PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177616
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

news.

ocenił(a) serial na 9

Z tego co ja wiem (amerykanskie strony z wywiadami / zagraniczne fora dla fanow / wlasnych
domyslach):

1.Ludzie w ''Terminus'ie'' to zgrana grupka ludzi ktorzy bardzo dobrze sie znaja . poczatkowo
przyjmowali nowych . potem ocenili ze nie sa w stanie ich wyzywic . zakonczyli etap przyjmowania
nowych . nastala era glodowa poniewaz brakowalo jedzenia .pierwsze zgony z zaglodzenia .
wymyslono plan . w strategicznych miejscach (tory to najlepsza mozliwa lokacja - wielu nimi
podrozowalo i w wiekszosci przecinaly lasy w ktorych ludzie szukali schronienia ) rozmieszczono
tablice pamietajmy rowniez o komunikacie radiowym. ludzie przy wejsciu zostali nabierani na
propagande. kwiaty , usmiechnieci ludzie , oplotowanie i usmiechnieta gotujaca pani . do tego
wszystkiego stala regulka ktora slyszal kazdy nowy. nowi zostali umieszczani w kontenerach
(ponumerowanych) nastepnie zabijani , ''gotowani'' i .. zjadani . ilosc ludzi ktora przybywala
zaskoczyla ''termitow'' . wiec potem zabijano ludzi i mrozono ''na pozniej''. i tak Carl na poczatku
byl czestowany ludzkim miesem . co do ''sanktuarium'' - ludzie widzac zombie apokalipse
przestali wierzyc w Boga . stworzyli wlasna religi- dzialali na zasadzie sekty a prawa w niej
panujace pomoagaly w utrzymaniu porzadku na terenie terminusa.

2.co do bohaterow wiemy tylko tyle ze przezyje : Rick , Carl , Beth , Ford , Espinosa , Porter ,
Gareth i Tara . z aktorami odgrywajacymi role: Tary , garetha i Forda podpisali kontrakty wiec
mozemy spodziewac sie ich na dluzej ..

3. niestety najprawdopodobniej usmierca moich dwoch ulubionych bohaterow Daryla i Tyress'a .
Norman Reedus powiedzial w wywiadzie ze bedzie musial przeprosic wszystkich fanow ale
najprawdopodniej aby skupic sie na innych projektach bedzie musial zrezygnowac z serialu .
podobno u niego teraz lawina propozycji . co do tyreesa - polubilem bardzo te postac i pozytywnie
mnie zaskoczyli ze tak dlugo trzymaja ja przy zyciu (pamietamy co zrobiono np z oscarem).
tlumacze to tak ze chca oslabic grupe. obecnie mamy w niej przynajmniej 6 ''super bohaterow''
ktorzy wlasnorecznie moga pokonac watahe walkerow. np Rick , michonne , tyreese , maggie ,
ford , espinoza , daryl czy sasha ..

4.tylko pierwsze 4 odcinki beda w poznanej lokacji . potem juz podroz do washington dc.

5.skoro podroz do dc logiczne ze espinoza , ford i porter musza przezyc .

6.wiemy rowniez oficjalnie ze do glownych bohaterow dolaczy zupelnie nowa postac. pewnie w
polowie lub pod koniec sezonu - poznana w drodze.

ocenił(a) serial na 7
rottweiler93

Ale nie chce mi się.
Nie mam obowiązku na ślepo przyjmować słów każdego pieniacza, który swoje słowa przedstawia jako fakty, bez żadnego ich poparcia.

ocenił(a) serial na 9
Dealric

jak ci sie nie chce to logicznym jest ze nie powinno wypowiadac sie .. dziewczyna wyzej skrytykowala ale chociaz cos szukala miala jakas wiedze a tutaj rasowy troll ogldajacy serial ktory z wlasnego lenistwa preferuje krytykowanie innych.

