PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=725199}
8,0 27 tys. ocen
8,0 10 1 27465
8,9 29 krytyków
Twin Peaks
powrót do forum serialu Twin Peaks

Hejka czy to jest kontynuacja czy trzeba znać pierwsze 2 stare sezony. W końcu są pewnie inni aktorzy grają te same postacie.

Interesuje mnie ten serial ,ale nie jestem zdecydowany gdy nie widzialem starych.

ocenił(a) serial na 9
Zbych13

Trudne pytanie, bo jeszcze raczej nikt z nas nie widzial nowych odcinkow. Na pewno musisz lubic groteske i specyficzny klimat :)

ocenił(a) serial na 1
Zbych13

W 90% to jednak ci sami AKTORZY i chwała za to! Jeśli wszystko, co wyszło w 90s jest Ci obce hmm... zazdroszczę Ci hehehe

amar666

Dokładnie. Nie ma cos się nawet pytać. Bierz się za pierwsze sezony. warto. właśnie skończyłem ostatni odcinek 2 serii. otworzyłem browara bo ciężko będzie zasnąć:)))

Zbych13

Nie wiem czy byś ogarnął ocb w Twin Peaks nie znając 2 pierwszych sezonów ;)

klaki26

Jak tak zachwalacie to obejrzę :)

Zbych13

Po obejrzeniu nowych odcinków, stwierdzam, że nie trzeba znać pierwszych dwóch sezonów, ale to będzie oglądanie zwykłego serialu, dlatego polecam jednak oglądnąć bo tam jest masa odwołań i smaczków, rozkmin i połączeń z poprzednimi odcinkami :)

Zbych13

jeden z najlepszych seriali, a Ty się pytasz. Nawet jeśli nie trzeba by było znać to i tak trzeba po prostu obejrzeć. Serial jest niesamowity.

ocenił(a) serial na 3
Zbych13

Ja też!
https://www.youtube.com/watch?v=swiVa2LqO04

Dialog Kyle'a MacLachlana (agent Cooper) z przebranym za kobietę... Davidem Duchovnym:
- Myślałem, że nie interesujesz się już dziewczynami.
- Może i noszę sukienkę, ale majtki wkładam po staremu, jeśli wiesz, co mam na myśli.
- Nie bardzo.
:-)

I już jest dziwnie.
Dlatego ten serial jest jedyny w swoim rodzaju.
Dlatego jest ponadczasowy.

Na osłodę obrazek z epoki:
Goodbye horses!
http://theplaylist.net/remember-late-jonathan-demme-great-video-essay-use-close- 20170426/

ocenił(a) serial na 9
Zbych13

Bez znajomości ostatniego odcinka II serii, drugi odcinek nowego Twin Peaks będzie zupełnie niezrozumiały, bo musisz dowiedzieć się, czym jest Czarna Chata. Aktorzy w dużej mierze są ci sami, są wyraźne nawiązania do sezonów z lat 90. Już nie mówiąc o tym, że stary serial jest (prawdopodobnie) znacznie lepszy.

ocenił(a) serial na 9
Zbych13

Ni cholery nie będziesz w stanie ogarnąć co się dzieje bez znajomości poprzednich sezonów. Ponadto ważny jest też film pełnometrażowy będący prequelem dla serialu.

MercilessSinner

Tylko najpierw należy obejrzeć serial a potem film. Kolejność ma znaczenie :).