SANCTUARY FOR ALL. COMMENTARY & PIESELE SUCHARY FOR ALL. THOSE WHO ARRIVE - WILL CRINGE SUCH MUCH!
Cotygodniowy wątek służący wyrażeniu opinii o nowym epizodzie TWD. Korzystanie, jak zwykle, dobrowolne :)
Previously on AMC's The Walking Dead:
- KORAL dokarmiający człowieka-który-cytował-Koran-i-w-dodatku-nie-jest-biały-więc-musi-być-muzułmani nem-MUSI!-hurr-duurr-polaczków-dupy-ból xD zakończony grupowym przytulaskiem z kilkoma łokerami z którego wychodzi bez draśnięcia, OCZYWIŚCIE ;]
-wizyta u śmieciarzy zakończona pojmaniem i rozebraniem Ryczardo
- Karol strofująca swego nowego, nieletniego stażystę
Nowy temat przed odcinkiem...Wyrażamy z Justokles opinię, że Waszmość wie coś, czego my nie wiemy...;)
Raczej brudzę. A potem tylnymi łapkami rozrzucam po całym pokoju. Sama chciałaś wiedzieć ;]
Ty jeszcze przynajmniej masz nadzieję ;] Zdajesz sobie sprawę, że za tydzień jest mid-season-fajnal-epizołd?
I przerwa do lutego, tak? Ujowo...
Na szczęście są Wikingowie^^
No i jeszcze chwilkę Peaky Blinders:)
Ja nie będę tęsknić. Obecne epizody oglądam z przyzwyczajenia a nie z ciekawości w stylu "czy dalej strzelają po samochodach?" :)
Owszem, kończy. Jest osiem odcinków, potem przerwa świąteczna, kolejne osiem epizodów i po sezonie ;)
Wiem, kim jest Dżadis, wiem!
To TeWueDowski Terry Richardson!
A poza tym dzisiejszy odcinek sponsoruje J- jak Judżin!
To jest gwiazda tego odcinka i nowy Niigan. Stary może mu buty polerować co najwyżej.
Gdyby jeszcze z samolocika leciałoby "Easyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy streeeeeeeeeeeeeeet", byłoby bosko, no ale nie można mieć ciasteczka i zjeść ciasteczka:)
Było dobrze ( z wyjątkiem Michonne ).
Jak rozumieć zakończenie?
Zakończenie rozumieć tak że Rick znowu zaczyna przegrywać i tracić kontrolę. Bo na moje to zbawcy wyjechali i mają się świetnie. Plan szlak trafił..
A na moje to zbawcy się obecnie nadają do pchania karuzeli a nie do odpierania ataku sztywnych, więc są w czarnej de.
Co nie zmienia faktu, że Ricka przytkało...
No ale ok, za tydzień się przekonamy, kto miał rację:)))
Zajawka nowego odcinka sugeruje, że KORAL zarządza ewakuacją. W jednej ze scen mówi "wasze zadanie to przeżyć tę noc!". Co im zagraża? Czy uda im się przetrwać? Co z Neganem?! Tyle pytań i żadna z odpowiedzi mnie nie interesuje :D
Spekulowało się, że midseason zakończy się obrzucaniem granatami Alexandrii,
jeśli pójdą komiksowo, a cały sezon 8 ostatecznym starciem pod Hilltop i...
SPOILER
uwięzieniem Negana w klatce. A te sceny z starszym Rickiem to dzieją się po przeskoku czasowym, gdy mijają 2 lata od kiedy Negana mają w klatce i pojawia się nowe zagrożenie Szeptacze w ostatniej scenie 8 sezonu. A potem będą wałkowali Szeptaczy przez 9 i 10 sezon.
Nie wierzę, że tfurcy zakończą wojnę z Neganami w tym sezonie :) Z więzieniem bujali się półtorej serii, to Sejwiorsi dostaną przynajmniej tyle samo czasu, tak uważam.
