Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy (2022)
Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy: Sezon 2 Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy sezon 2, odcinek 1

Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy | Dla królów elfów pod otwartym niebem

Elven Kings Under the Sky 1h 16m
6,4 1,3 tys. ocen
6,4 10 1 1331
Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy
powrót do forum s2e1

Pierwszym odcinek 2. sezonu w większości zaskakująco dobry! Ciekawe jak się to dalej rozwinie ;)

ocenił(a) serial na 4
_eatmushrooms_

Mogę zapytać gdzie i pod jakim względem był dobry?

ocenił(a) serial na 7
Pallando

Pierwsze 20 minut do momentu w którym pierwszy raz widzimy Saurona w postaci w jakiej go poznaliśmy w pierwszym sezonie. Wątek Nori i (nie)Gandalfa, który jest przez aktorów bardzo dobrze zagrany, mają świetną chemię między sobą i ich relacja która już w tym jednym odcinku wypada całkiem wholesome. Wciąż bardzo fajnie pisany i zagrany Elrond. A no i sporo bardzo ładnych ujęć, lokacji i efektów. Choćby to ;)

ocenił(a) serial na 4
_eatmushrooms_

Ale w 1 sezonie był otoczony kultem, pierwsza scena, a tu zaraz go mordują?

ocenił(a) serial na 7
Pallando

Tutaj zostało pokazane wyłącznie w jaki sposób i dlaczego teraz jest w takiej postaci w jakiej był przez cały pierwszy sezon. W innej postaci w pierwszym sezonie widzieliśmy go tylko w jednej przebitce trwającej parę sekund. Nie wiemy, co się wydarzyło między tymi dwoma momentami. Może później pokażą co się wydarzyło w tym czasie, a może nie. Jeśli będzie to ważne dla fabuły to pokażą, jeśli nie będzie nie pokażą, tyle w temacie.

ocenił(a) serial na 4
_eatmushrooms_

Chwileczkę, ale Adar w 1 sezonie opowiadał że Sauron usilnie eksperymentował na orkach wiele lat, szukajac odpowiedzi jak zdobyć władze nad substancja Ardy, widzimy też trupy tych eksperymentów. Tutaj wyjaśnia że ma taki cel i zaraz go mordują. No przykro mi ale teraz rozbijają swoją własną twórczość logicznie....

ocenił(a) serial na 7
Pallando

Tutaj mówi tyle, że Morgoth nie żyje i teraz on zostaje władcą. Nic więcej. Adar i w pierwszym sezonie i w tym też mówi i jest święcie przekonany, że zabił Saurona. Po pierwszym odcinku widzimy, że ewidentnie orkowie byli za nim z jakiegoś powodu a nie za Sauronem. Czy więc możliwe że Adar mówił tylko rzeczy, które pasują pod jego tezę bo nikt tego nie sprawdzi? Tak. Równie możliwa jest opcja, że było dokładnie jak mówisz, że eksperymentował na orkach i przez to że były trupy tych eksperymentów orkowie go za to nienawidzą i przy pierwszej okazji go zabijają. I jeśli tak to to tylko dodaje sensu a nie rozbija twórczość logicznie ;) I też, jeśli chodzi o tą jedną scenę z nim z pierwszego sezonu - wokół niego razem z nim była horda orków ale nikt nie powiedział że to nie działo się za czasów życia Morgotha. Sauron był jego najwierniejszym sługą więc nie dziwne, że miał za sobą armię orków. Ale jak tylko Morgoth zniknął z powierzchni ziemi, mogli w końcu się na nim odegrać za wspomniane wyżej eksperymenty czy cokolwiek.

ocenił(a) serial na 2
_eatmushrooms_

Jestem przekonany, że będzie równie doskonały jak pierwszy sezon a może nawet i lepszy!

