PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=96266}

To

It
1990
6,8 22 tys. ocen
6,8 10 1 22140
5,6 16 krytyków
To
powrót do forum serialu To

Po co ta zmiana?

ocenił(a) serial na 5

Po co teraz zmieniać na serial?

maybac

no właśnie, przecież to film jest:) pamiętam oglądałem w wieku 12 lat i miałem kasetę VHS :) to teraz serial z tego zrobili czy jak??

Chunk

A czy film również nazywa się ,,To'' ?

natka17_1998

tak, identyczny tytuł, możliwe, że właśnie film pocięty jest na mini odcinki:) hmm

Chunk

Ok, dzięki. Bo jak szukałam tego filmu to właśnie było że to ten miniserial : )

natka17_1998

Nie ma za co;) i w ogóle się zdziwiłem, że to mini serial, a nie film;)

ocenił(a) serial na 7
maybac

Też pamiętam, że to był dawniej film telewizyjny, podzielony na potrzeby telewizji na dwa odcinki, a nie żaden miniserial. Bezsensowna zmiana.

karlolek91

Potwierdzam.

ocenił(a) serial na 7
gerald

Niestety weryfikatorzy mają to gdzieś i upierają się przy miniserialu, co jest szczytem głupoty. Jedynym „przekleństwem” tego filmu jest jego „telewizyjność”, czyli że nie trafił nigdy do dystrybucji kinowej. Wtedy nie byłoby problemu z dziwną klasyfikacją. A tak – wszystko co ma więcej niż jedną część traktowane jest jako serial – mini!

maybac

To jest jak Titanic - film, ale w TV puszczany jako 2 czesci. Tylko, ze Titanicowi tego jakos nie zmienili...

Gangelus

Tajtanik to kinówka, więc nawet najbardziej uparty nie mógłby zmienić typu na miniserial.

maybac

Zmienili film na miniserial na IMDb, stąd również zmiana na Filmwebie: http://www.imdb.com/title/tt0099864/.

ocenił(a) serial na 8
maybac

Pamiętam, jak chyba na pierwszym roku studiów (2004) obejrzałem całość na starym VHS Imperialu, gdzie czytał Lucjan Szołajski. W zeszłym roku znalazłem na YouTube film pocięty na mini serial z czytaniem Marka Leleka (bodajże zgrany z Cinemax). Zauważyłem jedną różnicę - na VHS, gdy żona Stana wchodzi do łazienki, gdzie znajduje go martwego i wypisane na ścianie krwią słowo "To", krzyczy. W wersji serialowej (tą sceną kończy się pierwszy odcinek), żona stana zaciska pięści i zęby, a także jęczy z obrzydzenia i strachu.

maybac

Trochę to odkopię, ale może rozwieję wątpliwości.
Jeśli nastąpiła jakaś zmiana, to właśnie w odwrotną stronę. Z mini-serialu z czasem zrobiono z tego film. Oryginalnie był to właśnie film telewizyjny składający się z 2 części. Żadnym problemem było zmontować to w całość i potem wydać na VHS oraz płytach.
Dla mnie także nazewnictwo mini-serial brzmi dziwnie, ale gdyby spojrzeć na to obiektywnie, to jak inaczej to nazwać? Serial składający się z 2 odcinków to wszak mini-serial. W tamtych czasach częściej zdarzały się takie produkcje. Obecnie bardzo rzadko, albo w ogóle.
Rozumiem rozgoryczenie niektórych, bo pewnie urodzili się w połowie lat 90 i obejrzeli to dopiero po roku 2000. Dla takich osób będzie to film. Jednak dla tych, którzy mieli zaszczyt obejrzeć to w roku produkcji, albo tak jak ja w 1992, to będzie to rodzaj serialu. Do dziś pamiętam emisję na Sky One, który jeszcze w tamtych latach był dostępny w telewizji kablowej.
Dziś dla dorosłego film nie ruszy, ale wtedy dla dzieciaka to był mocny kop wrażeń :)

Podsumowując: "To" znajduje się w dobrej kategorii biorąc pod uwagę korzenie produkcji.