Zbawcy już mają prawie 2 serie, a pisałem,
że ich wątek będzie zakończony pod koniec 8 sezonu czyli
całe 2 i pół sezonu na Zbawców. A z twych słów wynika, że mieli mniej czasu.
Hello ?!
Po raz pierwszy byli wprowadzeni w 6x9 w scenie z motocyklistami.
Później pojawiali się wiele razy i dostawali łupnia.
Wejście Negana 6x16, gdy znaliśmy już tą grupę przez pół sezonu,
ale nie do końca znaliśmy jeszcze ich liczebność i siłę.
A potem cały 7 sezon i cały 8 sezon tylko wątek Zbawców.
Tak sądzę, że połowa tego sezonu 8x8 to zniszczenie Alexandrii granatami.
A 8x16 to ostateczna bitwa pod Hilltop i pokonanie Negana.
Nie wiem tylko kogo zamierzają uśmiercić z grupy Ricka w tym sezonie,
ale zgaduję, że chyba Eugene się poświęci.
W sumie racja, umknęło mi, że temat Zbawców pojawił się w serialu znacznie wcześniej niż postać Negana. Hmm... czyli ten wątek leci już od tak dawna.
Mam już dosyć tego Ricka i jego ekipy, mam nadzieje że walka ze zbawcami przerzedzi jeszcze bardziej ich szeregi.
Szczególnie mam dość tego pi*dowatego Kowboja Carla i roztytej lesby. Wstawki z przyszłości świadczą o tym że Negan jeszcze pogruchota kości wesołej ekipie.
Wątek uwięzienia Negana w klatce wydaje się strasznie słaby.
Jest niestety więcej niż pewne, że będą kręcić 9 i 10 sezon,
bo oglądalność nadal ich zadowala i mają na tyle materiału komiksowego, a ten wciąż powstaje. Nie wiem czy pójdą zgodnie komiksem.
Ale w komiksie po wojnie ze Zbawcami i
uwięzieniu Negana jest 2 letni przeskok,
a następnie pojawia się nowy wróg Szeptacze.
Oni noszą maski zdarte z walkersów i ich szefem jest Alpha.
Brutalnie obchodzą się w wrogami, gdy ktoś naruszy ich terytorium. Na przykład dla przykładu nabijają na pal.
Mają wielką hordę zombie, którą mogą napuścić na wrogów.
TOM 21
Udaje się odeprzeć Negana, ale Aleksandria poważnie ucierpiała od granatów. Wszyscy opuszczają osadę i przenoszą się do Hilltop. W międzyczasie Negan bierze do niewoli Eugene’a i innych pracujących przy wyrobie pocisków. Dwight pomaga w ucieczce pojmanym. Negan atakuje Hilltop. Udaje mu się wedrzeć na teren osady. Szturm się nie udał, ale Rick zostaje ranny. Grimes jednak szybko dochodzi do siebie. Następnego dnia Negan żąda rozmowy z Rickiem. Ten wychodzi mu na spotkanie. Grimes mówi o tym, jak bardzo zachowanie Negana było złe. Gdy wydaje się, że lider Zbawców zrozumiał swoje błędy, Rick tnie go nożem w szyję. Cięcie nie było zbyt głębokie, więc Negan atakuje Ricka. Łamie mu nogę po czym mdleje od utraty krwi. Pozostali Zbawcy szykują się do walki, ale zostają powstrzymani przez Dwighta, który przejmuje nad nimi dowodzenie. Rick oświadcza Neganowi, że nie zamierza go zabić. Zamiast tego postanawia trzymać go zamkniętego w więzieniu.