ocenił(a) serial na 7
pinc6x6

Do doskonałości mu daleko, więc jest duża szansa że faktycznie będzie lepszy! Kolego który ocenił na 2 i próbuje mnie teraz strollować ;)

ocenił(a) serial na 4
_eatmushrooms_

Morgoth został pokonany ale żyje, nie bez powodu Sauron odwoływał się do niego w Numenorze, jego zła wola poprzez wlanie swej mocy w Arde ( to samo zrobił Sauron na małą skalę z pierścieniem) dalej była obecna i wpływała na tych którzy zeszli z właściwej ścieżki. Oczywiście w serialu wątek kultu zostanie wytarty bo nie mają praw..,. Według tego co mówi Adar w tym sezonie, Sauron brał udział w plugawieniu elfów przez Morgotha, za to mogą go nienawidzić,  jednak jest to zdecydowanie oddzielone od planów Saurona opisanych przez Adara, Dlaczego ponieważ Adar wyraźnie w pierwszym sezonie mówi o czasie po pokonaniu Morgotha. Tu mamy sam początek drugiej Ery, nawet koronę Morgotha której nie powinno być. mamy wiec głęboki rozdzwięk, albo wiec Adar kłamał, czemu przeczą sceny retrospekcji z martwymi orkami, albo twórcy sami zapomnieli co pokazali w 1.

ocenił(a) serial na 7
Pallando

Czemu korony nie powinno być? Moim zdaniem spokojnie można założyć że Adar kłamał. Stawiał Saurona jako tego który robił najgorsze rzeczy więc go zabił, żeby wyjść na tego "dobrego". A w rzeczywistości po prostu zazdrościł mu stanowiska i sam pragnął władzy więc się go pozbył. Obie opcje moim zdaniem są legitne. Jest też opcja, że twórcy stwierdzili, że inaczej chcą poprowadzić historię więc zrobili retcon, co samo w sobie nie jest złe. Lepiej zrobić retcon i od początku poprowadzić w inny sposób jakiś wątek na który masz pomysł, niż nie mieć pomysłu jak pociągnąć zaczęty wątek i nieudolnie próbować go naprawiać. Którą opcja jest prawdziwa pewnie okaże się z czasem

ocenił(a) serial na 4
_eatmushrooms_

Po pierwsze jest za mała, wygląda jak dla elfa/człowieka, a Morgoth był tyranem Angbandu, Valarem w straszliwej postaci który juz nie miał możliwości zmiany formy, po drugie gdy wydobyto z korony silmarile, przekuto ją na obrożę która spętała Morgotha nim wyrzucono go z Ardy. Marni to twórcy którzy muszą zaczynać od nowa bo w poprzednim sezonie spaprali sprawę, to samo z "poszukiwaniem nieznajomego istara" kiedy w 1 sezonie akolitki mówiły o poszukiwaniu Saurona.

ocenił(a) serial na 7
Pallando

Czyli korona spokojnie może być bo jako argument przeciwko podałeś rzeczy opowiedziane wyłącznie w książkach, a jak już chyba ustaliliśmy to jest serial i mamy odrębną wersję świata i wydarzeń więc to że w książkach coś było tak i tak tutaj nie ma żadnego znaczenia. Cóż czy marni twórcy to się okaże. Jeśli coś zaczęli w pierwszym sezonie ale stwierdzili, że to nie działa i napisali to od nowa tak, że teraz to będzie lepiej działać to jak dla mnie świadczy o nich wyłącznie na plus. Ponownie, lepiej przyznać, że coś spaprali i to z pomysłem naprawić, niż na siłę w to brnąć bez pomysłu, bo jak już coś pokazali to nie można nic z tym zrobić i tego zmienić i ma im to tylko ciążyć

ocenił(a) serial na 10
Pallando

Skończ z tym truciem. Oczywistym jest że należysz do tej grupy której nic się nigdy w tym serialu nie spodoba. Oglądanie z takim nastawieniem jest dla mnie nieporozumieniem. Jakbym tak robiła, wynajdywała na siłę wad to nigdy żaden serial ani film by mi nie podszedł. Co jest dzisiaj z tą widownią? O co tu chodzi? Macie przyjemność z prób obrzydzania innym czegoś czego nie znosicie? Psucia innym radości? O co wam chodzi? Jaki macie cel?

