PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=835082}

Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy

The Lord of the Rings: The Rings of Power
2022 -
5,5 43 tys. ocen
5,5 10 1 42885
5,5 22 krytyków
Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy
powrót do forum serialu Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy

Nic nie jest złe od samego początku. Tymi słowami o ironio rozpoczyna Amazon swoją przygodę ze światem srodziemia. No większego samozaorania to jeszcze nie było dane mi zobaczyć.Budżetu można było im pozazdrościć. Posiadając taką kasę i prawa do świata srodziemia nie można tego popsuć, no ale to Amazon.Pominę już nawet na siłę wciskane multikulti i srodziemie z bronksu. Showrunerzy od początku zarzekali się, że to będzie wizja Tolkiena... Od początku Amazonowi udalo się zdeptać i napluc na wizję twórcy Władcy Pierścienia. Tutaj nie ma absolutnie nic z tego co napisał Tolkien. Tytuł i imiona bohaterów to trochę za mało by nazwać to adaptacja lub nawet ekranizacja, poniewaz nie ma tu kompletnie nic związanego ze światem srodziemia. Tolkien pozostawił nam spójny świat. Każdemu ludowi przypisał odpowiednią kulturę, zajecie, miejsce na mapie i kolor, jednak Amazonowi było mało i trzeba było wymieszać wszystko, by stworzyć bronks srodziemia. Mamy elfy, krasnoludy z Brooklynu. Krasnoludy były jak widać bardzo sprytne, wymyśliły solarium przez co kilku się trochę przypiekło. No cóż, wydaje mi się, że ewolucja obdarzyła ciemna karnacja ludy krajów afrykańskich, by chronić jej mieszkańców przed słońcem, ale co ja tam wiem, nie znam się chyba.Aktorzy fatalni, wyłapani z pośród uczniów szkoły specjalnej. Tutaj ślę ukłony w stronę Amazona, ponieważ daja szanse kazdemu na wybicie się i rozpoczęcie kariery aktorskiej.Jak już jesteśmy przy aktorach... Fatalna gra to jedno, ale sceny walki rodem z anime lub final fantasy to już trochę przesada. Mogli by się postarać o ludzi, którzy interesują się fechtunkiem. Może wyszłoby wtedy lepiej.Durne dialogi, pełne patosu i dziwnych porównań, ktore są recytowane przez aktorów. Pani od polskiego byłaby dumna.W świecie Jacksona świetna sprawa były kostiumy. Świetnie się to oglądało. Amazon mając tak gigantyczny budżet postanowił swoje stroje drukowac. Ten kto odpowiadal za dobór ubrań powinien wyleciec z hukiem.Show runnerzy zapowiadali cudowny świat, który miał być wizja Tolkiena, a stal się wizja lewicowej propagandy. Wymieszane wszystko jak groch z kapustą i z tego miejsca pozostaje mi życzyć Amazonowi pomyślnych wiatrów.Serial przejdzie do historii jako legendarna wtopa. Bezos może sobie zawyżać ocenę na swoim IMBd, całego świata i tak nie kupi.