TOM 22
Od wojny mijają przeszło dwa lata. Jezus ratuje przed hordą zombie, kilkuosobową grupę ludzi pod przewodnictwem kobiety o imieniu Magna. Potem prowadzi ich do Aleksandrii. Rick przyjmuje nowoprzybyłych do społeczności. Carl chce zostać kowalem. Planuje przenieść się do Hilltop i uczyć się fachu od tamtejszego kowala, Earla. Przed wyjazdem odwiedza zamkniętego w celi Negana. Gdy Rick i Carl wyjeżdżają do Hilltop, Magna odnajduje Negana. Były lider Zbawców próbuje nakłonić ją do pomocy w ucieczce. Nie udaje mu się to. Zamiast tego, Magna postanawia wypytać o wszystko Andreę. Rick i Carl docierają na miejsce. Wita ich Maggie. Pokazuje im swojego syna, którego nazwała Hershel. Tymczasem grupa zwiadowców z Hilltop pod przewodnictwem mężczyzny o imieniu Dante zostaje osaczona przez zombie. Udaje im się wydostać, lecz kompani Dante’go zostają zabici przez dwa trupy, które trzymają noże i mówią. Dante zabija je. Gdy przygląda się trupom, zauważa, że tak naprawdę to nie zombie tylko ludzie, którzy nosili skórzane maski. Wtedy jeden z zamaskowanych przykłada mu strzelbę do głowy.
TOM 23
Jezus udaje się na poszukiwania zaginionego zwiadowcy z Aleksandrii. Zostaje zaatakowany przez ludzi w maskach. Udaje mu się ich pokonać. Z życiem uchodzi tylko jeden z napastników. Jezus zabiera go do Hilltop. Carl zaczyna przyuczać się do zawodu kowala. Po pracy spotyka się z Sophią. Wspólnie wspominają stare czasy. Zostają zaatakowani przez miejscowych chuliganów. Ogłuszają Carla i biją Sophię do nieprzytomności. Młody Grimes szybko dochodzi do siebie i za pomocą łopaty obezwładnia napastników, niemal ich zabijając. Rodzice pobitych chuliganów domagają się ukarania Carla. Maggie jest zmuszona zostawić Carla w zamknięciu. Jezus przybywa do Hilltop z jeńcem. Okazuje się, że pod maską kryje się młoda dziewczyna o imieniu Lydia. Zostaje ona zamknięta nieopodal Carla. Obydwoje szybko zaprzyjaźniają się, jednak Carl zostaje wypuszczony. Młody Grimes namawia Maggie do wypuszczenia Lydii. To wszystko nie podoba się rodzicom pobitych chłopców, więc wraz z Gregorym planują zabić Maggie i Carla. Gregory próbuje otruć Maggie, ale zostaje powstrzymany przez Jezusa. W tym samym czasie do Hilltop przybywa przywódczyni ludzi w maskach nazywających siebie Szeptaczami, która okazuje się być matką Lydii. Chce ona wymienić swoją córkę na pojmanego Dante’go. Maggie zgadza się. Carl nie jest z tego powodu zadowolony więc opuszcza Hilltop i wyrusza śladem Lydii.
TOM 24
Szeptacze szybko orientują się, że Carl ich śledzi więc zabierają go przed oblicze swojej liderki, którą nazywają Alfą. W Hilltop, Maggie zastanawia się jaką karę wymierzyć Gregory’emu. Ostatecznie decyduje się na powieszenie go. Mieszkańcy Królestwa i Hilltop zmierzają do Aleksandrii, gdzie Rick organizuje coś na kształt festynu. Maggie informuje tam Ricka o zniknięciu Carla. Grimes wraz z Andreą, Michonne i Dante’m rusza na poszukiwania syna. Tymczasem na festyn przybywa Alfa, podając się za jednego z mieszkańców Aleksandrii. Grupa Ricka szybko dociera na terytorium Szeptaczy. Zabierają go oni do swojego obozu gdzie znajduje się Carl. Nakazują też towarzyszom Grimesa zostać na miejscu. Tam, na Ricka czeka już Alfa, która wróciła z Aleksandrii. Nie podoba jej się, że Rick wkracza na jej ziemie. Pokazuje Grimesowi olbrzymią hordę zombie, którą dysponuje. Alfa grozi, że jeśli ludzie Ricka nadal będą niepokoić Szeptaczy, to skieruje hordę w stronę Aleksandrii. Alfa pozwala Rickowi zabrać syna i odejść. Carl jednak nie chce zostawić Lydii, gdyż uważa, że wśród Szeptaczy dzieje jej się krzywda. Alfa pozwala więc córce pójść z Grimesami. Rick, Carl i Lydia docierają na skraj ziem Szeptaczy. Spotykają tam Andreę i resztę. Okazuje się, że Alfa oznaczyła granice swojego terytorium palami. Na pale nabiła odcięte głowy 12 uczestników festynu. Jest wśród nich między innymi głowa Ezekiela i Rosity.
