Niestety po 2 sezonach byłem zafascynowany serią lecz już w połowie 3 fabuła zaczynała trochę przynudzać i w końcu zawiesiłem się w połowie 5 sezonu i jakoś nie śpieszno mi do jego kontynuowania. Jako fan Zombie obejrzałem bodajże wszystkie filmy które wyszły o tej tematyce i to nie tylko ze stajni Św. pamięci G. Romero czy Residenta i wg mnie The walking Dead niestety się wypalił i powinni już zakończyć jego emisje aby odszedł w chwale dopóki jeszcze może a nie eksploatować ciągle to samo niczym w RE.
Przez przypadek zaczałem obserwować forum TWD i ze względu na to że Filmweb jest zbugowany nie mogę przestać go obserwować. Dlatego przy okazji coś napisze:
Jeśli lubisz oglądać coś o tematyce zombie to TWD kończy się w pierwszym sezonie. Temat walki z wirusem jest wspomniany w 3 sezonie. Poza tym jest to brazylijska telenowele z zombie w tle.
Przy okazji jeszcze zareklamuje serial Z Nation.
Oglądałem aż do połowy 5 sezonu z sentymentu do komiksu autorstwa Roberta Kirkmana Charliego Adlardema i Tonego Moora na którego to podstawie został stworzony serial i niestety komiks wydaje mi sie ciekawszy i pozbawiony całej tej mdłej "brazylijskiej telenoweli" otoczki.
O serialu Z Nation słyszałem i mam zamiar zabrać się za obejrzenie kilku odcinków kiedy tylko czas mi na to pozwoli.
Jak kończy się w pierwszym sezonie? Zombie cały czas atakują ludzi choć nie zawsze są na pierwszym planie i dobrze bo byłoby to nudne. Zombie to główny element serialu, jak atakowali ludzi w pierwszym sezonie tak atakują i w siódmym.
Ale dlaczego tak uparcie musi być ta walka z wirusem zawsze tak akcentowana? A po drugie i w 4 sezonie o tym było gdy poznajemy grupę Abrahama.
Tylko że to się skończyło w stylu "no elo żartowałem, chciałem po prostu mieć goryla".
Jeśli nie walczą z wirusem to ten serial staje się telenowelą. (z zombie w tle)
Ale seriale czy filmy o zombie nie polegają na walce z wirusem! To, że w jednej czy drugiej produkcji poświęcono walce z wirusem cały serial lub film to nie oznacza, że konieczne jest to w reszcie. Punktem wspólnym są zombi, a nie wirus. Nie wiem czemu uczepiłeś tak się tego wirusa? W TWD chodzi o przetrwanie, walkę z Gubernatorem, Neganem, znalezienie jak najlepszego miejsca do życia itp.
Podsumowując. Ja wolę jak serial ma jakiś cel. Nie lubię oglądać życia/przetrwania ludzi bo mam swoje życie i wiem jak to wygląda.
Na pewno w swoim życiu nie uciekasz przed zombi, nie plądrujesz domów i nie cierpisz z powodu braku elektryczności, więc to nie to samo co w rzeczywistości u ciebie czy u mnie.
Pisze po raz 4. The Walking Dead to telenowela. To nie jest serial o przetrwaniu w apokalipsie zombie. To serial o rosterkach typu "ruchać się z czarną czy meksykanką?". Zwykła telenowela o ludziach (z zombie w tle).
Nie możesz aż tak zjechac TWD gdyż jak juz wpomniałem i nie tylko ja jest to serial bazujący na Komiksie w którym jest i akcja i czas na przemyślenia. W takim serialu muszą być ukozane i sceny walki jak i również sceny z życia ocalałych. Ich rozterki to jak się czują zachowanie itp. mozna narzekać iż serial zbyt zdecydowanie poszedł w stronę dramatu niż horroru z elementami akcji lecz nadal jest to serial o przetrwaniu w świecie apokalipsy zombie
Z tego co wyczytałem na różnych stronach i forach to serial nie ma nawet podjazdu do komiksu. Czy to prawda? Nie mi oceniać bo komiksu nie czytałem.
Komiks jest inna formą narreacji niż serial czy film. Tutaj sam sobie dopowiadasz różne rzeczy i musisz wysilić wyobraźnie. Ogólnie pierwszy komiks przeczytałem bodajże 10 lat temu (i zb biegiem czasu następne które wychodziły ) i cóż polecam zapoznać się z oryginałem gdyż jest tam to co tygryski lubią najbardziej czyli: krew, przemoc, akcja, dramaturgia i ogółem rzecz biorąc zero nudy