ocenił(a) serial na 7
rottweiler93

Oj dziecko, dziecko widzę mądre podejście. Ktoś coś ci wytknie od razu płacz i wyzywanie od trolli ;)

ocenił(a) serial na 9
Dealric

potwierdzil bym ci racje gdybys ja mial . potrafie sie przyznac do bledu jestem tylko czlowiekiem . ale mam racje wiec nie ma racji bytu przyznawanie sie do bledu . jak juz kiedys odpowiedzialem .. uwierz ze jestem od ciebie starszy wyzszy itd wiec slowo dziecko traci sens:) pozdro

ocenił(a) serial na 4
rottweiler93

Ciągle walisz tym śmiesznym tekstem pt. "uwierz ze jestem od ciebie starszy wyzszy ", aż jestem ciekawa ile masz lat. Przez twoje pisanie to traktuję to "93" z nicku jako rocznik twojego psa.

ocenił(a) serial na 9
Badly

nie to wzrost w cm kiedy powstawal ten nick . czyli tak dawno temu ze nawet nie pamietam ..:) za to co drugi hejter na filmwebie jak pisze ' dziecko'' to ci nie przeszkadza..

ocenił(a) serial na 4
rottweiler93

Nie przeszkadza, bo to częste określenie w sieci, którego sama czasami używam i czasami właśnie walą tym tekstem, że ta osoba jest starsza, a w praniu wychodzi, że to ktoś w okolicach mojego wieku i się unosi i obraża jakby miał 40 na karku, a zachowaniem nie odbiega właśnie od dziecka.

ocenił(a) serial na 9
Badly

moj bulwers pewnie wynikal z tego ze pierwszy raz ktos mnie tak nazwal w zyciu i pierwszy raz sie z tym spotykam . nie wiem skad u ciebie wniosek ze nie odbiegam od dziecka zachowanie.. specjalnie dla fanow rzucilem kilka newsow na temat obsady itd kilka osob to docenilo dwie nazwalo nie dzieckie .. sprawiedliwosc na swiecie forever . - 40 jeszcze nie mam ..

ocenił(a) serial na 4
rottweiler93

"nie wiem skad u ciebie wniosek ze nie odbiegam od dziecka zachowanie"
A gdzie to napisałam? Napisałam o spotkanych przeze mnie przypadkach. Choć dodam, że przy wymianie zdań z sthrashne zachowujesz się trochę dziecinnie. Czy z Dealric, zachowanie takie samo. Chcą źródło, a ty po gówniarsku.
No, a 30 masz?

ocenił(a) serial na 9
Badly

''Nie przeszkadza, bo to częste określenie w sieci, którego sama czasami używam i czasami właśnie walą tym tekstem, że ta osoba jest starsza, a w praniu wychodzi, że to ktoś w okolicach mojego wieku i się unosi i obraża jakby miał 40 na karku, a zachowaniem nie odbiega właśnie od dziecka.'' - wiec musisz chyba nie pisac ze zrozumienie:// nakladam nacisk na koncowek wypowiedzi /

ocenił(a) serial na 9
Badly

w swoim zachowaniu nic dziecinnego nie widze . w innych tak .. tak trudno napisac ''moge poprosic o zrodla '' , ''abym uwierzyl/uwierzyl poprosze o zrodlo'' nie mozna.. trzeba strzelic od ''dziecka'' i pisaniu ''bzdur'' chyba sama nie wierzysz w to co piszesz .

ocenił(a) serial na 9
rottweiler93

jezeli nie odszukam brakujacych zrodel .. potwierdzenie moich slown nastapi od pazdziernika :) ja mam sumienie czyste .. nigdy na filmwebie nie wymyslalem i nie klamalem - w sumie nie widze w tym celu :/ tylko zastanawiem sie jak ktos moze wpasc na to ze to zarty i informacje z kapelusza.. wszystko od przedluzen kontraktow przez nowa postac (martwi mnie ze bedzie to jednak gareth ) po watpliwosci Reedusa to prawda . nie wierzysz? nie musisz - nie zalezy mi na tym ;)

ocenił(a) serial na 9
Badly

''ciagle walisz''- czyli az 2 razy . rzeczywiscie ciagle .. pies ma 8 lat .

