? Jeśli możesz to proszę Cię zacytuj.
Rok 1900 – Był ostatnim rokiem wieku XIX (Wielu historyków przesuwa jeszcze dalej zakończenie epoki bo do zakończenia ostatniej wojny prowadzonej na starą modłę zwanej „Wielką Wojną”, ale tu interesuje nas sama chronologia)
Rok 1901 – pierwszy rok XXw.
Podobne dyskusje miały miejsce na początku obecnego XXIw, na łamach „Mówią Wieki”, „Saeculum Christianum” i wielu innych periodyków traktujących o historii. Podłożem dla tych dyskusji była straszliwa medialna sieczka o rzekomym początku nowego stulecia w roku 2000… XXIw rozpoczął się rzeczywiście z dniem 1.01.2001. Byłem przekonany, że podniosły one choć trochę wiedzę w społeczeństwie. W chronologii stosowanej przez historyków (łącznie zemną) nie występuje rok „A.D 0”, po 1r. A.C nastał rok A.D1, który uznajemy w całości zanim się zakończył za pierwszy rok naszej ery. Więc ostatnim rokiem pierwszego stulecia był rok setny.
Jeśli wyjaśnienie nie wystarcza mogę Cię odesłać do literatury naukowej lub do owych artykułów z przełomu stulecia. [Jeśli jeszcze nie skończyłeś edukacji to polecam kontakt z najbliższym historykiem – niekoniecznie z tytułem doktora]
W drugim odcinku założył "szpital" dla czarnych, bo nikt ich nie chciał przyjąć, mieszka w getcie, więc poprawność polityczna jak talala...
mamy nadzieję, że zapalczywy Eddy powróci bogatszy w nową wiedzę, może, kto wie, posypie głowę popiołem?
tylko eddy, sprawdź wcześniej znaczenie "posypać popiołem", żebyś się nie poparzył...
"Czy musi Pan ją dotykać? - inaczej nie mógłbym jej zszyć. (Twarz matki typu ;/)"
W serialu Copper też jest czarnoskóry doktor Matthew Freeman. Myślę, że może to być uzasadnione historycznie i że takie wyjątki się zdarzały. Bywali światli ludzie, którzy wspierali edukację czarnych w tamtych czasach.
W serialu Biblia Samson jest murzynem xD Tak więc wszystko ku chwale pseudo tolerancji, już nawet Żydzi muszą być czarni, niedługo w ekranizacji Trylogii Sienkiewicza karzą nam przemalować co drugiego na murzyna.
Dziwne, że tyczy się to tylko czarnych, inne rasy są dalej dyskryminowane, nie mówiąc o nagonce na białych.
"każą" - oczywiście, ale pewnie i tak część z pianą na pysku nie doczyta i wyzwą mnie od rasistowskiego nieuka xD
Mnie tez juz razi tak nagminne pokazywanie rasizmu jaki panowal w stanach to juz robi sie zenujace...
dlaczego za każdym razem jak ktoś udowodni bezmózgowi że nie ma racji to ów impotent intelektualny wyzywa go od homoseksualistów? :/ to już sie robi nudne
Z dobroci serca, żeby tolerancyjny mainstremowiec mógł wejść na filmweab i zadawać głupie pytania czytając wątki których treść go niezdrowo podnieca ale i tak udaje, że to nudne.
Trzeba być niezłym głąbem żeby wierzyć że Afroamerykanin mógł być lekarzem w znaczącym szpitalu dla białych w czasach zaprezentowanych w tym serialu! , murzyni mieli problem w latach 30-60 (naszego wieku)nawet do wejścia do restauracji a w komunikacji miejskiej mieli wyznaczone strefy , Eddy ma całkowitą rację , pewnie jesteście z nowych pokoleń 90+ gdzie łykacie jak indor kluski poprawność polityczną i pewnie to że gej to wspaniały przedstawiciel rasy ludzkiej , a multi kulti to norma społeczna , pokolenie ignoranckich debili z tabletami w dłoni i komórką w dupie...
