To tak zwany spin off (chyba tak się to nazywa). Czyli serial o postaciach które pojawiały się w Pamiętnikach. Zazwyczaj to nie wychodzi jednak myślę, że w tym wypadku to dobry zabieg, gdyż Pamiętniki schodzą na psy z każdym sezonem. Natomiast wątek Pierwotnych był chyba jednym z lepszych pomysłów w Pamiętnikach, a ich historia jest długa i złożona więc można bez problemu utrzymać klimat Pamiętników, jednak bez irytujących nudności jakie towarzyszą oglądaniu ich kolejnych sezonów.
Myślę jednak, że aby w pełni zrozumieć o co chodzi i skąd się niektóre rzeczy i zachowania wzięły trzeba przynajmniej ze 3 sezony Pamiętników obejrzeć.
Właściwie wszystko jest wytłumaczone od nowa. Tyle tylko, że czasem w rozmowach pojawiają się wątki z VD typu Klaus wraca z Mystic Falls i kolega mówi do niego "jaki dobry humor, powinieneś częściej wpadać do Mystic Falls". Ci, co oglądają Pamiętniki wiedzą, że Mystic Falls to miasto, w którym mieszkają wampiry z Pamiętników i jest tam niespełniona miłość Klausa, z którą właścnie podczas tego wypadu się kochał. Myślę, że można się obejść bez tej informacji i kilku innych :) Nie trzeba oglądać Pamiętników, żeby zrozumieć The Originals.