PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=725199}
8,0 28 tys. ocen
8,0 10 1 27871
8,7 31 krytyków
Twin Peaks
powrót do forum serialu Twin Peaks

Przypomniałem sobie 'Ogniu krocz ze mną'. Ten film wydaje się niezwykle ważny.
Pierwsze co warto zauważyć, że te znalezione kartki przez viceszeryfa są chyba zbyt ładne, żeby były z pamiętnika Laury ponieważ ojciec Laury pokazał te kartki w wagonie, trzymał w ręce i zmiął - pewnie też zostały zniszczone, nie wiadomo. Mały szczegół a jakże ważny.
Pytanie zasadnicze, kto stoi za wynajęciem tego karzełka z rozbijaczką lodu. Otóż w Ogniu krocz ze mną po odnalezieniu pierścienia pod budą na kółkach zaginął niejaki agent Desmond. Oczywiście w filmie pojawia się Jeffries który manipuluje czasem i nagraniem video - ogólnie mówiąc działa tak jak to się robi w czarnej chacie. Być może agent Desmond jest na tym samym poziomie co Jeffires i działa teraz na Dale'a gdzieś z poziomu czegoś jak czarna chata. Możliwe że współrywalizuje z Jeffiresem, którego pewnie nie zobaczymy bo Bowie nie zagra.
Te wszelaki znaki które kierują Dalem są sprawką właśnie kogoś o dobrych intencjach z poziomu chaty. Ktoś go obserwuje i wyznacza mu kierunek. Był dłużny kasę, więc ktoś wskazał mu kumulacje .. ale to wszystko jest na poziomie prądu, czyli cały przekaz jak to każdy wie idzie przez prąd. I tym samym trzymając Dalea za rączkę Dale zdrowieje.
A tak na marginesie film trochę przynudza długimi momentami, choć ja widze dwie perełki:
- niezwykle wzruszająca muzyka towarzysząca Daleowi przy tym pomniku itp.
- sceny gdzie żona spotyka się z szeryfem i mu truje - jak dla mnie po prostu majstersztyk - chodzi o scenę z 5. odcinka

Jeszcze jedno. Ta sfera, pewnie moc która ulatuje z chłopaczka po potrąceniu rozpływa się dokładnie na kablach eletrycznych. Nie na niebie, nie w powietrzu czy tp.

Oczywiście naal też obowiązuje zasada, że kto nosi pierścień ten łączy się z czarną chatą.
Pytanie jest jeszcze jedno, czym była ta zbieanina ludzi o których mówi Jeffires. Niektórzy z nich mieli istotny wpływ na postęp akcji w całym filmie.