PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=762209}

Trzynaście powodów

Thirteen Reasons Why
2017 - 2020
7,1 152 tys. ocen
7,1 10 1 152440
5,7 31 krytyków
Trzynaście powodów
powrót do forum serialu Trzynaście powodów

Z tego co pamietam to na początku Clay dowiedział się że jak zamknie pierwszą serią kaset to pojawi się druga? Pod koniec również Hanna wysłała na poczcie paczkę, która mogła być tę drugą serią.

Pytam z ciekawości, ponieważ zastanawiam się czy rozważają drugi sezon. W teorii ten serial to jedna zamknięta integralna całość i nie powinien być kontynuowany. W praktyce, wydaje jest tona otwartych wątków i historie można pociągnąć spokojnie na jeszcze jeden sezon jako "szersze konsekwencje" np. ze strzelaniną w szkole w tle i wyjaśnieniem wątków bohaterów.

Nie zmienia to jednak faktu że narratorem dalszej historii nie może być Hanna, (no chyba że mamy drugi zestaw taśm który opowie nam coś nowego)

ocenił(a) serial na 8
czornex

Ogólnie to jest zrobione na podstawie książki, co prawda nie czytałem ale podejrzewam że pokazali wszystko. Z drugiej strony był gdzieś wątek chłopaka który miał w skrzynce zestaw broni, może o nim pociągną kontynuację na bazie sukcesu.

dimian

Hannah zrobiła dwie kopie. Jedną dała Tonyemu a drugą wysłała do pierwszej osoby na kasetach. Tony miał pilnować żeby wszystko zostało wysłuchane i poane dalej a jak nie to wysłałby publicznie.
Chłopak który miał broń w szafce to Tyler. Na koniec jest powiedziane, że postrzelił się w głowę.

mary11999955

to nie Tyler postrzelił się w głowę tylko Alex, o ile się nie mylę...

ocenił(a) serial na 9
Olgini

Alex postrzelił się w głowę, w ostatnich scenach dyrektor mówi to pedagogowi który zaczyna słuchać taśm Hany. Ja myślę że wątek może zostać pociągnięty o przyjaźń Claya z dziewczyną z kawiarni (nie pamiętam jak się nazywa) no i myślę że nasz szkolny fotograf szykuje zemstę w postaci strzelaniny. Warto zauważyć że jest to serial o aktualnych problemach amerykańskiej młodzieży więc nie wykluczalabym kontynuacji, niekoniecznie już z narracją Hany.

ocenił(a) serial na 8
zielen

Ciekawe jak się ma to do praw autorskich twórcy książki, moim zdaniem ciężko będzie pociągnąć temat bez Hanny. Jeśli Tyler nagra swoje kasety dlaczego strzelał w szkole to nie oglądam.

ocenił(a) serial na 6
dimian

Akurat autor książki, Jay Asher, sam współtwórzył ten serial, więc kto wie?

ocenił(a) serial na 8
Olgini

Tak to Alex się postrzelił w głowę, ale broń miał Tyler.

ocenił(a) serial na 8
dimian

Ja nie ogarnąłem po co Tayler miał broń a było z tym pare scen przecież. Chyba, że pożyczył Alexowi, ale to byłoby bez sensu. Poza tym nie było sceny która jednoznacznie pokazałaby że Alex sam sobie strzelił w głowe, a jeśli żyje mimo że jest w ciężkim stanie to myślę, że jest prawdopodobieństwo że strzelał do niego Tayler.

ocenił(a) serial na 7
horrorfejs

Ojciec Alexa był policjantem, myślę że chłopak bez problemu mógł zdobyć broń. Ja zakładam, że to była próba samobójcza, ale kto wie, może wszystkiemu winny jest Tyler.

ocenił(a) serial na 7
horrorfejs

Nie bez powodu Tyler ściągnął zdjęcie Alexa. Wydaje mi się, że zaczęło się polowanie na wszystkich, którzy byli wywieszeni, ale to moje domysły, w każdym razie jest tyle wątków, które mogą pociągnąć, że po takich znakomitych ocenach i recenzjach drugi sezon to tylko formalność.

