The Last of Us
powrót do forum 1 sezonu

rozbuchany tytuł

ocenił(a) serial na 5

Ogólnie zawsze omijam tego typu produkcje o zombie czy zarażonych ludziach, ale po poleceniu tej historii przez znajomego, który grał w grę i oznajmił, że ta opowieść jest bardzo poruszajaca i niesamowita to zaryzykowałem i postanowiłem obejrzeć ten serial, ale już po pierwszym odcinku tego pożałowałem. Jeśli ktoś nie grał w grę i nie jest zapoznany z historią w niej zaprezentowaną to te wszystkie wydarzenia są nieumiejetnym zlepkiem róznych scen, które nie są w żaden sposób wytłumaczone, ani pogłębione w dalszej części serialu. Co chwile pojawiają się nowe postacie, które w zaden sposób nie są pzredstawione i nie maja żadnego wyjaśnienia w kontekście rozwoju kolejnych etapów historii. Serial jest platanina róznych relacji i zdarzeń, które bez poznania kontekstu gry nie jestesmy w stanie zrozumieć. Gdybym nie pytał co chwila znajomego, który zna te opowieśc z gry to bym w ogóle nie orientował się co się dzieje. Tak samo męczaće są, co jest niestety częstym zabiegiem w serialach, retrospekcje, ktore mają słuzyć sztucznemu wydłuzaniu serialu i tak naprawdę nic za bardzo nie wnoszą. Jak jeszcze dwa pierwsze odcinki jakoś ciagnęły akcję do przodu mimo pewnych nielogiczności to trzeci odcinek był w ogóle zrobiony na siłę i zbędny w kreowaniu całej historii, która głownie miała sie opierac na postaci Ellie. I nie chodzi tutaj o relację homoseksualną dwóch mężczyzn, bo to oczywiście jest normalne i jak najbardziej toleruje i popieram, ale przez ponad godzine była nam zaserwowana nudna, płowa relacja, której poczynania ograniczały sie do codziennego jedzeniu wspólnych posiłków i jeżdżeniu do sklepu po koilejne butelki wina, a do samej głównej, fundamentalnej historii nie wnosi kompletnie nic. Ja rozumiem jakby ten watek był pokazny przez 10 minut, ale nie że na historię dwóch, mniej znaczących dla całej historii postaci, jest poswiacone ponad godzinę czasu. Oprócz naprawdę dopracowanych i ładnych zdjęć, które po zapoznaniu z grą rzeczywiście są wiernie i realistycznie odwzorowane i niektórych ciekawych, które sa zrealizowane pod optykę świata gier komputerowych to nic innego w tym serialu mnie nie pociąga. W ogóle nie utożsamiam się z bohaterami, jakos nie jestem w stanie się zasymilować ani z głównych bohaterem, ani z Ellie, więc dodatkowo trudniej mi sie ogląda ten serial