Może, ale przez to się wiele traci, uważam że Pierwotni to było coś najlepszego co się temu serialowi mogło przytrafić. W TVD oczywiście jest pokazana cała ich historia, oraz podkreślone są charaktery postaci, gdzie w The Originals narazie możesz nie spostrzec tak dobrze bo serial ma zaledwie kilka odcinków. Nie zapominając że występowali tam dwaj pozostali bracia Flynn i Kol, dalej sięnie będe rozwijał, bo może będziesz chciał obejrzeć, a naprawdę polecam.
Móc może, ale nie uważam, żeby to był dobry pomysł... Jednak to jest spin-off, za nami dopiero 4 odcinki, ale myslę, że nawiązania będą się pojawiać, osobiście w postaci bohaterów pewnie rzadko, ale słownie myślę jak najbardziej mogą i nie znając serialu wyjściowego nie wszystko będzie jasne...
Do tego jak już Gaddar wspomniał był jeszcze Kol, Finn, ale też i dobrze wiedzieć co się stało z Esther i Mikaelem w "Pamiętnikach..." jest to dobrze pokazane i wytłumaczone.
Właśnie: co się stało z Esther? Bo kompletnie nie pamiętam... Pamiętam tylko, że wchodziła do ciała Rebekki a potem czarna dziura:)
Może. Osobiście NIE POLECAM rozpoczynania "Pamiętników" - Pierwotni pojawiają się dopiero w trakcie 2 sezonu. Na początku są rewelacyjni, ale z biegiem czasu zaczynają niszczyć serial i vice versa.
To co stało się z nimi w The Originals jest dla mnie pozytywnym zaskoczeniem, bo w TVD pod sam koniec prezentowali się marnie.
To się nazywa wyrażanie opinii :P Wprowadzaniem w błąd jest twierdzenie, że Pamiętniki trzymają jeszcze poziom :D
Myślę, że możesz obejrzeć. Oglądałam Pamiętniki od samego początku sama, a jak zaczęłam oglądać Originals czasami dołącza do mnie mój brat. Widział tylko kilka odcinków Pamiętników, a wszystko rozumie. Aczkolwiek dużo lepiej, moim skromnym zdaniem oglądać obydwa seriale. Klaus, np, jest pokazany w zupełnie innym świetle i nie jestem pewna, czy do końca byś zrozumiał jego charakter oglądając tylko i wyłącznie Originals.
Prawda jest taka, że oglądając Pamiętniki wampirów, zna się całą historię rodziny Mikaelson. To nie prawda że jedynym odnośnikiem do PW jest ciąża Hayly, cały pierwszy odcinek The orginals pochodzi właśnie z PW, wspomniane też jest że Klaus i jego rodzeństwo byli ścigani przez ojca, Klaus mówi, że ojciec zamienił się w popiół, żeby wiedzieć co sie stało warto obejrzeć PW, dowiedzieć się kim/czym są hybrydy, kto to Elena i do czego potrzebował jej Klaus, poznać Braci Salvatore- Stefana, który niegdyś kochał Rebekę i był przyjacielem Klausa. Mi osobiście The orginals Ogląda się o wiele lepiej, myślę że to właśnie dlatego że oglądam PW i wiem jak można zabić pierwotnego :)
Zgadzam się z kgsd. Warto najpierw zacząć od TVD. Bez tego nie dowiemy się, jak trafiła Hayley do New Orleans (szukała rodziców swoich), jak złapały ją czarownice i ją przetrzymywały. W The Orginals moim zdaniem jest za mało pokazane, czym się różnią Pierwotni od reszty wampirów, więc można mieć wrażenie, że są po prostu starsi i silniejsi od wampirów (przez co ich trudniej zabić). Nie ma też wątku o hybrydach Klausa (wilkołaków przemienionych w wampirów).
Watek ojca byl tak tragiczny , ze o malo nie padlem. Nakrecili go strasznie narobili smaku , a wyszla kupa.
Jak dla mnie mozna spokojnie ogladac bez PW. , ale moim zdaniem warto obejrzec. Nie sa takie straszne poza ostatnimi watkami.
Chociaz musisz sie przyzwyczaic iz w PW najwazniejsze to szmacenie postaci z uplywem czasu. Im dluzej serial trwa postacie staja sie glupsze i bardziej ciapowate ^^.
