PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=96266}

To

It
1990
6,8 22 tys. ocen
6,8 10 1 22150
5,6 16 krytyków
To
powrót do forum serialu To

Film dla dzieci

ocenił(a) serial na 6

Jak w tytule, całość klimatem przypomina jeden z odcinków "Czy boisz się ciemności?". Gdyby nie występujące kilkukrotnie motywy z udziałem krwi, nie można by "Tego" przedstawiać jako klasyczny horror.

Niestety nie straszy, chociaż mógłby. Nie wykorzystano w pełni potencjału wspaniałego Tima Curry'ego, a pojawienie się na ekranie granej przez niego postaci jest strasznie przewidywalne.

Film dzieli się na dwie połowy, które znacząco się od siebie różnią. Pierwsza - poświęcona głównie retrospekcjom z 30 lat przed akcją filmu - chyba u każdego uruchamia wspomnienia z dzieciństwa. Upiorną przygodę paczki dzieciaków ogląda się z ogromną nostalgią i tęsknotą do tych wspaniałych lat młodości.

Na tym jednak ekranizacja mogłaby się skończyć. W części drugiej widzimy grupę osób po 40-stce, która stawia czoło odrażającemu clownowi. Widz ogląda to starcie przedstawione w sposób identyczny, jak w pierwszej połowie, przez co wygląda to po prostu niepoważnie, zwłaszcza gdy przypomnimy sobie chociażby, jakiej broni użyto wcześniej do pokonania Pennywise'a.

Ekranizacja "Tego" to nie było proste zadanie. O ile pierwsza połowa ciut przydługiego filmu spełnia oczekiwania i w pełni oddaje klimat, to drugą powierzyłbym zwyczajnie innemu reżyserowi/scenarzyście, gdyż tu potrzebny był już kawałek porządnego horroru.

No, ale przynajmniej dzięki temu możemy straszyć wytapetowanym Timem Curry'm nasze dzieci.

nezumi1

Mów co chcesz, ale mnie, kiedy oglądałem go w wieku 6 lat straszył - scena z łódeczką i studzienką była długo traumą :)
Teraz sobie powtórzyłem i tego efektu już nie było... Ale fakt, że dużo szczegółów z filmu zapamiętałem świadczy, jak trwale wbił się w psychikę.