Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy (2022)
Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy: Sezon 2 Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy sezon 2, odcinek 1

Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy | Dla królów elfów pod otwartym niebem

Elven Kings Under the Sky 1h 16m
6,4 1,3 tys. ocen
6,4 10 1 1331
Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy
powrót do forum s2e1

No ciekawie...

ocenił(a) serial na 6

Jestem zaskoczony bo pierwszy odcinek naprawdę zrobiony został bardzo dobrze i oglada się to przyjemnie. Zobaczymy co będzie dalej, ale naprawdę nie spodziewałem się tak dobrego startu. Nie słuchajcie recenzji zatwardziałych Tolkienowców, dla nich wszystko będzie już złe co z tym serialem związane i nie zrozumcie mnie źle - też uważam, że pierwszy sezon był co najwyżej przeciętny, ale docenić należy to co wychodzi dobrze

ocenił(a) serial na 6
orochimaru14

całkowicie się zgadzam, najbardziej bawi mnie jak ludzie jarają się Rodem Smoka, a hejtują przyzwoite " Rings of Power"

ocenił(a) serial na 2
SzalonyHeniek

Przyzwoite RoP? Powiedz mi ktory dialog z RoP uwazasz za lepszy niz z Rodu Smoka? (Rod Smoka przynajmniej nie ma sprzecznosci wewnatrz wlasnej fabuly...) Ktora scena z RoP moze byc porownana z wkroczeniem schorowanego Viserysa do sali tronowej w obronie swojwj corki?

ocenił(a) serial na 6
ThePawcios

Każda. Mam gdzieś Viserysa i jego dzieci, twórcy nie zbudowali minimalnej więzi z widzem, nie obchodzi mnie jego los, los jego córki i tych wszytkich sztucznie, chamsko pofarbowanych aktorów mówiących o niczym. W RoP, jestem chociaż w miarę ciekawy losów Saurona.

ocenił(a) serial na 2
SzalonyHeniek

Przeciez nie mowie o losach ale o dialogach? Jestes w stanie podac chociaz jeden przykld elektryzujacej dobrze napisanej rozmowy w RoP? W jaki sposb Tworcy HoTa powinni zbudowac wiez z widzem zebys byl usatysfakcjonowany? Pokazac ich losy od nastolatkow? A nie czekaj... XD

ocenił(a) serial na 9
ThePawcios

to jest absolutnie drwina, jak ktoś chce z paragrafu "dialogi" bronić Rodu Smoka. Nie pamiętam ANI JEDNEGO dialogu z dwu sezonów RS, a skończyłem miesiąc temu drugi oglądać. Tymczasem po 5 bodajże latach NA PAMIĘĆ znam kilkanaście jak nie kilkadziesiąt dialogów i onelinerów z Gry O Tron. Bo to do niej chce nawiązywać Ród Smoka, nie do baśniowego Tolkiena. Pierścienie Władzy to jest high fantasy, tu rzecz w kolorach, magii, pięknych obrazach, Tron/Smoki to low fatnasy - brudne charaktery, ostre dialogi, twisty. Dwa lata temu było wielkie hurr durr z nędznymi Pierścieniami i świetnymi Smokami, po drugich sezonach złudzenia prysły - serial Amazona jest o klasę lepszy od flekonuda smakowego.

ocenił(a) serial na 2
Franco_fan

Przeciez to nie ja porownuje RoP do Rodu Smoka XD Oczywiscie ze w grze o tron byly znacznie lepsze dialogi, w rodzie smoka sa niezle ale to wciaz magnitude lepiej z tym co jest w Pierscieniach Wladzy XD Czy wiesz dlaczego kamien tonie a statek nie? XD