TOM 25
Rick powraca do Aleksandrii i informuje wszystkich o zbrodni dokonanej przez Szeptaczy. Bliscy ofiar oczekują od Grimesa natychmiastowej reakcji. Rick jednak zwleka z podjęciem działań, ponieważ najpierw chce się dowiedzieć czegoś więcej o wrogach. To nie przysparza mu popularności. Eugene wpada na pomysł, aby w wojnie z Szeptaczami wykorzystać Lydię. Rick wysyła więc dziewczynę pod opieką Andrei i Carla do Hilltop, aby nie stała się jej krzywda. Ta decyzja przelała czarę goryczy. W Aleksandrii dochodzi do bijatyki pomiędzy przeciwnikami, a zwolennikami Grimesa. Rickowi udaje się zaprowadzić porządek, ale nie na długo. Grimes udaje się po radę do Negana. Ten podsuwa mu pewien pomysł. Jednak Rick nie zdąża wcielić go w życie ponieważ zostaje zaatakowany przez dwóch mężczyzn, którzy stracili bliskich w ataku Szeptaczy. Jeden z napastników dotkliwie bije Grimesa. Rick zabija mężczyznę w obronie własnej. Drugi z napastników zostaje schwytany. Grimes wybacza mu i przedstawia wszystkim swój plan. Polega on na wytrenowaniu ludzi i utworzeniu armii, która zniszczy Szeptaczy.
TOM 26
Mieszkańcy Aleksandrii zaczynają przygotowywać się do wojny z Szeptaczami. Wybrana grupa ludzi zaczyna trenować pod okiem Dwighta. Sytuacja w osadzie stabilizuje się. Jednak syn człowieka zabitego przez Ricka w obronie własnej, nadal żywi do Grimesa urazę. Chcąc się zemścić wypuszcza Negana z celi i pomaga mu w ucieczce. Zbieg kieruje się w stronę terytorium Szeptaczy. Michonne i Aaron ruszają jego śladem. W pościgu przeszkadzają Szeptacze, którzy poważnie ranią Aarona. Sytuację ratuje oddział Dwighta. Wszyscy są zmuszeni zaniechać pościgu i wycofać się. Neganowi udaje się dotrzeć do obozu Szeptaczy i porozmawiać z Alfą. Kobieta pozwala mu zostać. Negan z czasem zyskuje sobie szacunek i zaufanie Szeptaczy. Alfa jest skłonna zaakceptować Negana jako jednego z nich. Ten ma jednak inne plany. Nocą zabija Alfę. Następnie odcina jej głowę i zamierza pokazać ją Rickowi.
TOM 27
Negan wraca z głową Alfy do Aleksandrii. W nagrodę Rick nie zamyka go w celi, tylko pozwala dołączyć do oddziału walczącego z Szeptaczami. Oddział ten zasilają również ludzie z Hilltop i Królestwa. Pomocy odmawiają Zbawcy dowodzeni przez byłą żonę Dwighta, Sherry. Wojna zaczyna się. Szeptacze atakują w dwóch falach. Jednak obydwa ataki udaje się odeprzeć. W tym samym czasie Szeptacze przypuszczają szturm na Hilltop. Za pomocą płonących strzał udaje im się doszczętnie spalić osadę. Maggie, Carl i większość mieszkańców Hilltop uchodzi z życiem. Oddział Dwighta po rozprawieniu się z Szeptaczami wraca do Aleksandrii. Jednak okazuje się, że pokonali tylko część ich sił. Mimo poniesionych strat, Szeptacze wysyłają olbrzymią kilkutysięczną hordę zombie w kierunku Aleksandrii.
