PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177616
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Tyle opini, fanów, ocena ponad 8 więc pomyślałem, czemu nie? Przyznam szczerze, że. nie
przepadam za tematem zombie, ale co mi tam obecnie nic ciekawego nie widziałem na horyzońcie
więc postanowiłem zobaczyć. O dziwo pierwszy odcinek nawet całkiem okej i pewne
niedoskonałości można wybaczyć. Brak realizmu ale w końcu to jest tylko serial. Zabrałem się za 2
odcinek i wyłączyłem po 20 minutach. Bardzo przepraszam ale nikt nie będzie obrażał mojego
zdrowego rozsądku. Brak logiki? Brak czegokolwiek. Walker porusza się od bohatera conajmniej 2x
razy wolniej i nie potrafi wchodzić na drabinę, a mimo wszystko ludzie upierają się aby trzymać się
na ziemi, gdzie jest potencjalnie niebezpiecznie i mazgają się, że zginą mimo, iż poryszają się 2 razy
szybciej, posiadają intelekt inteligencje (no dobra to są głupi amerykanie, ale jednak). Dno i jeszcze
większe dno. Beznadziejne idiotyczne założenia i ludzie o inteligencji niższej niż karaluch.
Amerykański syf!

ocenił(a) serial na 6
woytas74

Zombie z reguły nie są realistyczne, w TWD jeszcze pseudonaukowe wyjaśnianie działania ich 'mózgu' jest już zupełnie a gatunku parodii, że nie wspomnę o zachowaniach głównych bohaterów. Nie dziwię się, ze serial Cię odrzucił. Ja sobie dałem spokój po ostatnim odcinku 4 sezonu bo uznałem, że twórcom nie chodziło o to, żeby co 5 minut wybuchać spazmatycznym śmiechem obserwując idiotyzmy które pobijają i to znacznie każde poprzednie. Pierwszych kilka odcinków pierwszego sezonu oglądałem z ciekawością ale im dalej tym gorzej dla widowiska. Póki co z głośnych seriali to dla mnie Breaking Bad był całkiem całkiem znośny do końca a teraz Hannibal, który uważam za bardzo dobry ( póki co).

Pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 6
saa

a już myślałem, że jestem tylko jeden na świecie ;)

ocenił(a) serial na 6
woytas74

podoba mi się co koleś pisze na Amazon Instant Video - potrzebna znajomość Inglisza ale to już nie mój problem:

And I am not talking about all the continuity errors - many good films have those, but the number of logical errors made by the screenwriters is absolutely astonishing. Therefore, this series is only bearable for those die-hard zombie-splatter fans, who do not care much about logical errors they are used to see in B and C movies...

Here we go (and the list could be much longer):

1) Chasing a car closely behind knowing there would be a spike-strip on the street to slow down the car anyway?

2) Standing _behind_ two police cars put in the middle of the street to stop an approaching vehicle?

3) Having all the time to prepare the trip to Atlanta but not thinking of reserve canisters of gasoline?

4) Not finding any zombie-safe vehicle like armored SUVs, military, money transporters etc.?

5) Using the most zombie-susceptible vehicle imaginable to cross a zombie-ridden country, a horse?

6) Not finding any reserve canisters of gasoline anywhere in a country with millions of dead car owners?

7) Thousands of cars stuck on one side of the highway but not using the other completely empty side just to get a "cool" DVD box cover?

8) Sending a search party into the center of a zombie-ridden big city to find food'n'stuff instead of going to one of 100s of supermarkets* _around_ Atlanta?
*If the people had time to empty all the outlying supermarkets, their trunks and houses would be full of stuff, and if not, the supermarkets would still be full of stuff and even guns and ammo.

9) Dozens of fully armed and evil gangsters not able to rid Atlanta of the few surviving zombies (you never see more than a few hundred together) raid by raid?

10) Fighting over a bag with old police rifles in a city with thousands of weapons (even military) and ammo lying around or to be taken from any supermarket?

11) Women and children would be the most important survivors of the zombie-apocalypse - who is sleeping alone in the zombie-safe Winnebago instead of tents - an old man?

12) Thinking that cheating on your thought-dead husband is one of the most important questions during the zombie-apocalypse?