ocenił(a) serial na 3
Franco_fan

to jest high fantasy, tu rzecz w kolorach, magii, pięknych obrazach, Tron/Smoki to low fatnasy - brudne charaktery, ostre dialogi, twisty.                                                                                                                        zupelnie nie taka była pierwotna definicja tych odmian, chociaż wiem, że dziś czesto ludzie sądzą, że różnica miedzy tymi odmianami leży w etyce swiata, że w low mamy swiat szary i postacie szare (wiedzmin), albo wrecz nihilizm (GoT), a w high mamy jasno okreslone dobrą i złą stronę. Natomiast definicja, jak sądze starsza, którą znałam od lat jest taka, że to chodzi o budowę swiata - high fantasy to swiat odrebny, nie mający portali do naszego, jak Tolkien, albo Gra o Tron, natomiast low fantasy to swiat posiadający portale do naszego, jak Narnia, Potter, Las ożywionego mitu, albo Fionawarski gobelin.

ocenił(a) serial na 7
SzalonyHeniek

Nie próbuj ich przekonywać, dla nich HBO i GoT to jakiś szablon jakośći i nawet jak w papierku rafaello dostaną czekoladopodny twór rodem z ZSRR to i tak beda brneli w to dalej.
Mi nie chodzi o bronienie Pierśćieni, ale odrobine obiektywizmu i braku manipulacji byle tylko bronic swojego stanowiska, bo jak 1-szy sezon mial super klimat i postaci, tak drugi sezon jest tragiczny, jakby całkiem inne osoby pisały odcinki.
Nie spotkałem sie z żadnym entuzjastą drugiego sezonu Rodu, który jednocześnie nie byłby zatwardziałym hejterem Pierśćionków, ta korelacja i sposob wypowiedzi tych osob w całym internecie gdzie tylko bywam jest tak perfekcyjnie stała że aż zabawna.

SzalonyHeniek

Mi akurat oba sie dobrze oglada :). W stosunku do wielu innych seriali SG/fantasy w ostatnim czasie wyrozniaja sie pozytywnie. Nie ma az tego tak wiele wiec nie narzekam.

ocenił(a) serial na 9
orochimaru14

Tyle, że ci "Tolkienowcy", to tacy konfederaści ze świata Tolkiena. Tzn. coś tam kiedyś czytali, niewiele rozumieją, ale na wszytsko mają prostackie rozwiązania. Trochę z nimi dyskutowałem i naprawdę nazywanie ich "Tolkienowcami" to potężna obraza dla pisarza.

ocenił(a) serial na 3
pawelgola_fw

W której to książce Tolkien stwierdził, że wśród orków występuje też płeć żeńska, że rozmnażają się jak ludzie i wychowują też swoje dzieci jak ludzie...hmmm?? "Konfederaści" co to za nowe słowo powstało?? ... nie powinno być konfederaci ?? ;)

ocenił(a) serial na 9
seniore

Nie powinno. A co do reszty to, chociaż potwierdzasz w zasadzie moją tezę, to mam nadzieję, że odszczekasz. Ja wiem, że wam tam tłumaczą, że dzieci to się znajduje w kapuście, ale sprawdź Roczniki Amanu.

ocenił(a) serial na 3
seniore

W której to książce Tolkien stwierdził, że wśród orków występuje też płeć żeńska, że rozmnażają się jak ludzie i wychowują też swoje dzieci jak ludzie...hmmm??

W listach - "na pewno musiały być orkowe kobiety". A w LOTR Saruman tworzy półorków przez porywanie kobiet do rozplodu. Dlatego PJ - z racji kategorii wiekowej filmu - nie mógł tego tak zrobić wiec wymyslił te ziemne kokony. :)

ocenił(a) serial na 1
pawelgola_fw

gola i wszystko jasne. inteligencją to ty nie grzeszysz

ocenił(a) serial na 9
dogban

Spadaj sebix

ocenił(a) serial na 1
pawelgola_fw

widzę poziom godny oceny xD typowa ameba

ocenił(a) serial na 8
orochimaru14

Ja jestem zagorzałym tolkienowcem od dobrych 40 lat. I podobał mi się zarówno pierwszy sezon, jak i początek drugiego. Mam dość pryszczatych głupków i inceli-onanistów, dla których jedynym kryterium oceny serialu jest jego wierność wobec tekstów Tolkiena. Obłęd...

