tak, scena z postacią z zarośniętymi oczyma też mi przywiodła na myśl estetykę "Głowy".
Pierwsze 15 minut trzeciego odcinka to moim zdaniem najlepsze, co Lynch nakręcił. I jedna z najlepszych sekwencji w historii telewizji.
istnieje ciekawa teoria na temat charakteru tego montażu, jakoby ta zabawa w przeskokach przód-tył-przód miała oznaczać prąd zmienny, przesunięcie wajchy spowodowało zmianę na prąd stały, bezpieczniejszy dla przejścia. Co o tym myślicie?
Szczerze nie mam pojęcia, jedno wiem na pewno "Prąd stały/prąd zmienny" zespołu Lao Che to jeden z moich ulubionych utworów ;) Pozdrawiam
Prąd zmienny zdeformował nam Coopera, ale lepsze to niż pozbawić się mózgu ;)
"Rad bym wszystkich was sumiennie uściskać, ale przebicie może być i zaczęłoby błyskać.
I przepływa dobry duch, elektryczny anioł stróż.
Kontakt - klik, światło - pstryk. Głowę w puchu złóż.
Żarzy się czerwone oko. Czuj, czuj, czuwaj. Baju baju, ludziska, baju baj."
tak, też uwielbiam "tej roty zwrotki. Używajcie mnie dopóty nie wywalą korki." :)
Teorie z prądem moim zdaniem mają dużo sensu (czy też może sensu w lynchowskim wydaniu), moim zdaniem mogą okazać się prawdziwe. Mnie ciekawi teoria z butami :-)
Myśle, ze ta osoba z reddita która na to wpadła miała racje i powinna od Lyncha dostać laurkę:) Prąd zmienny jest w gniazdkach i dlatego zły Coop był gdzieś na odludziu ale zapomniał o zapalniczce w samochodzie- prąd stały. Do czasu udało mu się powstrzymać rzygi wiec nasz Coop jednak wymienił się z Dougiem, ale wchodząc w prąd stały usmażyło mu mózg.
O wciągnięciu Douga decydował pierścień a nie rodzaj prądu. Tak po prostu wynika z filmu i nie ma się co tu dopatrywać dodatkowych teorii : ] Po prostu Zły Cooper odczułby pewnie to samo w pokoju przy gniazdku jak i w aucie przy zapalniczce. On nie wiedział o której to się wydarzy (tak wynika z filmu), akurat jechał do więzienia gdzie zatrzymali niejakiego Reya, który miał mu załatwić bardzo wazną informację od sekretarki jakiegoś tam bossa. Może to nawet ten boss którego imie wymowił Zły Cooper w scenie jak dzwonił z więzenia. Musiałbym zobaczyć powtórkę na hbo go, ale mi sie nie chce :]