PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=725199}
8,0 28 tys. ocen
8,0 10 1 27871
8,7 31 krytyków
Twin Peaks
powrót do forum serialu Twin Peaks

Twin Peaks S03E13

ocenił(a) serial na 9

Jesteśmy po trzynastym odcinku, a niektórzy za Odrą nawet po czternastym! Jak się okazuje Niemcy ponownie przez pomyłkę wyemitowali nie to, co trzeba. Coś się ostatnio „mylą” – i jak widać nie tylko z obozami śmierci… Bobby kiedyś powiedział: „myślałem, że wy Niemcy jesteście punktualni”. Co za ironia losu i profetyzm. To drugie typowe dla Briggsów ;) No ale nie będę się pastwił nad Nazi… znaczy Niemcami i przejdę do recenzji tego, co widziałem wczoraj. Był to jak dla mnie średniak. Czy też raczej: ten fragment osiemnastoczęściowego obrazu nie powalił mnie na kolana. Bardzo dużo Dougiego i Las Vegas – mamy zabawną scenę z Mitchum Bros. i ich panienkami oraz Dale’m w firmie… a także chowającym się pod biurkiem Sinclairem. Mamy zachwyconą prezentami Janey-E, która w mojej ocenie niespecjalnie przejmuje się stanem męża. Kasa się zgadza, jest fajna bryka, jest dobry seks… ale ani razu nie była z nim u psychiatry czy neurologa. Jest kolejna, rzecz jasna nieudana próba zamachu na Mr. Jonesa, tym razem dokonana przez Anthony’ego, który następnie kruszeje, a nasz stary Coop rozkoszuje się kawą i plackiem z wiśniami w kawiarni „U Szymona”. Jak dalej rozwinie się temat pana Tooda, czy skorumpowanych policjantów (to o nich, jak się okazuje było w aktach pobazgranych przez Dale, z których jednego gra John Savage, znany choćby z musicalu „Hair”) – zobaczymy. Jest też motyw z trzema braćmi, którzy niepoważnie podeszli do identyfikacji Dougiego. Podobnie jak ignorowali to, co się działo w sąsiednim pokoju komisariatu – wrzeszcząca kobieta. Czy to ta od 1-1-9? Mr. C tymczasem dotarł do zachodniej Montany w pogoni za Rayem. Rzut okiem na mapę Stanów Zjednoczonych: to już sąsiedni do Waszyngtonu (gdzie leży Twin Peaks) stan. To z niego wywodziła się kuzynka Laury, Maddy (Missoula) i to tam bywał w trasie Leo (Butte), a także tam dotarł uciekający przed organami ścigania Richard Horne. Dziwnie patrzył na Mr. C, prawda? Zupełnie jakby go poznał. Dokooptował do gangu wyglądającego nieco na harleyowców. Jednego z nich (tego, który wyjaśniał reguły siłowania się na rękę) pamiętam z zabawnej roli w serialu z dzieciństwa/wczesnej młodości… „Dr. Quinn” ;) Efekt pojedynku Doppela z szefem gangu łatwy do przewidzenia. Podobnie jak los Raya… Czy teraz Zły Dale ruszy do Twin Peaks? Na pewno tak. No a gdzie jest Phillip Jeffries? Tymczasem Chantal i Hutch - zamachowcy, którzy zastrzelili naczelnika więzienia jadą nocą przez stan Utah rozmawiając o mormonach. Ponownie mapa: oddalają się od Południowej Dakoty i jadą w kierunku Nevady. Do Vegas. Zapewne w trzech celach: 1. Anthony Sinclair 2. Duncan Todd 3. Douglas Jones. Powoli szykuje się więc finał w mieście kasyn? Temat Buckhorn już wydaje się być zamknięty. Nie mieliśmy też zespołu „Niebieskiej Róży” – wygląda na to, że są już w Filadelfii, szykując się do Twin Peaks albo właśnie w drodze do miejsca docelowego. I teraz tam się udajemy: sceny w Double R: jest Bobby mówiący o sekrecie ojca, jest Shelly w rozmowie z córką, no i wreszcie powraca Big Ed! Zawsze lubiłem tą postać. I choć gość dobrze się trzyma, mamy tu małe zaskoczenie: jest sam. Norma ma jakiegoś absztyfikanta związanego z jej interesem (rozwinęła biznes w sieć restauracji!) – nieco długa rozmowa o plackach ;) Nadine zafascynowana zaś doktorem Jacoby. Ostatnia scena, gdy stryj Jamesa siedzi samotnie w miejscu swojej pracy jest bardzo wymowna. A właśnie… bratanek! Panie i panowie, na scenie Roadhouse występuje James Hurley ze swoim hitem „Just You”! Są i chórki. Świetna scena, choć gdy nagrywał demówkę z Donną i Maddy wywoływała raczej wesołość. Wygląda na to, że lynchowski buntownik bez powodu wyjechał z okolicy i zrobił karierę muzyczną. Został zapowiedziany, podobnie jak w ósmym epizodzie (The) Nine Inch Nails. Mam nadzieję, że zobaczymy go jeszcze w jakiejś scenie. No i znowu Audrey i jej mąż. Ale coś jest tu dziwnego. Wystrój wnętrza? Fryzura? Ubrania? Archaiczny telefon i masa papierów w XXI wieku? Ktoś na forum zagranicznym zasugerował, że Audrey jest w śpiączce. Albo mamy do czynienia z jakimiś pętlami czasu/alternatywną rzeczywistością. Córka Shelly w sumie też zachowywała się jakby była PRZED odkryciem zdrady…

No i co za tydzień? Wyciekło nieco informacji. Wiemy, że w jakiejś formie pojawi się Phillip Jeffries, skoro epizod 14 kończy się „in memory of David Bowie”. Na zdjęciach, jakie wyciekły jest też zespół Gordona. Tytuł odcinka, nawiązuje do snów. To musi być coś dobrego.

ocenił(a) serial na 9
m1KKa3L

Jeszcze jedno: Sarah Palmer. Przydługawa scena z oglądaniem telewizji. Patrzyłem uważnie na lustra i generalnie cały pokój, spodziewając się, że coś mignie (BOB or sth.) a tu podpowiedź może być w telewizji. Walka bokserska zacina się niczym odsłuchana płyta na gramofonie Lelenda.

m1KKa3L

podpowiedź jest w tym, że odbicie Sary w lustrach nie zgadza się z tym, co ona robi w dokładnie tym momencie, są przesunięcia w czasie . I tak samo z ostatnią sceną z odbiciem Eda w szybie. Podobny motyw był w Ogniu krocz za mną.

ocenił(a) serial na 10
briela

W której scenie dokładnie?

ABEL

odbicie w lustrze jakby wcześniej opada na oparcie kanapy niż Sarah.

ocenił(a) serial na 10
briela

Aha, dzięki, sprawdzę.
A w FWWM? Też były takie sceny?

ocenił(a) serial na 9
m1KKa3L

Jeszcze w kwestii odzyskania pamięci przez Coopa: ono może w zasadzie nastąpić w trakcie tego wydarzenia astronomicznego, o którym jest w notatce mjr. Briggsa. Tak po prostu. Bez fajerwerków. Co o tym sądzicie?

ocenił(a) serial na 10
m1KKa3L

W trailerze jest ujęcie jak Cooper wychodzi z ciemności. Może to właśnie ten moment.