oops, she did it again.. sprytna i konsekwentna britney niemal do perfekcji jak się zdaje opanowała tę największą ze sztuk znaną dotychmiast wyłącznie wybranym: sztukę zachowywania milczenia..
(to powyższe oczywiście a propos sframowanej britney spears, sezon one, epizod six)
ojej, no nie wiem, ja to tylko, przyznaję, trochę tak na dziko i z głupia frant w oparciu o tytuł anglojęzyczny wymyśliłem;)
wiesz, pewnie to samo co zramowany, względnie zaramkowany, czyli uchwycony i upchnięty w jakieś ramki, jakieś ramy, sforamotowany, widocznie obwarowany, w tym akurat wypadku bardzo konkretny i ograniczony do kilku zaledwie, za to dość wyraźnych aspektów obraz medialny naszej wiecznie nieuchwytnej i uparcie milczącej panny tulipanny..
wyobrażam to sobie tak, że z obrazu jakiegoś, powiedzmy, dzieła jacksona pollocka wybierasz sobie jakiś piksel, wycinasz, czyli zaramkowujesz właśnie, po czym na jego podstawie tworzysz sobie wyobrażenie o całości dzieła - chociaż pollock akurat to nie jest może najlepszy przykład, bo u niego ten piksel byłby dosyć miarodajny jednak - tak jak w przypadku britney, o której nie wiemy przecież nic ponad ten nieszczęsny wizerunek osoby ubeswłasnowolnionej, nie do końca wiadomo nawet przez kogo tak naprawdę kreowany: przez media, przez fanów a może przez nią samą?
ps. z góry pardąsik za tę prywatę, ale dobrym przykładem będzie np. ta kreska na moim obrazkowym awatarze - zerknij i powiedz, proszę, czy na jej podstawie mozna orzec o całościowym kształcie rzeczy, którą - jako jej wyrywek zaledwie - reprezentuje..
Kawałek nogi z butem widzę na tym awatarze ale nie wiem do kogo ona należy, ani noga ani but, choć na pewno obie do tej samej osoby, to na pewno
kawałek nogi z butem powiadasz? tego się nie spodziewałem, ciekawe..
tu mi się taka hinduska bajka przypomina: sześciu ślepców podeszło od sześciu różnych stron do słonia, każdy macając inną część jego ciała: jeden od trąby, drugi od ucha, trzeci od nóżki, czwarty od ogona, piąty od kłów, szósty od boku słonia: pierwszy powiada - wąż, drugi powiada - wachlarz, trzeci powiada - drzewo, czwarty powiada - liana, piąty powiada - włócznia, szósty powiada - ściana..