PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=767516}

The Punisher

2017 - 2019
8,0 63 tys. ocen
8,0 10 1 63335
7,3 19 krytyków
The Punisher
powrót do forum serialu The Punisher

Serialik jest bardzo słaby. Fabuła banalna, infantylna, do bólu przewidywalna. Postaci płaskie, przerysowane i jednoznaczne. Najbardziej uwiera wizualne szpanerstwo, bufonada i przesadyzm w podkreślaniu czynności. Wiele scen (ujęć) jest po prostu kiczowata. Trochę ostrzejszego seksu dla seksu też niczego nie wnosi. Mamy także prostackie granie na emocjach - jeden bije, porywa i zabija (to ten zły), drugi to mściciel zabijający tych złych (czyli dobry i trzeba mu kibicować). Za duża dawka przemocy, okrucieństwa i sadyzmu szybko męczy. Afektacja i teatralność drewnianej gry Bernthal'a wygląda jak amatorszczyzna z przedszkola. Do tego jeszcze ten kaptur (nawet w pomieszczeniach) i wygląd boksera wychodzącego na ring przy energetyzującej muzyce. Serial jest chyba zrealizowany na podstawie obrazkowej gazetki, książeczki dla małych dzieci - taka forma przekazu musi być prosta, łatwa w odbiorze bo jest kierowana do młodych osób mających problemy z czytaniem ze zrozumieniem i niskim IQ. Dobrze, że nie ma tu kolorowych, gumopodobnych wdzianek w połączeniu z gadżetami i supermocami. Jednak ta produkcja to nie anime (czy jak to tam się zwie) lub dobranocka. Trochę realizmu, logiki i profesjonalizmu by się przydało. Nie "dooglądałem" do końca, szkoda czasu.

ocenił(a) serial na 3
Paraves

AMEN!!!

ocenił(a) serial na 9
Paraves

Po cholerę oglądasz serial na podstawie komiksu, jeśli nie lubisz takiej konwencji?
A kretyńskie teksty z IQ to możesz sobie w buty wsadzić - ja np. mam w zależności od testu okolicach 130-150 - normalnie bym o tym nie mówił, bo to siara - no ale cóż to tylko filmweb i jestem anonimowy.
Dodam też, że zamierzam w brutalny sposób odbić pałeczkę.
Tylko osoby bez wyobraźni nie potrafią wyjść poza pewien schemat myślenia i dopasować się do konwencji, którą oglądają. Szkoda mi ciebie, bo sam sobie zawężasz spektrum oglądanych dzieł tylko do takich, które się mieszczą w twojej wąskiej skali oczekiewań. Współczuję. o/

megoznik

"możesz sobie w buty wsadzić - ja np. mam w zależności od testu okolicach 130-150". Gratulacje!!! ale ja mam 1201-1839 w zależności od pory dnia. "normalnie bym o tym nie mówił, bo to siara".

megoznik

Chciałem właśnie wyszydzić schematyczność tematu, bo autor powtarza to co przewala się w każdym krytycznym temacie pod każdym tytułem na filmwebie, ale widzę że kontrargumentacja nie wykracza ponad ten sam poziom. Zawsze jedno i to samo - "po co oglądasz jeśli (...)". Serio nikomu z powtarzających to samo hasełko ani razu nie przyjdzie do głowy, że aby coś ocenić trzeba to obejrzeć i inaczej się po prostu nie da?
Szczególnie zabawnie wygląda to połączeniu z twoim zapewnianiem o poziomie IQ. Musi chodzić o jakieś internetowe, ogólnodostępne testy.

Paraves

O serialu można sporo powiedzieć, na pewno nie jest to żadne wybitne dzieło. Ale po tylu latach nieprzerwanego katowania widowni tym samym uniwersum Marvela jestem zaskoczony, że w 2018 roku znalazł się ktoś kto najwyraźniej nie wiedział czego się spodziewać po ekranizacji komiksu. Jeśli nie przeleżałeś ostatnich 10 lat w śpiączce to nie wiem skąd się urwałeś.

Podsumowując - przyznam że całkiem zabawna próba dodania sobie intelektualnej wartości. Strasznie wymuszona, a przez to oczywista - szczególnie ten fragment w którym pokracznie próbujesz zaszufladkować odbiorców jednoznacznie cię przedstawił, ale zarzuty same w sobie też urągają ludzkiej inteligencji. Które sceny wydały ci się kiczowate? Co to w ogóle znaczy brak profesjonalizmu czy logiki w ekranizacji książeczki z obrazkami? Na czym polega przerysowanie, płaskość i jednoznaczność postaci (przypomnę, że mówimy o ekranizacji książeczki z obrazkami)? No chyba, że nawet takie proste hasełka powtórzyłeś po innych spod innych tytułów i nie jesteś intelektualnie zdolny do ich rozwinięcia i podjęcia polemiki? Mimo wszystko nie wydaje mi się, sprawiasz wrażenie niezbyt bystrego, no ale bez przesady.

Paraves

Ja to nawet nie dotarłem do scen seksu ... Kolejne rozczarowanie serialem netflixowym ... Ech ...