ocenił(a) serial na 6
Benek_Piast

pełna zgoda, aczkolwiek onanizmu bym się nie czepiał :)

ocenił(a) serial na 1
Benek_Piast

jesteś pajacem a nie Tolkienistą. co Ty w ogóle za brednie piszesz. ja pierdoe

ocenił(a) serial na 9
Benek_Piast

Najlepsze, że oni w tym serialu czerpią naprawdę bardzo wiele z tekstów Tolkiena, a ta głupawa tłuszcza zawsze to atakuje. Jakoś żaden potem tego nie odszczekuje, tylko zmieniają portale by się zapluwać o coś kolejnego.

ocenił(a) serial na 1
pawelgola_fw

z czego czerpią? XD

ocenił(a) serial na 3
orochimaru14

Ojoj ajajaja Wysoki ról siedzi pod tym samym drzewem w tych samych ubraniach. Te dekoracje te barania sa takie słabe. I kogo onii chcą oszukać, serial za pół miliarda dolćów. I gdzi eta kasa poszła na kanapki?

ocenił(a) serial na 2
orochimaru14

Ten serial to totalne gówno bez logiki

ocenił(a) serial na 7
orochimaru14

Nie inaczej.

ocenił(a) serial na 3
orochimaru14

Rzeczywiście wspaniały odcinek... Sauron idzie na demokratyczne wybory orków gdzie dostaje po gębie i musi uciekać pod postacią wielkiego gluta, trafia na tratwę i tam spotyka Galadrielę która postanowiła przepłynąć morze wpław... wszystko układa się w logiczną całość! Skoro to nie jest dla fanów Tolkiena, to po co w ogóle z tego zrobiono niby "ekranizację" Tolkiena? Gdyby mieli dobry pomysł na serial fantasy, to obroniłby się sam, nie musieliby tego na siłę podpinać pod świat Tolkiena. A skoro to jednak ekranizacja, i tak to reklamują, to powinni zachować przynajmniej jakiś minimalny szacunek do wizji Tolkiena. Po prostu kolejna korporacja która kupiła sobie popularną "franczyzę", tak jak Disney z Gwiezdnymi Wojnami czy Netflix z Wiedźminem, żerują na czyimś pomyśle i sukcesie i nawet nie potrafią dobrze czyichś pomysłów wykorzystać, tylko produkują jakieś gnioty.