ocenił(a) serial na 7
WhiteDemon

Oni czerpią jakąś dziwnego rodzaju satysfakcję z braku odczuwania radości najwyraźniej. Bo jak wytłumaczyć zmuszanie siebie do oglądania czegoś co tak bardzo Ci się nie podoba tylko po to żeby później móc się wyżyć w komentarzach? Normalny człowiek jak mu się nie podoba jakiś serial który nie ogląda do tego stopnia, że nie widzi absolutnie żadnych zalet to wyłączy i nie będzie się męczyć. Da drugą szansę ewentualnie jeśli od kogoś zaufanego usłyszy że dalej jest lepiej. Ten typ ludzi jak kolega wyżej widząc doskonale jak bardzo coś mu się nie podoba, z każdej strony słysząc jakie to jest złe, oglądając filmy na YouTube na których ktoś też będzie mówił jakie to jest złe, będzie dalej oglądał i się męczył tylko i wyłącznie żeby później się wyrzygać w komentarzach. Czemu to daje komukolwiek jakąś przyjemność zamiast w tym czasie obejrzeć coś dobrego co mu da frajdę? Nie mam pojęcia. Jest też możliwość, że oglądają bo im się podoba a później i tak rzygają bo to się lepiej klika ;)

ocenił(a) serial na 4
_eatmushrooms_

Twórcy tego "dzieła" prosili w wywiadach by im dać szansę, że jest lepiej idt, to daję. Ja nie musze od nikogo słyszeć że ten twór jest zły, ja tego doświadczyłem podczas seansu. i proszę tu nie kłamać , nigdzie sie nie wyrzygałem, pytam osoby której ten twór sie podoba jak moze mi wyjaśnić nieścisłości w samym wymyślonym przez showrunnerów świecie który udaje świat Ardy.

ocenił(a) serial na 4
WhiteDemon

Twórcy w wywiadach prosili fanów twórczości Tolkiena by dali im szansę, że wiedza co było źle i poprawili to jak i niezgodności z uniwersum. No to daje i oglądam.

WhiteDemon

"O co wam chodzi? Jaki macie cel?"
Żeby tacy jak ty w końcu zaczęli używać mózgu i zdrowego rozsądku, miast postępować wg schematu "don't ask questions, just consume product and then get excited for next product".

ocenił(a) serial na 2
WhiteDemon

Wiec nie podoba ci sie mrytoryczna krytyka, zamiast bronic swojego stanowiska wolisz wyzywac? Gdyby kazdy bezkrytycznie kupowal takie gnioty, dzis ogladalibysmy tylko trudne sprawy. Od ktorych zreszta kusztem scenaripisarskim RoP daleko nie odbiega :P

Mozesz poda co Twoim zdaniem jest dobrego w tym serialu oprocz ladnych obrazkow?

ocenił(a) serial na 10
ThePawcios

Problem w tym że ta krytyka bardzo rzadko kiedy jest merytoryczna...Mogę, ale to niczego nie zmieni w Twoim spojrzeniu, prawda? Nie oszukujmy się.

ocenił(a) serial na 2
WhiteDemon

Dlaczego chcialabys zmieniac moje spojrzenie? Jestem ciekawy co w tym serialu bylo tak dobrego ze dalas mu 10 pkt? Potrafisz uarhumentowac swoja ocene, czy jestes trollem pokroju tykch 1?

ocenił(a) serial na 10
Pallando

A pierścień i na hobbita i na saurona pasował... To jest serial fantasy człowieku. Korona mogła być dostosowana zmieniona itp argument żaden. Nie wszystko da się wkleić jak nie ma się praw do wszystkiego to druga sprawa. Ja tam się cieszę że mogę widzieć ten świat chociaż w tej formie skoro nikt inny nie pokusił się o coś podobnego.

ocenił(a) serial na 7
marish1987

U, też racja, o tym nie pomyślałem że w ukochanej trylogii filmowej też jest argument na koronę w postaci zmniejszającego się pierścienia ;) I dodatkowo czasem nawet jeśli ma się do czegoś prawa i można by coś wkleić to nie należy tego robić. Bo serial rządzi się swoimi prawami, a książki swoimi.

ocenił(a) serial na 4
marish1987

Ale pierścień był magiczny, a korona była z zwykłego żelaza.

