PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=835082}

Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy

The Lord of the Rings: The Rings of Power
2022 -
5,6 43 tys. ocen
5,6 10 1 43359
5,6 25 krytyków
Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy
powrót do forum serialu Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy

Co prawda, mieliśmy do tej pory lekkie problemy w serialu z konsekwentną i logiczna narracją, ale ten odcinek nadrabia z nawiązką.. Watki się zaczęły łączyć i narracja nabiera sensu (poza zgrzytem w końcówce z Halbrandem zmartwychwstałym i kolejnym cwałem na koniu w stronę zachodzącego słońca :)). Nie wiem skąd bierze się ta fala trollingu na temat tego serialu. Nagle mnóstwo osób zaczyna doszukiwać się sensu w bajkowej opowieści !? Serial jest zjawiskowy, ma niesamowity klimat i ciekawych bohaterów. Czekam z niecierpliwością na kolejny odcinek...

hiperartur

Piszesz:
" Nie wiem skąd bierze się ta fala trollingu na temat tego serialu."

Piszesz o tych, którzy dają temu serialowi oceny 8,9,10 a gdy ktoś poprosi o uzasadnienie odpisują na zasadzie "bo tak"? W rzeczy samej to jest trolling. Może piszesz też o sobie, bo czymże innym jest jak nie trollingiem lakoniczne - "serial jest zjawiskowy, ma niesamowity klimat", chyba, że chodzi Ci o cringe.

Ciekawi bohaterowie? Niektórzy - oczywiście, jednak większość nie tyle, że jest nieciekawa co dalece irytująca, a ich role kompletnie źle napisane.

Wake_up_sheep

Nie mam aspiracji do bycia krytykiem filmowym, nie znam się też na pisaniu scenariuszy. Serial lubię oglądać ze względu na piękne obrazy, sceny - napisze tak lakonicznie bo nie chce mi się stukać w klawisze. I nie wiem co odpisują inni w uzasadnieniu na Twoje prośby, generalnie mało mnie to interesuje. Piszę jedynie o widocznym zjawisku, pastwienia się nad tym serialem. Jak mi się coś nie podoba , nie oglądam i tyle.

hiperartur

"Jak mi się coś nie podoba , nie oglądam i tyle" i to jest świetne podejście, teraz zrób tak samo z cudzymi opiniami i będzie git :)

hiperartur

Krytyka i uzasadnianie niskich ocen to nie jest "pastwienie się". Bardzo dobry serial to przede wszystkim bardzo dobrze napisane, dobrane i zagrane postacie, reżyseria, scenariusz i kostiumy (muzyka również odrywa dość ważną rolę). Dodatkowo mamy do czynienia z gatunkiem fantasy i to specjalnego rodzaju, bo opartym na dziełach Tolkiena, a tutaj nawet w luźnej adaptacji jeśli naruszasz fundament, na którym ten Świat jest zbudowany i funkcjonuje wiarygodnie tworzysz jego pokrakę, parodię wręcz. Piękne obrazy są dodatkiem, mniej znaczącym elementem obok wymienionych, bo takowe można znaleźć w produkcjach przyrodniczych lub odpalić tapety w windowsie, a po wpisaniu na YT frazy beautiful landscapes - napawać się godzinami pięknymi widoczkami bez fabuły, aktorów, itd., w 4K.