The Last of Us: Sezon 1 The Last of Us sezon 1, odcinek 8
odcinek The Last of Us (2023)

The Last of Us | Gdy będziemy w potrzebie

When We Are in Need 51m
8,4 5,8 tys. ocen
8,4 10 1 5792
The Last of Us
powrót do forum s1e8

To jest taki szablon obecnych lat... ksiądz zawsze ble-kanibal, gwałciciel, bezwzględny przywódca itp, ale pedzie LPGD z 3 odc to pełna kulturka: muzyczka, malowanie obrazów, truskawki, sztuka i tffuu pseudo miłość... ale jeśli wiara itp to co najgorsze...

ocenił(a) serial na 8
kamel_90

On nie był księdzem, był samozwańczym "duchownym". Nie każdy kto umie przeczytać wersy z Biblii od razu musi być księdzem xd Plus tak samo jak orientacja nie miała wpływu na sens przedstawionej historii w odcinku trzecim, tak tutaj wiara również w mojej ocenie nie miała żadnego wpływu na przebieg wydarzeń. To była grupa ludzi usiłująca przetrwać przyparta do granic wytrzymałości. Motyw zjadania ludzkiego mięsa nie jest czymś nowym w postapo. Koleś nawet sam się przyznał że to ci ludzie potrzebują wiary w niebo i aniołki, a on to tylko wykorzystuje.

Marcin_Slabczyk

Tak, wiem że nie był księdzem, ale sam kontekst w wielu filmach. Wyobraź sobie jakie byłby komentarze gdyby ci z 3 odcinka byli przedstawieni jako: LPG w dodatku kanibale i gwałciciele nie letnich... Co na to te środowiska, jaki byłby ryk i krzyk i że tak nie może być.. Wiem że gra itd, chodzi o kontekst że w drugą stronę tak nie można... Czyż nie sądzisz?

ocenił(a) serial na 8
kamel_90

Jakby postacie były gwałcicielami dzieci to nikt by im nie przyklaskiwał… czyż nie sądzisz?

ocenił(a) serial na 8
kamel_90

Mogę sobie wyobrazić taką sytuację chociażby przez wzgląd na serial Dahmer - koleś był gejem, gwałcił, mordował i zjadał innych gejów. W dodatku produkcja była w topce, jak to mówią, poprawnie politycznego Netflixa i jakoś nikt się nie burzył, że olaboga jak można wyciągać takie historie i niszczyć obraz społeczności LGBT+. Podobnie jak we wcześniejszym komentarzu - jego orientacja nie miała żadnego wpływu na odbiór tego co robił, bo historia przedstawiała obraz psychologiczny przestępcy i psychopaty, a nie geja przestępcy i geja psychopaty. Może warto po prostu pozwolić sobie na otwartą głowę i przyjąć fakt, że duchowny może być dobrym lub złym człowiekiem, LGBT+ może być dobrym lub złym człowiekiem itd., bo świat to olbrzymi zbiór dobrych i złych ludzi. Dla mnie jedynie niesamowitym jest fakt, że dobra relacja między dwiema osobami w odc 3 jest postrzegana przez wielu jako obraz obrzydliwości, a koleś bawiący się w księdza zjadający swoich współtowarzyszy na obiad jest postrzegany jako pokrzywdzenie wizerunku kościoła, bo przecież kościół jest nieskalany żadnym występkiem i czynem niemoralnym :)

kamel_90

Zawsze były jakieś szablony, że akurat tobie nie pasuje bo masz szablon zamiast myślenia wdrukowany to nie oglądaj! Możesz sobie oglądać co chcesz, ale najpierw wypadałoby się zapoznać z tematem! Kiedyś to było...kiedyś było lepiej!