Dopiero dziś dowiedziałem się, że ten serial istnieje. Nie oglądałem też TVD.
Możecie jakoś odnieść te dwa seriale do True Blood? Z TB jestem na bieżąco. Chętnie zerknę na coś o wampirach, ale nie takich jak w Zmierzchu.
True Blood obejrzałem tylko kilka pierwszych odcinków, nie wciągnęło mnie z tego powodu, że miałem wrażenie że próbuje być "dorosłe" na siłę. (Niepotrzebne sceny seksu co pięć minut) Jeżeli chodzi o TVD/TO to są tu sceny "dorosłe" (seks, przemoc), ale nie bywają one raczej wulgarne (W TB widziałem sceny w której postacie autentycznie się posuwały na ekranie, w TVD jest to dużo estetyczniej pokazane, a przy tym ciągle seksowne). Tylko żebyś mnie nie zrozumiał źle, jest seks, trup się ściele po prostu jest to mam wrażenie nieco bardziej ze smakiem podane.
Najlepsze pod względem fabuły są moim zdaniem dwa pierwsze sezony TVD, trzeci jest nieco słabszy, czwarty i piąty to porażka. Pierwszy sezon TO jest na poziomie trzeciego TVD, zdarzają się luki fabularne ale ogólnie trzyma poziom. Zależy co jest dla ciebie priorytetem, jeżeli dobra fabuła to obejrzyj TVD od początku (tylko musisz przebrnąć przez bardzo wolny początek, pierwsze pięć odcinków to w dużej mierze drama miłosna między Eleną a Stefanem, w tle sa różne morderstwa w miasteczku i dopiero po kilku pierwszych odcinkach zaczyna wypływać co się tam dzieje i wychodzi intryga.) Generalnie pierwszy sezon TVD jest bardzo powolny i może cię znudzić, ale ma dobrą, przemyślaną fabułę która ma sens. Jeżeli chcesz od razu wskoczyć w szybką akcję to zacznij oglądać TO, ale tutaj chwilami już niektóre rzeczy mam wrażenie są na siłę bo próbują czymś zaskoczyć widza. Ale ogólnie polecam zarówno TVD jak i TO.