PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=725199}
8,0 28 tys. ocen
8,0 10 1 27863
8,7 31 krytyków
Twin Peaks
powrót do forum serialu Twin Peaks

Jako że to już 1/3 sezonu za nami oficjalnie przedstawie mój domysł - Cały ten sezon (serial) jest po prostu o dojsciu do siebie Coopera po pobyciu w Czarnej Chacie.
Z dużej chmury mały deszcz. To na co wszyscy czekacie się nie wydarzy. Lynch rzuca wątkami którym brak przyczyny i skutku, urywa wątki, a pewnie jak do nich powróci to juz nikt nie będzie o nich pamiętał. Zresztą i tak są mało istotne i nie wnoszą nic do całej historii. Jakiej historii? Z tej mąki juz chleba nie będzie. A główny wątek to powrót do normalnosci Coopera + lekkie przypomnienie bohaterów + trochę czary mary o czarnej chacie i tyle

ocenił(a) serial na 10
Bartekh28

W szóstym odcinku dopiero zawiązuje się historia, którą Frost rozwija w swoich "Sekretach". Myślę, że pochopna ocena jest dowodem na zupełną Twoją ignorancję tego świata. Smutne. A na ten świat czekaliśmy 25 lat. To nie tylko historia jak z klocków. To płaszczyzna, która narodziła dla telewizji z początków lat 90. nową mentalność w realizacji i myśli. Lynch wrócił w wielkim stylu. Już nie jako samodzielny, telewizyjny wizjoner - takich dziś już mamy obok. Nie byłoby jednak ich, gdyby nie Lynch wtedy.

ocenił(a) serial na 7
Gregory_P

Obyś miał rację. Dodam że tych odcinków jest tylko 18cie z czego 6 za nami. Na pamięc znam pierwsze dwa sezony, ogniu krocz za mną, czytałem też książkę sekrety i na razie mimo wszystko nie czuję że to ten świat na który czekałem 25 lat. To bardziej Inland Empire niż wspaniały Mullholand Drive. Sądzisz że główną osią będą tajemnicze jaskinie w okolicach twin peaks, miejsce z tajemniczego biwaku, pierścień, spodki i inne kwestie rozwinięte w książce ? Kurcze stary serial + ogniu.... kochałem za to że prawie każdy odcinek niósł za sobą ogromny ładunek emocji + mroku + niewiadomej tajemnicy (która jak wiemy z książki jest czymś innym niż sekret) , tutaj zaś poza luzno rzuconymi wątkami, kolejnymi wygłupami coopera jakoś nic nie czuje. Może jestem za stary, ale dodam że przy okazji debiutu 3 sezonu odświeżyłem sobie dwa pierwsze + ogniu i nie mogłem się ponownie oderwać a tutaj mam ambiwalętne uczucia

Bartekh28

Po prostu jesteś ignorantem i się nie znasz :))). Jak mogłeś jeszcze nie dać "dychy" temu wspaniałemu dziełu?!

ocenił(a) serial na 9
Bartekh28

Ale przeciez glowny watek taki mial byc i to wynika wprost z zapowiedzi, wiec skad to biadolenie:)

ocenił(a) serial na 7
Qjaf

Nie wiem jaki miał być główny wątek bo umyślnie unikałem spojlerowych zapowiedzi. Liczyłem raczej na dużo twin peaks i powiązaniem z czarną chatą, może wyjaśnienia kwestii electricty. No ale jest jak jest i tyle. A co do kwestii że w 6 odcinku dopiero zawiązuje się historia, to mam wątpliwości, skoro po 6 odcinkach historia dopiero próbuje się zawiązać, to raczej wątpie że nagle Lynch łamiąc spójność całego sezonu nagle przyspieszy i w ostatnich 12 odcinkach zawiąże akcję, przedstawi nam bliżej bohaterów abysmy chociaz z kimś się zidentyfikowali, rozwinie postaci, i zakończy nawet wielkim "what the f........" Przy tym tempie rozkręcania się sezonu to ciężko mi to sobie wyobrazić

ocenił(a) serial na 9
Bartekh28

Wyobrazic to sobie mozna wszystko:) Krytyka krytyka, ale z dotychczasowych odcinkow to moze bym wycial z 20 minut z materialu 5-godzinnego.
Glowny watek nie wydaje sie byc spoilerem. Wystarczylo wejsc na wiki, zeby sie o tym dowiedziec. Nieskrepowany oczekiwaniami producenta Lynch zrobil 3 sezon caly po swojemu. Wraz z Frostem. Scenariusz to ponoc gotowy byl od lat. I powiem banal, ale to jest wizja tworcow sukcesu 1 TP. Nie wiem czy to jest uklon w strone fanow czy nie. Lynch to czasem sztuka dla sztuki:)
Ktos kiedys wspomnial, ze 3 sezon bedzie Twin Peaks, a nie "Miasteczko Twin Peaks" i cos w tym jest:) Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby fabula wrocila do miasteczka:) Zapewne zreszta tak bedzie.

użytkownik usunięty
Qjaf

"Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby fabula wrocila do miasteczka:) Zapewne zreszta tak bedzie."

I wróci. Może nie na 100% czasu antenowego każdego kolejnego odcinka, ale to raczej nie ulega wątpliwości. Mam wrażenie, że jeszcze sporo nas tam czeka. Zdjęcia z planu sugerują ponadto SPOILER SPOILER wspólną sceną MacLachlana i Sheryl Lee zmierzających w stronę domu Palmerów. Prócz tego nie widzieliśmy jeszcze wielu scen z teaserów.

ocenił(a) serial na 10

Tak, czekamy na scenę z Cooperem i Laurą. Chyba nikogo nie dziwi, że Laura prowadzi tam Coop'a, który wydawał nam się na zarejestrowanym fragmencie nazbyt nietomny. Teraz mamy odpowiedź tej nie-tomoności. Co do akcji, to nie uważam, by była ona najważniejsza. Nosi ten sezon, fakt. Ja z kolei uważam, że jest aż nadto wątków, z których możemy budować tajemnicę ;) )nie sekret). Mnie cieszą małe błyski w postaci króliczków z kasyna i koślawe teksty Carla Rodda.

ocenił(a) serial na 10
Gregory_P

Hawk odnalazł notatki. Zdaje się, że to sprawa Meriwethera Lewisa, masonerii, która kontaktowała się z plemieniem Nez Perce w końcu XIX wieku. Marzę, by tak było. Jeżeli tak jest to znaczy, że Frost ma do powiedzenia dużo. A to by było dobrze dla spójności nowego TP. Dla wszystkich, którzy jedynie w akcji upatrują szansy na nowe rozdanie to powiem, że wczoraj zaniepokoiła mnie ta jasność i czytelność odcinka. Jakbyśmy dostali za dużo wskazówek. A ja, niczym iluminacji - uwielbiam zaciemnienia :P

Gregory_P

obejrzałam te zdjęcia i filmiki. to spokojnie może byc naomi watts a nie sheryl.

briela

ubiór tez sugeruje naomi

Gregory_P

czy gdzieś sa te zdjęcia w necie?