TOM 28
Horda zombie niszczy bramę i dostaje się na teren Aleksandrii. Jednak znaczną jej część udaje się skierować w innym kierunku dzięki wymyślonej przez Eugene’a metodzie kontrolowania dużych grup trupów. Niestety podczas wykonywania tego zadania, Andrea zostaje ugryziona w szyję. Pozostałe zombie zostają wybite przez mieszkańców Aleksandrii i Hilltop. Andrea wraca do Aleksandrii i po kilku godzinach umiera w otoczeniu najbliższych. W międzyczasie do osady przybywają Zbawcy pod przewodnictwem byłej żony Dwighta, Sherry. Chcą oni zerwać wszelkie stosunki z pozostałymi społecznościami. Podczas rozmowy sam na sam z Rickiem, Sherry atakuje go. Grimes zabija kobietę w samoobronie. Zbawcy chcą się zemścić za śmierć swojej liderki, ale Negan odwodzi ich od tego pomysłu. Przekonuje też swoich byłych poddanych, żeby wrócili do Sanktuarium i nie zrywali kontaktów z Aleksandrią i Rickiem.
'Co im zagraża?' - Negan i Zbawcy.
'Czy uda im się przetrwać?' - Większości pewnie tak, polegną bezimienni mieszkańcy, i może jakaś drugoplanowa postać, tak na zakończenie pół-sezonu.
'Co z Neganem?!' - Ma się dobrze, wydostał się z oblężenia, i rozpoczął błyskawiczny kontratak. 'Tyle pytań i żadna z odpowiedzi mnie nie interesuje :D' - To po co oglądasz?
Wiadomo, że główne postacie są niemal nieśmiertelne, a i bazowanie na komiksie ogranicza nieco twórców. Wiadomo, że Zombie już nie są tak groźni, jak byli na początku, ale mi dalej się przyjemnie ogląda ten serial. Nie rozumiem zatem tych ciągłych narzekań o byle pierdoły, gdy poziom znacząco się nie zmienił, co najwyżej powtarzalność akcji tu występuje.
Ale jak ktoś wciąż narzeka i go to męczy, to... po co oglądać? Ech, marudy...
Nie mam. Zwyczajnie irytuje mnie ilość i poziom maruderów ostatnio tu. No ale co tam, ja seriali których nie lubię, zwyczajnie nie oglądam, bo szkoda mi czasu, ale jak widać, każdy jest inny.
?
A jak dla mnie oni się zabarykadowali w środku, no ale po zwiastunach nowego odcinka mogę przyznać Ci rację:)
Za tydzień mini finał. Więc musi być jakaś akcja. Raczej mało prawdopodobne aby Negan siedział z podtulonym ogonem w Azylu.
Rick dopiął w końcu swego i przeciągnął na swoją stronę złomiarzy. Czy aby na pewno? Jakoś im nie ufam. Po całej akcji powinien zlikwidować przynajmniej przywódczynie. Najlepsze jest to ,że naopowiadał im jak to mają ich w potrzasku a tu zonk, Zbawcy się wydostali. Jak to teraz wyjaśni złomiarzom?
Eugene targany wyrzutami sumienia. Mimo tego dość niespodziewanie dla mnie stał się on w zupełności Neganem. Przypuszczałem ,że on tylko gra i będzie wtyką Ricka u Zbawców, tymczasem Eugenne jest prawdziwą prawą ręką Negana a może i mózgiem.
