Nie czytałem książek. Obejrzałem wszystkie filmy. Serial obejrzałem niedawno. Moim zdaniem rewelacja. Świetny, widowiskowy, wspaniały świat. Dobrze zrobione postacie (ludzie, elfy, orkowie itp.) i scenografia. Orkowie nawet wyglądają strasznie ;0 Postacie zagrane bardzo dobrze, z odpowiednią powagą dla każdej z nich. Ciekawa historia. Obejrzałem prawie jednym tchem i czekam na kolejny sezon.
Dlaczego taka opinia? Przeczytałem opinie w internecie i na forum tutaj. Rozumiem teraz, że niska ocena wywodzi się z poglądu ludzi, którzy są zafascynowani światem Tolkiena. Rozumiem to i ich zdanie, bo pewnie Tolkiena w serialu jest bardzo mało. Ja oceniłem serial jako zwykły serial bez wcześniejszych powiązań i bardzo dobrze się go oglądało. I mogę polecić każdemu kto szuka dobrej, widowiskowej rozrywki. To Tyle. Kto szuka Tolkiena, ten pewnie nie znajdzie, tego czego szuka.
Od razu zaznaczam, że raczej nie będę odpisywał, bo nie mam czasu wracać na forum. Ogólnie mało piszę i siedzę w internecie, w końcu mamy wiosnę :) Szanuje zdanie innych i wyrażam swoje. Co do upodobań jestem wybredny, nie lubię nudy i przegadanych filmów i seriali. Jeśli coś oglądam ma zapewnić rozrywkę, wciągnąć i być dobrze zrealizowane. Dziękuję za uwagę, pozdrawiam.