PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=813197}
8,0 70 tys. ocen
8,0 10 1 70270
6,4 23 krytyków
The Mandalorian
powrót do forum serialu The Mandalorian

Totalna porażka

ocenił(a) serial na 3

Powinni ostrzegać, że film jest przeznaczony dla odbiorców typu gimbaza. Czego zresztą można się było mniej więcej spodziewać, skoro jest to produkcja Disney'a.
Skoro już na początku ustaliliśmy docelową grupę odbiorców na poziomie wieku ok. 13 lat, nie będzie wielkim zaskoczeniem, jeżeli podsumuję to "dzieło" jednym słowem INFANTYLNOŚĆ. Serial cechuje się dziwnymi dłużyznami (tu idzie, tam jedzie), akcjami jak z gier komputerowych (oddamy ci części do statku kosmicznego za zdobycie jajka), nadzwyczajnymi umiejętnościami łowcy (potrafi składać statki kosmiczne!) i ogólną miałkością scenariusza. Nawet ścieżka dźwiękowa (Dolby Atmos) nie wpada w ucho.
Sorry, ale pozostawiam ten serial gimbazie, bo sam nie potrafiłem wytrwać do końca tego gniota.

jwzp

Przejrzałem pobieżnie jakie filmy oceniasz na 9 czy 10, i śmiesznie z twoich słów brzmi określenie "gimbaza". Mandalorian to zdecydowanie najlepsze co uniwersum Star Wars ma do zaoferowanie od czasu A New Hope i The Empire Strikes Back, a już na pewno jest bardziej dojarzalszy niż wszystko co dostaliśmy od Star Wars. Obejrzałem nowego Mandalorianina po mega przeciętnym Wiedźminie od Netflixa, i to jest perfekcyjny przykład jak Wiedźmin powinien być zaadaptowany i od strony technicznej i od strony scenariusza. A to że Mandalorian nigdzie się nie spieszy to jest właśnie największy plus tej produkcji, dzięki klimatycznym, pięknym zdjęciom można nacieszyć oko i łykać tę przygodę w mniejszych dawkach. Świetna przygodówka / western w kosmosie, wszystko od strony technicznej śmiga przez klimatyczne zdjęcia po efekty specjalne. Scenariusz też jest schludnie napisany, fajnie napisane dialogi, mamy główną fabułę troche w tle i każdy odcinek opowiada inną historię AKA w jaki sposób opowiadania Wiedźmińskie powinny być zaadaptowane, oraz przede wszystkim w jakim tempie.

ocenił(a) serial na 3
kamells

Przejrzałeś pobieżnie jakie filmy oceniam na 9 czy 10, i śmiesznie z moich słów brzmi określenie "gimbaza", bo...?

Czytając to co napisałeś, to przychodzą mi do głowy dwie myśli: albo gimbaza, albo świetny przykład tak zwanego komentowania na zamówienie - wziąć wady filmu i przedstawić na jego zalety.
A tak "drętwych" dialogów jak w Mandalorianinie dawno już nie widziałem...

kamells

Zgadzam się w 100%. Wreszcie coś co da się oglądać po tych tragicznych częściach od Disneya. Ja pokochałam Starwarsowego Bebopa od 1 odcinka. Klimat westernu aż się wylewa z ekranu. Czekam na kolejny sezon z niecierpliwością :)

ocenił(a) serial na 8
kamells

Dokładnie takie same myśli nachodziły mnie podczas oglądania Wiedźmina nieludzko wykastrowanego przez polityczną poprawność i słaby scenariusz.

kamells

"Przejrzałem pobieżnie jakie filmy oceniasz..."
Zacznijcie się w końcu wstydzić tego żałosnego, żenującego zachowania :/
Za dużo już wam mózgi zlasował pejsbuk, że musicie teraz 'wszędzie zaglądać' i 'analizować profile". Detektywi z koziej du py :)