PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=845708}
6,9 27 tys. ocen
6,9 10 1 26668
6,4 5 krytyków

The Stranger
powrót do forum serialu The Stranger

Trzyma się kupy i jest tak dobry jak książka czy nie za bardzo? Oglądał ktoś?

IlidanDA

Strata czasu. Szkoda że już go nie odzyskam.

Meldondg_Lord

Dużo zmian względem książki? Czy fabuła nie odbiega od niej? Bo książka jest bardzo wciągająca i przeczytałem w ciągu kilku godzin dziś. By sobie przed serialem przypomnieć i porównać. Ale nie mam czasu oglądać.

IlidanDA

Oglądam. Jest mega dobry... Wciąga. Książki nie czytałam. Ale na pewno przeczytam ;)

Adrianna_Bechta

Warto. Ja to zrobiłem dziś. Nie ma dużo stron i się szybko czyta. Akcja szybko nabiera tempa.

IlidanDA

Przeciętniak, bez ikry, słabe aktorstwo, film bez klimatu.

IlidanDA

Nie jest nudny, akcja jest wciągająca. Obejrzałam wszystkie odcinki w jeden dzień i uważam, że jest serio dobry.

aneciaa__

Czyli warto. Cieszę się. A trzyma się książki czy są jakieś zmiany? Wszystkie osoby są? Widzę, że Nieznajomy tutaj jest kobietą.

IlidanDA

Trzyma się książki w miarę. Niektóre sceny skrócone lub inaczej zmontowane + delikatne zmiany fabularne.

Nawet nie zmienili imion czy nazwisk tym osobom, które tak się nazywały w książce bo skorzystały z CobenCharity (wpłaty 5.000$ na cele charytatywne w zamian za nazwanie bohatera swoim imieniem) .

aneciaa__

Potwierdzam. Jestem dopiero po dwóch odcinkach ale jest nieźle

IlidanDA

Ja się wciągnełam w serial dziś na maxa

IlidanDA

po pierwszym odcinku jestem na tak, na pewno obejrzę kolejne, książki nie czytałam

IlidanDA

Pierwszy docinek jakoś nie zrobił na mnie zbyt dużego wrażenia. Ale nadaje się do oglądania "w tle".

IlidanDA

Książkę czytałam dawno, nie powiem ci czy wszystko jest dokładnie tak samo. Ale serial wciąga, czułam się tak, jak czytając książke. ;) Czyli fantastycznie. Aktorstwo jest dobre, typowo angielskie, bez fajerwerków, ale absolutnie nie płytkie czy mdłe. Ktoś napisał, że bez ikry... No ja nie wiem, wciągnęłam serial w jeden wieczór/noc i jestem zachwycona. Zupełnie jak książką Cobena. Polecam.

Ksiw

Serial wciąga. Ale widzę sporo zmian jeśli porównać z książką. W książce niektóre akcje są bardziej rozbudowane. Szczególnie wątek z grupą i spotkaniem z bohaterem. Tutaj w serialu jest ich mniej to raz i zupełnie inne okoliczności. A z antagonisty zrobili klauna. W książce ten człowiek myśli. Ba. On ma na Wszystko gotowe plany. A w serialu to się spontanicznie.

IlidanDA

Nie czytałam książki, nawet nie wiedziałam, że jest. Ale serial dobry, trzymał w niepewności, obejrzałam w 2 dni, według mnie warto poświęcić czas.

difficult

Jest. I bardzo dobra. Bardziej rozbudowana jest akcja niż w serialu. Czyta się ją bardzo szybko.

IlidanDA

No to zdecydowanie muszę przeczytać książkę, bo serial mnie mega wciągnął. A głównie jestem za tym że faktycznie książka filmowi nie równa, zawsze książka będzie lepsza :D więc czeka mnie miła lektura :D

difficult

Serial obejrzałam w sumie z nudy w trakcie choroby, wyskoczyło mi, że niby premiera to się zainteresowałam haha

difficult

Polecam. Daj znać jak skończysz czytać.

IlidanDA

Serial dobry, książkę czytałam kilka lat temu, obejrzyj też safe (będzie więcej zaskoczenia, gdyż książki chyba nie było).

IlidanDA

2020 rok a oni dalej nie rozumieją, że nie ma ekranizacji książki 1:1, tylko film/serial oparty na książce..

sebazmc

Wiem to.

sebazmc

polecam książkę Gaimana i Prachetta Good Omens oraz serial na jej podstawie, zgodność z powieścią jest naprawdę zaskakująca ;)

IlidanDA

Serial był dobry do finałowych scen. Moim zdaniem zakończenie nie jest spójne. Napiszę to tak, żeby jak najmniej zdradzać fabułę - kompletnie nie zgadza się czas popełnienia zabójstwa w lesie z możliwością jego popełnienia przez bohatera, który został o nią oskarżony. Robi się bardzo niefajnie, gdy w ostatnich minutach serial się tak rozjeżdża.

dzielny despero

Wiem doskonale o co Ci chodzi. Też to zauważyłem. Zupełnie to inaczej było w książce. W książce też było więcej postaci bo stronie Nieznajomego ( w książce był facet). No i ten wątek więzi rodzinnych jest wymyślony na potrzeby serialu. Ale serial polecam. Książkę również.

dzielny despero

Generalnie Nieznajomy to chyba jedna z dwóch książek gdzie akcja zakończenia jest taka skrócona. Z reguły są to bardzo długo wyciągają wnioski, szczegóły, łączenie faktów - nawet w książce zostało to zrobione jakby na szybko. Tak też to zostało zrobione w serialu.

Przy okazji czy ten klub w którym Mial się biznesmen spotkać z dziewczyną w książce też nazywa się Bonitar?(Jak seria książek cobena) bo mam wrażenie, że w książce inaczej się nazywał.

IlidanDA

Wolę książkę, chociaż też mnie nie rzuciła na kolana.