National Medical Association, czyli pierwsza organizacja zrzeszająca czarnoskórych lekarzy, została założona w 1895 roku. Taka organizacja musiała kogoś zrzeszać i posiadać jakichś członków, więc twierdzenie że czarnoskórzy lekarze nie istnieli w tym okresie historycznym jest grubą przesadą. Jedyne co może budzić historyczną wątpliwość w postaci serialowego chirurga to jego edukacja, ponieważ w tym okresie większość czarnoskórych lekarzy zdobywała wykształcenie poza granicami Stanów Zjednoczonych lub w mniejszych szkołach medycznych. Nie jest to jednak całkowicie nieprawdopodobna sytuacja, pierwszy czarnoskóry student został przyjęty do Harvard Medical School w 1850. roku. Postać taka jak w serialu nie ma historycznego pierwowzoru, ale mieści się w granicach licentia poetica i nie jest kompletnie niewiarygodna historycznie, zwłaszcza że napotyka na częste problemy z powodu swojego koloru skóry i otrzymała posadę tylko dzięki protektoratowi właściciela szpitala, inni bohaterowie są przecież nastawieni do niego sceptycznie właśnie z powodu jego rasy. Rozumiem że czarnoskóry chirurg w tym okresie historycznym wywołuje u Pana dysonans poznawczy, ale nie powinien Pan winić za to demonizowanej poprawności politycznej, a raczej własną ignorancję.
Ok , faktycznie może zbyt nadpobudliwie zareagowałem bez skonfrontowania tego z wiedzą historyczną ale i tak jak sam pan wspomniał że nie miał prawa być tak wyedukowany i wpuszczony na "salony" w tym okresie czasu, nie mam nic przeciw mniejszościom czy Afroamerykanom , irytuje mnie te wciskanie wszędzie absurdów aby tylko przyciągnąć do ekranu inne grupy etniczne itp.
ps.dzieje się tak w obecnie w :filmie , tv , książkach ,a nawet w uniwersum komiksowym np: marvela , paranoja , nie długo będziemy oglądać Hindusa w roli Jana Sobieskiego .
Trzeba też pamiętać o tym że seriale telewizyjne to po pierwsze biznes, a ten serial jest tworzony z myślą o rynku amerykańskim, gdzie czarnoskóra populacja wynosi około 12%, zaś jej przedstawiciele znacznie chętniej obejrzą serial w którym występuje postać z którą mogą się identyfikować. Żaden producent przy zdrowych zmysłach nie pominie trzydziestokilku milionowego rynku zbytu przy tworzeniu swojego serialu. Oczywiście że serial mógłby równie dobrze działać bez postaci Doktora Edwardsa, ale jestem w stanie zaakceptować zabierający część czasu ekranowego wątek perypetii czarnoskórego chirurga w rasistowskim społeczeństwie, bo od reszty serialu dostaję to czego oczekiwałem.
Smutne, bo jest to zjawisko tak aktualnie powszechne, ze przestalem juz nawet przywiazywac wage do tego typu watkow. Biedni, ucisnieni, szlachetni, czarni mesjasze. Czuje sie winny bedac bialym czlowiekiem i szczerze przepraszam za moich przodkow, ktorzy sa sprawcami wszelkiego zla uczynionego Bambo i jego rodzinie. Niestety, nie mam juz sil, by w te wieczorna pore wyszukiwac po googlach informacji na temat negroidow lekarzy z XIXw. Szkoda! Temat jest tak ciekawy, jak poranne wyproznianie. Coz, jakos bede musial wytrwac w swojej ignorancji.
Wow! ale po co chwalisz się swoja ignorancją i lenistwem? To jakaś moda? Konkurs na największego imbecyla pt WŁASNA IGNORANCJA POWODEM DO DUMY?
Kurcze szkoda, że nie miałeś takiego podejścia w wieku 7 lat, bo nigdy nie nauczyłbyś się pisać.