13) Not taking a night-vision digital camera from the nearest store with sufficient batteries to look out for zombies in the night?

14) Knowing that zombies are closing in on the camping site in the woods - but not installing any trip wires which these stupid zombies would not see?

15) Zombies appearing only when needed for an action scene - and then all at once?

16) All but one scientist choose to commit suicide or die elsewhere instead of searching for a zombie-cure in the most safest of environments?

17) Not turning off the self-detonation device of the last safe place to find a cure against zombies at the beginning of the zombie-apocalypse out of fear of "terrorist"?

18) Not ever mentioning the word "zombie" during a zombie-apocalypse as if not one of the survivors ever saw a movie about zombies?

19) Not being able to prevent the spreading of these easy to kill slow-walking zombies in the first place with anti-riot tanks, helis, napalm, etc.?
And do not tell me: "Hey it wouldn't be a zombie-apocalypse otherwise!" - It is the job of the screenwriter to make even a zombie-apocalypse convincing, and it has been done so many times - but not this time.

Now all the Walking-Dead-lovers may give my review a low rating. However, I would like to read some comments, why these logical errors are not deemed a problem in a good TV series...

Nie mogę się zgodzić bardziej!

ocenił(a) serial na 10
woytas74

widzę, że mamy powtórkę z rozrywki, którą swego czasu "zafundował" nam zatracony...

ocenił(a) serial na 6
Einshaew

haha, a co znalazł tego samego posta?

ocenił(a) serial na 10
woytas74

Nie, ale też był (a może i nadal jest) cięty na TWD i jego fanów.

ocenił(a) serial na 6
Einshaew

Ej nie jestem cięty na fanów :) Prawdą jest iż w życiu nie zrozumiem jak można dać tej żałości 10 ale spoko Wasze prawo, którego nie krytykuję. Skrytykowałem sam serial i byłem ciekawy tak wysokiej oceny. Teraz już wiem. Serial jest mało popularny i jak ktoś zobaczy z 2 odcinki zwyczajnie olewa dalsze oglądanie, chyba, że mu się bardzo spodoba wówczas najczęściej zostaje jego fanem a ten wbrew wszelkim niedociągnięciom daje 10. Dla mnie ten wątek jest bardzo ciekawy z punku widzenia socjologicznego. Podobnie zachowują się wyznawcy wszelkich religii gdy ktoś ośmieli się skrytykować jej niedociągnięcia. Najchętniej wprowadziliby prawo zakazujące krytyki, gdyż prawda wówczas boli :)
Jak mówię wielka szkoda bo serial wykazywał potencjał po pierwszym odcinku mogłem przymknąć oko na niedociągnięcia ale technicznie był wykonany przyzwoicie, później jednak oglądając stwierdziłem, iż scenarzysta chce obrażać mój zdrowy rozsądek - dla tego podziękowałem. Ostatnio na przykład straciłem 10 godzin mojego życia na przesłuchanie audiobooka o tematyce post apokaliptycznej, którego męczyłem do końca bo miałem nadzieję na jakieś ciekawe zakończenie, ale zakończenie okazało się jeszcze gorsze niż cała książka. Mówię o "Samotność Anioła Zagłady" Roberta J. Szmidta - najgorsza książka w moim życiu ale skoro nasze gusta są zgoła odwrotne to może się Wam spodobać.

ocenił(a) serial na 10
woytas74

Rozmowa z Tobą nie ma sensu.

woytas74

Mały błąd nie każdy daje 10 temu serialowi, bo mu się spodobał. Ja osobiście uważam, że coś co się nie skończyło nie zasługuje, aby oceniać to na 10 czy na 1(w tym przypadku serial wciąż będzie miał co najmniej jeden sezon). Ja np. dałem 8 temu serialowi(a była 9) jak widać, bo mnie wciągnął(nie ma obecnie alternatywnego serialu o zombie) . Fakt, że jest w nim pełno niedociągnięć, ale mam dystans do tego i mnie to bawi(zapewne nie tylko mnie). Z sezonu na sezon jest gorzej, idiotyczne sceny, idiotyczne zachowanie bohaterów....można tak wymieniać i wymieniać, ale przyzwyczaiłem się i oglądam go dalej(taki już jestem co zacznę to chcę skończyć - Gra o Tron to tylko wyjątek potwierdzający tą "regułę"). Więc na przyszłość nie wyciągaj pochopnych wniosków. I nie porównuj fanów do wyznawców religii, bo nikt tu nie składa hołdu czy ofiar serialowi. Na tym forum można znaleźć wyśnione spoilery, tematy "dlaczego nie gwałcą w serialu" lub "czym srają zombie", ale stosu ofiarnego czy oddających hołd serialowi tematów tu nie znajdziesz, a możesz się w ten sposób narazić na niepotrzebny nikomu hejt.