dimian

Broń pakował też Justin o ile dobrze pamiętam :)

ocenił(a) serial na 9
czornex

Alex się postrzelił, natomiast nie wiem dlaczego Tyler zbierał broń, jeszcze w takiej ilości. Czyżby chce zrobić zemstę za to że nad nim się znęcali i chce wparować cały obładowany jak mali terroryści z bronią do szkoły i strzelać na ślepo w uczniów? Co do Drugiego sezonu, to raczej drugi sezon będzie poświęcony rozprawie, pamiętajcie że nie wszystkie osoby zostały przesłuchane, sprawy jeszcze nie było, i trochę jeszcze zajmie to rodzicom zanim odsłuchają i sąd ukara każdego który przyczynił się do śmierci Hannah. Ew w jakimś kwartale drugiego sezonu początek trzeciego jesli zamówią, mogą ciągnąć motyw z Tylerem.

ocenił(a) serial na 8
fotodemini

Też tak podejrzewam że szykuje sie strzelanina. Temat rozprawy jest bardzo trudny do podjęcia, nie jeden raz dzieciak przyszedl z bronia do szkoły w Stanach, wynik takiej rozprawy mógł by mocno poruszyć opinie publiczną, jak taka rozprawa powinna sie potoczyć, aby wszyscy byli zadowoleni - a takiej możliwości nie ma.

Serial powinien być puszczany w szkole np podczas rekolekcji, pewnie otworzył by oczy nie jednej osobie.

czornex

Powinni choć myślę że sam serial dużo by nie zmienił. Do pewnych rzeczy trzeba po prostu dorosnąć, sam serial raczej nie zmieni nikogo.

ocenił(a) serial na 5
fotodemini

Mnie się wydaje, że Alexa postrzelił Tyler, bo jest scena, gdy Tyler zdejmuje zdjęcie Alexa w ciemni, a reszta jego "oprawców" nadal wisi. Ciąg dalszy zabójstw, a może upozorowanych przez Tylera samobójstw będzie w drugim sezonie.

ocenił(a) serial na 10
kumiko7

Ale chwile przed tym jak Tyler zdejmuje jego zdjęcie masz scenę, gdzie przypomina sobie, że Alex go obronił kiedy jakiś chłopak chciał go pobić. Zdjął jego zdjęcie bo Alex jako jedyny stanął w jego obronie, więc Tyler mu wybaczył.

A Alex chciał popełnić samobójstwo bo nie mógł żyć z poczuciem winy, które dręczyło go od samego początku. On jako jedyny od razu był za tym żeby wyjawić prawdę. A tutaj miało się okazać, że nawet nie poniesie żadnej kary, ponieważ ojciec załatwił, że wykluczą go z procesu. W związku z tym, ukarał się sam.

pajo94

też myślę, że wersja przedstawiona przez Ciebie jest tą najbardziej prawdopodobną.

ocenił(a) serial na 7
czornex

W sumie jestem rozdarty. Z drugiej strony najważniejsza część historii jest zamknięta i ciągnięcie tego bez głównego motywu nie ma za bardzo sensu, z drugiej chyba po raz pierwszy spotkałem się z sytuacja, że wątki zostały tak dobrze otwarte i naprawdę chcę się dowiedzieć, co będzie dalej, nawet jeśli osłabi to trochę poziom i wydźwięk. Trochę jak z Bloodline - tam druga seria zrobiła coś podobnego, ale według mnie była równie interesująca.

ocenił(a) serial na 5
czornex

Drugi sezon będzie na pewno, bo już są takie informacje. Ale to jest Netflix, więc pewnie najwcześniej luty 2018. Jest wiele wątków nie wyjaśnionych i wiele historii, których nie było w książce. Np. cała postać Alexa i to co się z nim stało (właściwie nie wiemy czy przeżyje). W książce Alex pojawia się tylko przy swojej kasecie i znika, jest prawie w ogóle nie istotną postacią.

Wiele wątków zostało pociągniętych dalej i rozwiniętych a to na pewno z myślą o sezonie drugim. Obstawiam że zobaczymy proces, Bryce'a za kratkami, dalsze losy Justina. No tu jest mnóstwo rzeczy do dalszego kręcenia