Niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę, ale wydaje mi się że Originalsi nigdy nie mieli mocy
pokazywania swoich wspomnień innym przed TO, zawsze po prostu opowiadali co się stało.
(Jeżeli się mylę to prosze przypomnijcie mi odcinek TVD w którym to robili) Strasznie mnie irytuje
kiedy to robią, bo ta moc jest tak strasznie na siłę wciśnięta i zwykle jest tanią metodą ekspozycji
(opowiadania świata widzowi).
Było coś takiego, starsze wampiry chyba mogły tak robić np. Sage w 3 sezonie pokazała w ten sposób Damonowi, że istnieje drugie drzewo, biały dąb, czy coś, co może zabić Pierwszego. Poza tym, nie przypominam sobie.
Wydaje mi się, że Damon uwiódł Sage aby zasnęła w jego łóżku i włamał się do jej głowy. Muszę to obejrzeć żeby się upewnić.
Było też coś z Rose jak umierała że Damon wcisnąl jej tak jakby sztuczne wspomnienia.
Manipulowanie snami u słabszych wampirów było już w pierwszym sezonie. Damon włamywał się do głowy Stefana podczas snu pokazujac mu sen o tym że zabija Elenę, Stefan był który był słabszy na diecie ze zwierząt.
Damon uwiódł Rebekah, później Sage wyciągnęła informacje z jej głowy (kiedy spała) i przekazała je Damonowi pod prysznicem w podobny sposób jak teraz robią w The Originals
Oh, ok. uważam ze to nie ma sensu bo skoro moga to robić to robiliby to non stop zamiast opowiadać rzeczy. Ale ok nie będę się czepiał że tego nigdy nie było. :P