rottweiler93

to są potwierdzone informacje ???

ocenił(a) serial na 9
SeBo47

nie licza pkt 1 ktory jest moim prywatnym wymarzonym scenariuszem tak . mozna dodac jeszcze ze postac garetha zostaje z nami na dluzej - aktor przedluzyl kontrakt.

rottweiler93

bo już się trochę bałem że to prawda hehe :D

ocenił(a) serial na 9
SeBo47

ja bym tam chcial aby to byla prawda :D ale kazdy ma inny gust . i jeszcze jedno w pkt2 nie chodzilo tylko o to ze oni tylko przyzyja:) wspomniani przezyja napewno poniewaz przedluzono kontrakty z tymi aktorami ale pewnie kilku innych rowniez - zwyczajnie nie ujawiono ich nowych kontraktow lub zostana dopiero podpisane:) pozdro

rottweiler93

Jeśli chodzi o uśmiercenia Deryla, to myślę, że to jakaś wyrwana z kontekstu głupota. Teraz uwaga, bo nie jestem pewien czy to co powiem jest zgodne z prawdą :D Wydaje mi się, że aktor nie może spoilerować fabuły serialu, a jeżeli Reedus sobie powie - Sory fani, odchodze - to raczej dla fanów oczywiste będzie, to że twórcy będą musieli uśmiercić jego postać.
Tak więc, dlatego właśnie myślę, że chciałeś oszukać troche forum i nie wiem czy nie zawiadomić jakiś organów ścigania, bo jak ktoś tak kłamie, to nie powinien udzielać się w internetach

ocenił(a) serial na 9
mejbirdus

nie wiem jak dlugo ogladasz twd.. nawet w poprzednich sezonach najwiecej przed premiera wychodzilo wlasnie od aktrow. i tylko od nich .. uznajcie ze klamie malo mnie to obchodzi przyszlosc zweryfikuje wszytsko . nie napisalem ze usmierca daryla.. tylko ze aktor grajacy daryla- norman mysli o odejsciu . mysli nie odchodzi ! od jednego do drugie jest duza przerwa. juz przed sezonem 4 wspomnial o odejsciu wtedy nie bralem tego na powaznie teraz rowniez z przymrozeniem oka ale jak chcialem napisac cala prawde to napisalem . i wali mnie to czy mi ktos wierzy czy nie:/

rottweiler93

Już sam sie gubisz w swoich kłamstwach, nie wiem co chcesz udowodnić kolego.

ocenił(a) serial na 9
mejbirdus

dobra wiesz swoje sokol . skoro uwazasz mnie za filmwebowego ''trolla'' dlaczego piszesz? komentujesz? przeciez kazdy wie ze takie osoby szukaja zainteresowania piszac bzdury a najgorsze dla nich to brak odp koncze temat nie wierzysz zobaczysz juz od pazdziernika proste . pozdrawiam

rottweiler93

Kolego wrzuć na luz. Możesz mi powiedzieć, gdzie kolega mejbirdus uznał cię za "trolla", bo tego nie można wywnioskować z jego wypowiedzi. A tak poza tym nie pisz tekstów typu: "nie wierzysz zobaczysz juz od pazdziernika", bo w linkach, które podałeś są same przypuszczenia, nic więcej.
I tak w skrócie na temat twojego głównego postu:
1. Wiadomo twoja fanowska wizja
2. To tylko przypuszczenia, kto przeżyje (kontrakt mogli podpisać nawet na 4 odcinki - nie wiadomo tego)
3. Tyrese może i zginie, a co do Daryla - Reedus uwielbia grać Daryla i owszem ma jakiś film, którego producentem będzie Robert Kirkman, ale prawdopodobnie będzie to poboczny projekt poza tym raczej AMC nie zrezygnuje z niego tak łatwo - info z twojego linku (z lutego w dodatku) - czyste spekulacje
4. Spekulacje, ale bardzo prawdopodobne, wtedy mogliby dojść do Waszyngtonu pod koniec midsezonu
5. Jest logiczne tylko dla osób, które czytały komiks, ale i tak serial idzie swoją drogą
6. To jest logiczne, w końcu w każdym sezonie wprowadzają kogoś nowego