ocenił(a) serial na 6
tiger31648

przynajmniej jesteś jedyną osobą w tym towarzystwie, która potrafi coś argumentować. Reszta woli prowadzić pyskówkę. Ośmieliłem się wszystkich fanów przyrównać do wyznawców religii dla żartu ale większość wzięła sobie to do serca, więc zaczynam się teraz poważnie zastanawiać czy coś rzeczywiście w tym nie jest.
Więcej dystansu do siebie i do swoich ulubionych filmów i serialów :)
Pozdrawiam
Typowy Wojtek

Ps. Serio niektórzy dają się robić jak dzieciuchy :)))

woytas74

Nie każdy łapie żarty gdy wypowiedzi są pisane na serio(ktoś już zastosował podobny zabieg, ale jego wypowiedzi były nieco nacechowane emocjonalnie[negatywnie] i sam myślałem, że napisał to na serio xD). Uwierz mamy dystans do siebie, a tym bardziej do serialu np. jak tu osoby które dały serialowi pozytywną ocenę(6-10) naśmiewają się z idiotyzmów(idiotycznych zachowań, scen czy tekstów w ogóle nie na miejscu) tego samego serialu:
http://www.filmweb.pl/serial/The+Walking+Dead-2010-547035/discussion/Parę+zasad+ które+będą+ci+potrzebne+podczas+zombi+apokalipsy.,2280979

Ps. Każdy może ocenić dane "dzieło" na taką ocenę na jaką mu się dane "dzieło" podobało bądź nie. Ja szanuje oceny innych nawet jak dadzą bardzo niskie oceny czemuś co oglądam i lubię to w jakimś stopniu, a potrafią to uargumentować(jak w twoim przypadku), bo jak widzę argumenty takie jak: bo średnia jest za niska czy za wysoka albo za wysoko jest w rankingu bądź za nisko, to do takiej osoby nie podchodzę na poważnie, ponieważ nie ma najmniejszego sensu prowadzić dyskusji z taką osobą na poważnie, gdyż ich późniejsze argumenty będą jeszcze bardziej "od czapy".
Również pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 6
tiger31648

"Każdy może ocenić dane "dzieło" na taką ocenę na jaką mu się dane "dzieło" podobało bądź nie"
przynajmniej Ty mi dajesz takie prawo, reszta tu to sobie poczytaj...

woytas74

A może to my sobie robiliśmy z Ciebie żarty hmm? ahhh ten Typowy Wojtek... wszystko bierze na serio.... :D

ocenił(a) serial na 6
mejbirdus

o kurde to dałem się nabrać ;)

woytas74

"Serial jest mało popularny i jak ktoś zobaczy z 2 odcinki zwyczajnie olewa dalsze oglądanie"-The Walking Dead statystycznie, na tę chwilę, jest chyba najbardziej piraconym serialem, poza Grą o tron. Ajajajaj....Typowy Wojtek.....

woytas74

Nie łatwiej było wstawić linka do strony? Dużo mniej miejsca by zajęło xD A temat logicznych błędów w tym serialu już był wałkowany i to w niezbyt "humanitarny" sposób". Sam zrobiłem coś podobnego po kiepskim filmie(i nie chodziło tylko o logikę), ale zrobiłem to pół żartem. Autor tego wpisu co przedstawiłeś przynajmniej nie jedzie po fanach nawet w sposób śmieszny, co świadczy o jego tolerancji wobec fanów - innymi słowy nie ma nic przeciwko fanom tylko serialowi i z takimi można wejść w polemikę na temat serialu, bo gwarantuje to rozmowę "na poziomie".