PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=96266}

To

It
1990
6,8 22 tys. ocen
6,8 10 1 22136
5,6 14 krytyków
To
powrót do forum serialu To

Co "To" ma być?

ocenił(a) serial na 5

Bardzo się zawiodłem, bo to w końcu jedna z bardziej wielbionych ekranizacji Kinga, już nawet mój tata mi ją polecał jako jeden ze najstraszniejszych dzieł ery VHS. No ale pewnie dużo zrobił fakt iż książka była prawie wybitna, a film to produkcja telewizyjna z małymi ambicjami. Na początek o pozytywach- zmieniono praktycznie wszystko co nie podobało mi się w książce tj. np. SPOILER wiem, to iż Beverly i Ben w powieści nie byli razem było takie życiowe, ale jak się komuś kibicuje przez 1200 stron to miło iż chociaż w adaptacji im się udaje. Tak samo usunięcie kilka zboczonych scen (w tym tej pedofilskiej- choć z drugiej strony nikt normalny by czegoś takiego nie nakręcił) KONIEC SPOILERA Muzyka też przypadła mi do gustu. Można było lepiej, ale nieźle rozegrano tu sprawę chronologii wydarzeń. Tylko retrospekcje w drugiej części filmu rażą bo jakoś nie pasują do pierwszej (no i nie wiadomo nawet kiedy one się działy, można mieć wrażenie że już po pojedynku z TO). Jak jesteśmy przy wadach- aktorstwo jest różne, ale mocno mnie zirytował Richard Thomas. Czemu on do cholery się cieszył jak się dowiedział że Stan zginął, albo gdy Mike jako narrator mówił że Bill jest zasmucony. Było też kilka innych momentów gdy ten uśmieszek zwyczajnie raził- cholera to nie reklama pasty do zębów. Końcówka wyjątkowo marna, niestety kończy się mocą fajerwerków i efektów specjalnych, a zaczyna dość dziwnym wyznaniem Eddie'go. Nie wyszły też takie sceny jak "Wielka bitwa na kamienie" (totalnie pozbawiona emocji) oraz otwarcie ciasteczek z niespodzianką (komicznie to wyglądało). Ogólnie film jest poprawny, ci którzy nie czytali książki mogą uznać go za trochę lepszy. Ode mnie tylko (a może aż) 5.

ocenił(a) serial na 9
Lucky_luke

ja wiem że film jest kiczowato zrobiony, ale pametaj że był kręcony 20 lat temu, no a wtedy jeszcze nie było tak dobrej technologii. Ogólnie moim zdaniem film jest dobrze zrobiony jak na tamte czasy, oddaje klimat i generalnie jest dość wierny książce, ale i tak książkę to ja czytałam z zapartym tchem mimo jej 1200 stron :D i ani przez sekundę mnie nie nudziła! :D No więc nie ma jak książka, ale film też jest ok :)

ocenił(a) serial na 5
gigija

Nigdzie nie porównywałem filmu z dzisiejszymi produkcjami i w żadnym wypadku krytykując "To" nie chodziło mi o to że technologia z jakiej korzystali twórcy ma 20 lat. Oglądam głównie produkcje z przed 1990 więc zawsze oceniając obraz patrzę z perspektywy ówczesnego widza.

ocenił(a) serial na 9
Lucky_luke

To jest produkcja telewizyjna i przez ten pryzmat należy patrzeć na realizację. Poza drobnymi uwagami do aktorstwa niektórych dorosłych (zwłaszcza w drugiej połowie filmu) nie mam tutaj większych zastrzeżeń.