ocenił(a) serial na 9
tiger31648

madrze to napisales . ja caly czas luzuje ale ile mozna sluchac ze sie klamie itd? a jak ktos zarzuca ci wkrecanie bzdur automatycznie nazywa Cie trollem - tylko one tak robia .

1.masz racje
2.podpisali kontrakt do konca sezounu jak pamietam - poczytaj na stronie amc . :)
3.ponownie napisze - norman reedus nie powiedzial ze odchodzi tylko ze sie nad tym zastanawial / zastanawia . nie znalazlem informacji na temat kontraktu aktora grajacego tyreesa..
4.to juz nie spekulacje gdyz rowniez potwierdzone. dziennikarka zapytala rezysera czy caly seozn bedzie w terminusie (jak to bylo w przypadku wiezienia/ szukania sophii) odpowiedzial jak napisalem..
5.tutaj kierowalem sie tylko kontraktami do konca sezonu aktorow wymienionych . komiksu nigdy nie czytalem :)
6.to slowa rezysera . spekulacja moja jest ze ta osoba bedzie gareth (kontrakt na caly nowy sezon podpisany))

rottweiler93

No nie wiem czy to co piszesz jest takie wiarygodne... Dla mnie troll to troll, a kłamca to kłamca.
Tak poza tym, to miej troche dystansu do tego co czytasz w internecie :D Żartowałem sobie tylko, nie chciałem Cię urazić, kieyd pisałem, że kłamiesz, a już napewno nie zawiadomie żadnych oragnów ścigania, bądź spokojny :D

ocenił(a) serial na 9
mejbirdus

spoko Stary ;)

rottweiler93

Zgłosiłem już twoje konto. Jak cię admin przyłapie teraz na trollowaniu, to możesz zacząć żegnać się z kontem.

ocenił(a) serial na 9
Monstro

i konfidenci sa na swiecie potrzebni ;** pozdro :)

ocenił(a) serial na 9
rottweiler93

ja nie trolluje .. ze ciebie tyle razy w zyciu oszukano ze nie potrafisz juz uwierzyc wiernemu uzytkownikowi filmweba (piszacemu recenzje , opisy itd) to nie moja wina - robisz i wierzysz w co chcesz.

rottweiler93

widzę chłopcze, że niezły trolling tutaj uprawiasz,
parę osób dało się nabrać :]

ocenił(a) serial na 9
suszyMie

tak tak . trolling wymyslone informacje wszystko co najgorsze to ja . gdybys sam postaral sie poszukac roznych informacji oficjalnych na temat nowego sezonu odszukal bys zapewne newsy przy ktorych podane wyzej sie chowaja .wystarczy mala inicjatywa.. nic spektakularnego nie napisalem (pkt 1 to moj scanariusz wiec tym sie nie sugeruj) nie liczac tego tylko malutkie zdradzenie fabuly i jacy aktorzy przedluzyli kontrakty . i tyle..

rottweiler93

"5.skoro podroz do dc logiczne ze espinoza , ford i porter musza przezyc ."
Niby dlaczego? Wystarczy tylko Porter.