Pierwotni byli rozwijani w VD przez kilka sezonów, uważam że szkoda oglądać ten serial nie znając początków. To co zostało powiedziane w VD dużo wyjaśnia, np. dlaczego Klaus jest taką łajzą. Tutaj pewnie też stopniowo do tego dojdą, ale wiele postaci nie pojawi się już w ogóle. Ale z drugiej strony- VD już mają kilka sezonów, czy warto oglądać całość dla historii Pierwotnych jeżeli nie interesuje w ogóle główny wątek? Oni w VD nie są na pierwszym planie.
Ja bym była bardzo zadowolona, gdyby potrafili zgrabnie i sukcesywnie wyjaśniać dlaczego pierwotni są tacy a nie inni, ale w taki sposób, że nowy widz dowie się wystarczająco dużo, a widz TVD nie będzie miał nudnej powtórki z rozrywki.
Ja osobiście uważam, że rodzina Pierwotnych ma ogromny potencjał na swój serial, jako że są bardzo starzy, są po przejściach i na tle wampirzej natury cała ich historia rodzinna jest bardzo ciekawa. Szkoda, że nie ma Kola i Finna bo tamci idioci z TVD ich zabili.
Szczerze, to odkąd zaczęłam oglądać TO to dałam sobie spokój z TVD. Jedyne co mnie niepokoi to to, że mogą ten serial zawalić i zepsuć rodzinne i tajemnicze klimaty Pierwotnych kosztem jakichś śmiesznych akcji z czarownicami, żeby zaspokoić nastoletnich amerykanów.
Moim zdaniem rodzinka pierwotnych zasługuje na osobny serial taki jak Gra o Tron czy True Blood.
Musiałam dodać - wyobrażacie sobie jakiś porządnie zrobiony serial, z fajnym budżetem, gdzie byłoby masę retrospekcji, powrotu do dziejów rodziny Pierwotnych w różnych epokach, w różnych momentach historycznych, wszelkie wojny, władcy, dynastie, intrygi i w środku tego nieśmiertelni Pierwotni. To byłoby świetne. Powinni pozbierać budżety tych wszystkich marnych serialików z CWtv i wziąć się za jeden porządny.
Myślę, że może i ze zrozumieniem fabuły nie powinno być problemu. Natomiast wszelkie relacje pomiędzy rodzeństwem Pierwotnych wampirów będą nie do końca zrozumiałe, gdyż ich historia, nagromadzone przez 1000 lat żale i pokłady miłości były przedstawione w "Pamiętnikach Wampirów." Zwłaszcza postać Klausa, która jest wielowarstwowa i skomplikowana może być nie do ogarnięcia na początku.
I proszę - nadal podtrzymuję swoją wypowiedź, bo już niedługo pojawi się Tyler - postać z "Pamiętników...", nie widząc serialu nie będzie się miało pojęcia - albo pojęcie tylko bardzo pobieżne, które być może zaserwuje "Originals" - jakie mieli powiązania między sobą, zatargi i przeszłość.
Dlatego dalej uważam, że nie, lepiej zasiąść po zapoznaniu się z serialem wyjściowym.
Zgadzam sie Originalsi to serial ''corka'' TVD i jest tam zbyt wiele watkow poruszonych oraz cala historia rodziny niesmiertelnych a pozatym nie wiadomo co tworcy planuja.. moze wprowadza wiecej postaci z tvd do originalsow i na odwrot , jeszcze duzo namieszane moze byc dlatego lepiej obejrzec najpierw TVD
Producentka serialu mówiła, że serial ma zostać tak skonstruowany aby nowi widzowie również mogli go oglądać ;), w pierwszym odcinku retrospekcje ukazujące stworzenie pierwotnych niby są, wydaję mi się, że można spróbować obejrzeć
Ciekawe, czy Silas i ta stara wiedźma z TVD Quetsiah, czy jakoś tak mogą mieć coś z tym wspólnego. Chociaż uważam, że nieźle by namieszali. Silas to już wyjątkowo durnowata postać stworzona w TVD, żeby był jeszcze bardziej czarny charakter niż Klaus.
Pytanie jest jak najbardziej zasadne, ale nikt nie jest w stanie udzielić jednoznacznej odpowiedzi, gdyż nie wiemy co będzie w kolejnych/wszystkich odcinkach, a jak na razie mamy 6.
I teraz tak, owszem, można jak na razie w miarę spokojnie usiąść i podziwiać to dzieło, z tym że wiele tracisz, bo pewne zachowania głównych bohaterów mają wytłumaczenie w TVD i albo potraktujesz to jako nowość, albo będziesz wiedzieć z czego to wynika.