ocenił(a) serial na 7
Pallando

A kto Ci tak powiedział? Nic w serialu nie było o tym z czego jest ta korona ;)

ocenił(a) serial na 4
_eatmushrooms_

Nikt, wyniosłem to z książek, bo w serialu nawet nie ma mowy że to korona morgotha, tak pisze w opisie artefaktów na stronie Prime Video.

ocenił(a) serial na 3
marish1987

A pierścień i na hobbita i na saurona pasował... bo został wykuty tak aby zmieniał rozmiar, może zależnie od tego, jaka formę akurat jego pan chce przybrać, no a korona Morgotha byla od początku tylko dla niego i zawsze byla w jego rozmiarze :)

ocenił(a) serial na 3
_eatmushrooms_

Przecież oni się kręcą w kółko dosłownie od 1 odcinka haha

ocenił(a) serial na 2
Pallando

Cóż. Ludzie widać nie wiedzą że to coś wypacza coś co było super. Książki. Coś co tak zniszczyło twórczość Tolkiena nie może być za dobre.

ocenił(a) serial na 10
_eatmushrooms_

To prawda, ogromną przyjemnością było patrzeć na to!

ocenił(a) serial na 3
WhiteDemon

Diunie dałaś 3 a tej produkcji 10 to wiele wyjaśnia .......

ocenił(a) serial na 7
krystiankbx

Obcy kontra Predator oceniłeś na 8 to wiele wyjaśnia....

ocenił(a) serial na 10
krystiankbx

Diuna w perspektywie Villeneuve jest koszmarnie nudna, a Szalamet położył rolę Muad-Dibba całkowicie. Wizualia są w porządku, ale za co mam dać więcej?

krystiankbx

Jest jeszcze zabawniej - "Drużynie Pierścienia" dała 4, a temu paździerzowi 10:D

krystiankbx

PS Minęło kilka miesięcy i z tej 4, która widniała przy "Drużynie Pierścienia", jakimś tajemniczym sposobem zrobiła się 10 - normalnie urwał magia:D

ocenił(a) serial na 2
WhiteDemon

Co tak bardzo podobamo ci sie w RoP ze dalas mu 10? Co jest takiego wybitnego w tym serialu?

ocenił(a) serial na 5
_eatmushrooms_

też mi się podobał, ale mam wrażenie, że coś przeoczyłem. Halbrand pod koniec 1 sezonu okazuje się Sauronem i rusza do Mordoru, sam, wolny, a tu nagle jest więźniem Adara?

ocenił(a) serial na 7
Silvan12

Tak, przeoczyłeś, jest powiedziane wprost, chyba kiedy jest przyprowadzony do Adara, że dobrowolnie się oddał w niewolę

ocenił(a) serial na 3
_eatmushrooms_

Mniej grzybów jedz w czasie seansu. najlepsze to jest wątek jak jakis elf jest w stanie pokonać saurona wbijając mu koronę w plecy. Dodatkowo elrond ucieka z pierscieniami do swojego zaufanego zioma mimo sprzeciwu króla a Ci potem go mianują dowódca wyprawy do Eregionu haha i oczywiście towarzyszka będzie Galadriela, której krol też chciał się pozbyć. A Lindon to jedna scena nad wodospadem od 1 sezonu biedaa. Oczywiście wśród elfow multi kulti od chińczyka do nowojorczyka. Na plus CGI i czasem muzyka :)

_eatmushrooms_

Przecież to było takie gówno, że aż nie wiem, jak to skomentować. Sauron Venom, redemption arc Saurona i orków, Galadriela skarżącą do Gil Galada jak dziecko w szkole chodzące do pani, cały odcinek przegadany i nudny jak flaki z olejem, śmieszna scena pościgu, jak dzieci w podstawówce, całkowite zniszczenie koncepcji zła i dobra u Tolkiena, jakąś parodia Gandalfa i hobbitów w stylu Rrrrrr i wiele innych. Tam poza niektórymi wizualiami dosłownie nie ma żadnych plusów.

ocenił(a) serial na 5
_eatmushrooms_

Dalej lipa

ocenił(a) serial na 2
_eatmushrooms_

Słabizna! Ten serial jak z resztą twórczości Tolkiena to wiejący nuuuudą kupsztol. Serial jest nie do oglądania, tak jaki książki Tolkiena nie do czytania!