Kilku bohaterów próbowało przemówić mu do rozsądku. Czyżby taki opór Eugena był zwiastunem jego zbliżającej się śmierci?
Plan Daryla dobry. Trupy wtargnęły do środka i zaczęły już bezpośrednio zagrażać Zbawcom.
Ogólnie to najlepszy epizod tego sezonu. Akcja poszła do przodu , Eugenne na duży plus, dodatkowo intrygująca końcówka.
Prawda?:)
Me like it:)
Złomiarze już raz dali doopy, nie zdziwię się wcale, jak zrobią replay- ich głównodowodząca jest jeszcze mnie przewidywalna niż Edzia Górniak.
Ja ufam, że plan Judżina polegający na infiltracji Zbawców sprawdza się w 100%. Odrzuca plany Dłejta i Ojczulka Gabryjelka po to, by ich chronić - sprawia wrażenie bycia Neganem by nie wtajemniczać ich w swoje zamiary by później - w finalne x sezonu krzyknąć "AHA! Ja cały czas udawałem Negana, ty złolu!"
Nie ogarniam akcji ze znikającymi łokerami? Podobno Sejwiorsom zaczęło brakować kul - udało im się mimo to ocalić bazę przed atakiem trupów?
I wyjaśniło się o co chodziło ze strzelaniem w okna!!! :D Jak tak dalej pójdzie, to czeka nas kolejny plot twist - dlaczego Sejwiorsi walili w auto za którym krył się Karol ;)
Nie udało im się ocalić- trupy wlazły do środka jak lud na promocji do Lidla po Crocsy- tattoo girl mówiła, że jakoś się tam zastawili czy coś, ale że to nie na długo.
A o co chodzi z tym strzelaniem w okna?
Nie wiem czy to jest plus dla serialu czy minus, jeśli bohaterzy wykonują jakieś niby niezrozumiale ruchy by potem po kilki epizodach okazało się ,że to miało wszystko jakiś głębszy sens. Ten styl prowadzenia akcji jest już praktykowany od początku istnienia tego serialu. Ja osobiście uważam , to za plus.
Wybijanie szyb miało senes:)
Judżin to Negan i bardzo dobrze. Gdyby nie wejście pana poparzonej twarzy to woźny zbierał by jego zęby i resztki mózgu z posadzki.
Proste, ile siedział Rick u Jadys? Nie wiadomo. W międzyczasie zatem, Negan z pomocą Judżina zdołał wydostać się z oblężenia, wybił większość snajperów, Daryl, Morgan itp. zwiali. A Rick w oczach Jadys stracił pewnie sporo, bo miało być tak pięknie, a wyszło, jak zawsze.
Jak to "najlepszy epizod tego sezonu"? WHAT :D? Ta walka RYYYKA! ze związanymi łapkami, który poradził sobie lepiej walcząc kijem niż Donatello po treningu u wytwarzacza serów?? Lub ten samolocik robiący PYR!PYR!PYR! gdy frunął nad łokerami? To miało być najlepsze w tym sezonie??? ... i wiesz co, Terminatorze? Było :D A dlaczego? Bo ta połowa jest nudna, przez duże en! :D
Poradził sobie, bo jest Ryyyykiem, który nawet w bokserkach daje radę zawsze i wszędzie:)))
A samolocik nie robił pyrpyrpyr, tylko muzykował:)
Były głupotki ,ale na tle pozostałych odcinków, gdzie były tylko akcje w stylu Rambo ten był bardziej merytoryczny. I dodatkowo z dobrą końcówką, tego brakowało w poprzednich. Teraz chce się obejrzeć kolejny epizod.
Jak zbawcy uciekli z Azylu i jaki będzie ich kolejny krok? Nie czytałem komiksu więc jestem ciekaw kogo ubiją i jak to rozegrają.
A w Eugean nie wierzę. On stał się najbardziej zneganowanym ze wszystkich Negańczyków. Sam mówił ,że nie śpi, alkohol, pot, nerwowe triki.