PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=762209}

Trzynaście powodów

Thirteen Reasons Why
2017 - 2020
7,1 152 tys. ocen
7,1 10 1 152440
5,7 31 krytyków
Trzynaście powodów
powrót do forum serialu Trzynaście powodów

Oczywiście już raz coś napisałem tylko ten zje..ny serwis mnie przeprosił, że nie znaleziono strony...
Więc zacznijmy od budowy serialu. Mamy tutaj nową uczennicę, kujona/nieudacznika/głównego bohatera i grupkę popularnych nastolatków, którzy składają się z: bogatego/zboczonego/myślącego, że wszystko mu się należy - gwałciciela, gościa, który udaje, że pasuje do reszty, a tak naprawdę chce być biologiem i typek, który tak na prawdę jest biedny, więcej przetartych szlaków nie zmieściłoby się w tym serialu.
Od samego początku jedyne co utrzymywało mnie do tych ostatnich odcinków to kaseta Clay'a. "Co on takiego zrobił", "Dlaczego on jest na tych kasetach" - myślałem, a okazało się, że nie powinien tam być, a wszystko co inni bohaterzy mówili wcześniej, żeby podtrzymać uwagę widza, to gówno prawda. Od samego początku była mowa o tym, że "Jak Clay zobaczy swoją taśmę, to będzie wiedzieć, że ona kłamie", nawet jego najlepszy przyjaciel powiedział mu przed przesłuchaniem, że to on ją zabił...
Inna rzecz to te bez sensowne wybory, ja nie wiem, czy ja jestem jakiś dziwny, czy obracam się w jakimś nadto inteligentnym towarzystwie, ale prawie we wszystkim postąpiłbym inaczej, jedynym normalnym bohaterem wydaje mi się Alex. Wybory Hanny są tak absurdalne, że to się w głowie nie mieści, wszystko w tym serialu jest przerysowane do granicy bólu. Apropos wyborów Hanny, jak można iść zostać z gwałcicielem w "dżakuzi"? Z resztą to wyglądało jakby ona chciała być zgwałcona... Dlaczego nie krzyczała, przecież miała niedaleko typka, który poszedł niedawno, który w sumie to ją lubił. Czemu się nie broniła, nie szarpała? To było tak strasznie naciągane, że przestałem oglądać. I proszę nie piszcie, że to miało podkreślić jej bezradność, a te wybory miały podkreślić bezsensowność działań nastolatków, bo nie znam nikogo aż tak głupiego.
Aha, no i jeszcze te wszystkie "coincidensy": Strąciła znak - akurat kumpel głównego bohatera zmarł, została sama w pokoju - była świadkiem gwałtu, poszły złapać podglądacza - zapomniały o tym i całowały się przy odsłoniętych zasłonach i oczywiście WSZYSTKO co złe musiało spotkać Hanne.
Zapraszam do wspólnej konwersacji, może ktoś zachęci mnie do obejrzenia 13 odcinka :D