"6.wiemy rowniez oficjalnie ze do glownych bohaterow dolaczy zupelnie nowa postac. pewnie w polowie lub pod koniec sezonu - poznana w drodze."
Chodzi pewnie o Burtona, 17-latka bez nogi. Ma dołączyć do grupy już w Terminusie.

ocenił(a) serial na 9
Evangarden

Ale się przestraszyłam, że Daryl odejdzie/umrze/zostanie zombi!!! Tfu! Nie napędzajcie mi drugi raz takiego stracha!

Już nie mogę się doczekać kolejnego sezonu! Jestem ciekawa czy uda im się odnaleźć nawzajem i co z Beth, czy ona też w końcu się odnajdzie... Niby nie lubiłam tego serialu, ale teraz jestem totalnie zakręcona na jego punkcie :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
aneant89

mam nadzieję, że daryl już niedługo zdechnie

ocenił(a) serial na 9
Evangarden

A to nawet nie slyszalem. Wiec dzieki za informacje :))

rottweiler93

Poza tym, jeśli serial dalej będzie zachowywał szkielet fabuły komiksu (w sumie nie widzę powodu, dlaczego miałoby tak nie być, dopóki serial nie prześcignie komiksu na fabularnej "osi czasu"), pojawią się prawdopodobnie także Gabriel (ksiądz, posądzany zresztą o porwanie Beth) i Aaron (człowiek, który zaprowadziłby grupę do następnego stałego miejsca pobytu). O Burtonie przeczytałem gdzieś napomknięcie. Możliwe, że to również ofiara kanibali.

http://www.wetpaint.com/walking-dead/articles/2014-04-14-season-5-spoilers-new-c haracter

"Our gang may have been in a tight-spot when we last left them, but Rick and Co. are going to be recruiting as many people as possible in order to get revenge on those man-eating freaks who run Terminus. One of the allies we're most excited to meet is 17-year-old Burton. He may be young, but he's already suffered great tragedy when he lost his leg. Luckily Burton does not let his disability keep him down, and his positivity is infectious to everyone else around him."

ocenił(a) serial na 9
Evangarden

Postac Garetha podpisala ''dlugo-terminowy' kontrakt . widze ze jestes zaprzyjazniony z komiksem . mozesz wiec powiedziec jak to z nim wyglada w komiksie ?

rottweiler93

W komiksie kanibale są nazywani "myśliwymi" i są 6-osobową (5 mężczyzn i 1 kobieta) grupą mieszkającą w leśnym domku. Nie zwabiają swoich ofiar jak rezydenci Terminusa - po prostu wypatrują podróżnych i ich porywają. Grupa Ricka zatrzymuje się na drodze (już nie pamiętam, dlaczego) i rozbija tymczasowy "obóz". Towarzysze spotykają Gabriela, który doprowadza ich do swojego kościoła. W międzyczasie porwany zostaje Dale (w nocy oddalił się "za potrzebą"), który wcześniej stracił nogę (na takiej samej zasadzie, jak Hershel w serialu). Budzi się on w siedzibie kanibali i odkrywa, że zjedzono mu drugą nogę. Ku zaskoczeniu wszystkich, zaczyna się... śmiać i wyjawia, że został ugryziony, a kanibale zjedli zakażone mięso. Wiedząc, że nie mają szans w bezpośrednim starciu z grupą Ricka, postanawiają ją zastraszyć i eliminować po kolei. Dale posługuje im za "wiadomość". Podrzucają go pod kościół, strzelają Glennowi w nogę, a Rick wypowiada słowa znane z końcówki 4. sezonu. W tym momencie kończy się "4. sezon" w komiksie (po 64. zeszycie).

Eksterminacja kanibali polega na tym, że grupa Ricka bez większego problemu znajduje ich obóz, Rick wychodzi im naprzeciw, a reszta (Andrea, Ford i Michonne) chowają się w lesie. Nawiązuje się rozmowa, towarzysze Ricka zaczynają strzelać, kanibale poddają się i błagają o litość (obiecują, że jeśli zostaną zostawieni w spokoju, nie będą śledzić grupy), ale Rick i spółka nie mają żadnej litości i wyżynają wszystkich. Potem mają z tego powodu wyrzuty sumienia (przynajmniej Rick), a Gabriel jest w szoku jak rażony piorunem.