ocenił(a) serial na 3
Kuba_64

" Rzeczywiście wspaniały odcinek... Sauron idzie na demokratyczne wybory orków gdzie dostaje po gębie i musi uciekać pod postacią wielkiego gluta, trafia na tratwę i tam spotyka Galadrielę która postanowiła przepłynąć morze wpław... " Jak ktos nie czytał Tolkiena to może uznać, że taki jest poziom ksiazek. I to jest problem. Który trzeba odkrecac, uswiadamiac, że to nie tak wyglada. A, jak sie komus podobał serial to też ok, może są widzowie którzy lubią nielogiczną fabułę do kotleta i też ok. A, jak ksiazek nie czytali no to nie przeszkadzaja im wykoslawione postacie, bo ich nie mają z czym porownac. Jakby byc miłym to by należało powiedziec, że te postacie są pastiszowe i satyryczne w stylu mydlanej opery zrobione - i jakby tak powiedziano od początku to pewnie wiekszość uznałaby że ok, taki był plan, taka jest konwencja jak w Xenie. A, jakby byc surowszym to te postacie to karykatura i paszkwil - i wtedy dopiero wszystko układa się w logiczną całość :) " Skoro to nie jest dla fanów Tolkiena, to po co w ogóle z tego zrobiono niby "ekranizację" Tolkiena? " Przypuszczam powody indoktrynacyjne. 1. Dzielenie polityczne jednej z najbardziej spójnych i apolitycznych grup jakie sie jeszcze ostały - dalej od codziennej polityki to juz chyba tylko zakony milczące będą :D Fandomu nigdy nie obchodziła polityka dopóki ta polika na nas nie napadła :( ( A zaczeło sie dośc dawno, może z 10 czy nascie lat temu od kilku artykułów z popularnych gazet politycznych np. "the Guardian". ) IMO chodzi o pokazywanie nieswiadomemu widzowi "normikowi" wykoslawionej wersji Srodziemia albo 2. by go odstreczyc od ksiazek 3. by mu popsuc smak na fantasy ogolnie, 4. by obniżac poziom gustu i wymagan takiego widza wobec tego rodzaju utworów (Jackson i GoT ustawili poprzeczkę zbyt wysoko, trzeba ją sciągnąć niżej). " Gdyby mieli dobry pomysł na serial fantasy, to obroniłby się sam " Dokladnie. " I z tych pomysłów co tu pokazali, gdyby poprawic niespójności i chronologie wydarzen, zatrudnić lepszych scenarzystów by dialogi byly albo stylem wysokim albo stylem niskim pisane, ale spójnie ! a nie raz tak raz tak. No i lepszych aktorów do niektorych rol chociaz nie wszystkich - ja bym wymienila Galadrielę, Arondira, hobbitów innych niż Nori, i panią prezes czyli Miriel. Farazon powinien być młodszy w sumie. I Isildura, bo z tego aktora da się zrobić hobbita a nie Numenoriana :) I, jakby przyciac by nie było dłużyzn o niczym (jedzenie slimaków albo łażenie po pustyni i opowiadanie że łazą po pustyni ) :D to mogliby to wszystko umieścić w jakimś swiecie RPG i bylby calkiem przyzwoity serial na 6/10 w porywach 7/10, gdy pojawiaja sie rodzinne dramy Durinów :) " nie musieliby tego na siłę podpinać pod świat Tolkiena. " Nie musieli, chcieli, bo z tym nazwiskiem łatwiej sprzedac produkt. A mi sie podoba teoria autora kanału "Call me Chato", który mówi, że amazon nie tworzył serialu dla serialu ale po to, aby móc sprzedać swój towar lepiej z użyciem marki Tolkien - im od poczatku wcale nie chodziło o wytowrzenie arcydzieła adaptacji a jedynie o nakrecenie CZEGOKOLWIEK o dowolnej jakości co bedzie głosne i pomoże im w handlu :) " A skoro to jednak ekranizacja, i tak to reklamują, to powinni zachować przynajmniej jakiś minimalny szacunek do wizji Tolkiena. Po prostu kolejna korporacja która kupiła sobie popularną "franczyzę", tak jak Disney z Gwiezdnymi Wojnami czy Netflix z Wiedźminem, żerują na czyimś pomyśle i sukcesie i nawet nie potrafią dobrze czyichś pomysłów wykorzystać, tylko produkują jakieś gnioty. " Dokladnie.

ocenił(a) serial na 8
tallis1___

Ty jakaś obłąkana jesteś czy coś?

ocenił(a) serial na 3
Reevo89

bardzo merytoryczna ta twoja wypowiedz :D

orochimaru14

Tez sie zgadzam. Akurat mnie nawet zaskoczylo ze S2 jest juz zrobiony fajnie wiec wyciagneli, co najmniej czesciowo, wnioski. Nie widac tego w ocenach na filmwebie ale uwazam, ze S2 to jednak dobry serial (nie wdaje sie tutaj w szczegoly ksiazka vs serial itd).

orochimaru14

Podzielam opinię. Pierwszy sezon taki sobie, ale drugi oglądam z przyjemnością. Miło jest zobaczyć coś świeżego z trylogii Tolkiena. Też nie rozumiem ludzi, którzy tylko hejtują ten serial. Ja tam się cieszę że próbują rozwinąć uniwersum. Trzeba się cieszyć że mamy kolejne dzieła z władcy pierścieni, bo krytyką tylko można sprawić, że więcej już nie ujrzymy nic nowego, a oglądanie 15-raz tego samego już mi się znudziło.