Sam Gareth w komiksie nazywa się Chris. Jak na razie nie ma żadnej postaci przeniesionej z komiksu, ale to byli sami epizodyczni bohaterowie, większość z nich nie miała ani jednej kwestii albo góra dwie. Póki co przynajmniej Gareth-Chris ma dokładnie taki sam charakter, jest niczym przelany z papierowych kart.

Cały wątek kanibali rozciągnięty jest na zaledwie 5 zeszytów, z czego jeden zeszyt liczy 21-25 stron.
Reasumując, wszystko wskazuje na to, że w serialu zostanie znacznie rozwinięty. Można podejrzewać, że Gareth będzie głównym przeciwnikiem grupy w pierwszej połowie sezonu.

ocenił(a) serial na 9
Evangarden

tak jak mowisz. widze ze w komiksie niezle sie dzieje .. gdzie czytasz ? chyba sam tez wystartuje..

rottweiler93

Komiksy można albo kupić (najłatwiej będzie w księgarniach internetowych, wiele z nich przetłumaczono nawet na polski) albo znaleźć "w inny sposób" (:x) w Internecie. Ostatnio ukazał się zeszyt nr 128, co oznacza, że serial jest mniej więcej w połowie akcji.

ocenił(a) serial na 9
Evangarden

Wiec poszukam ! wielkie dzieki :) pozdro

ocenił(a) serial na 7
rottweiler93

"niestety najprawdopodobniej usmierca moich dwoch ulubionych bohaterow Daryla..."

Kto powiedział że muszą go uśmiercić? Nie wiem czy to jest wbrew komiksowej historii, ale przecież Daryl mógłby zniknąć na jeden sezon i powrócić w następnym gdyby chciał.
Zastanawiam sie co będzie z Maggie i Glenn'em. Przyznam się że nie czytałem komiksów, ale co do Glenn'a to co się z nim stanie? Czy nie powinien odłączyć się od grupy? Jeśli ktoś z was grał w TWD od Talltele Games to pewnie wie o co chodzi
.
No i oczywiście Beth, czy napewno pojawi się w 5 sezonie? Troche mnie wkurzył fakt, że Daryl tak po prostu ją zostawił, przestał ją szukać.. A jeśli Beth się pojawi to w jakim będzie stanie? Każdy wie jaka ona jest, sama w pojedynke nic raczej nie zdziała.

ocenił(a) serial na 9
miciok94

tyreesa usmierca :/ ze Darrylla mozilwe ze sam zle zrozumialem droczenie sie z fanami w wywiadzie normana reedusa - moj blad . ta rola generuje dla niego zbyt duze dochody i jest zbyt lubiana postacia by go Nam zabrano .. Beth pojawi sie bo aktorka podpisala kontrakt na nadchodzacy sezon - wiec mozna sie domyslic ze raczej tak .

ps. Daryla z tego co mi kiedys ktos mowil w komiksie nie ma.

miciok94

Daryla w ogóle w komiksie nie ma.
Glenn w grze TWD odłącza się od grupy Lee właśnie po to, żeby dołączyć do ekipy znanej z serialu - mówi przecież, że jedzie do Atlanty szukać rodziny i znajomych. Co więcej, w grze możemy zobaczyć Shawna Greene'a, który w komiksie i serialu żywy nie występuje. Wskazuje to na to, że akcja gry rozgrywa się wcześniej niż akcja komiksu/serialu, co nie powinno dziwić, gdyż losy Lee toczą się od pierwszego dnia apokalipsy, a Rick pierwsze kilka tygodni (komiks)/miesięcy (serial) przeleżał w szpitalu.