Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy
powrót do forum 1 sezonu

Jeśli nie podchodzi się do tego jak do odwzorowania Tolkiena a aranżacji, to wtedy się podoba. Ja bardzo się cieszę, że powstało kolejne dzieło w klimacie Tolkiena. Przepiękne sceny, klimat serialu przypomina klimat filmowego Władcy, piękne stroje, no super jest. Jeśli ktos chce kalkę Tolkiena to nie dostanie, jak komuś aż tak przeszkadzają czarni i chcą mieć milimetr do milimetra to samo ( a wiadomo przecież, że Tolkien był rasistą) co w książkach i przez to nie będą dalej oglądać to niech nie mówią, że interesuje ich fantastyka. Ja się jaram, że powstał kolejny serial z elfami tak dobrze wykonany.
Dawanie 2 gwiazdek serialowi, który niczym się nie równa gniotowi typu 365 dni który zasługuje na te 2 gwiazdki jest chamstwem i vibem typa z opowieści wigilijnej, bo stroje jakość filmu jest naprawdę dobra.

ocenił(a) serial na 1
gazelleplotka

Wiesz przykłądowo 20 lat czytasz książki fantasy i oglądasz filmy. Białe elfy, długie włosy. Mitologia germańska, nordycka. I nagle ci wyskakują z czarnoskórymi elfami. To zaburza ten cały obraz, historie, świat który znasz i porządkowałeś w głowie. Nagle elfy mogą być czarnoskóre , żółte , elfy arabskie bo producent tak chciał i żeby było politycznie poprawnie. Wywracają do góry nogami całą mitologie, obraz, postrzeganie, wierzenia które mają tysiące lat. Spierd ...wierny obraz żeby jakaś grupka 10% ludności w USA była zadowolona

ocenił(a) serial na 5
Maynard1981

Ostatnim razem jak sprawdzałem, to elfy były całkowicie zmyślone.

ocenił(a) serial na 1
Mlodzik91

Bo to się nazywa mitologia czyli zbiór mitów (trochę prawdy a większość zmyślona) ale mający tysiące lat, czy setki.
I przychodzi sobie scenarzysta z USA w dup...ma miteologie, oryginał Tolkiena i stwierdza, że elfem będzie od dzisiaj czarnoskóry i napisze miteologię na nowo, żeby było poprawnie politycznie. Ja chce poczuć klimat i wierność tej miteologii i mi to osobiście przeszkadza. I przeszkadzałby mi jakiś biały książę w Afryce. Rozumiesz? Nie przewraca się do góry nogami czegoś co ma tysiące lat w miteologii i u autora dzieła. Po co?

ocenił(a) serial na 1
Mlodzik91

Piast i Popiel też są zmyśleni, pewnie twoim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie, żeby byli czarni.

ocenił(a) serial na 3
Azazelo

Piast i Popiel to postacie legendarne występujące w Kronice Galla Anonima i późniejszych. Czy są "zmyślone" czy też ich pierwowzorami byli jacyś rzeczywiście istniejący ludzie, tego nikt nie wie. Natomiast są nieodłącznie związane z historią Polski. Naprawdę nie widzisz różnicy między historią Polski, a historią Śródziemia? :) Wiemy jaki był kolor skóry Słowian w IX wieku natomiast nikt nie wie jaki był kolor skóry elfów w Śródziemiu ani nie ma to żadnego znaczenia, bo te drugie to postacie wymyślone, a ich twórca nie zadał sobie trudu by go podać...

ocenił(a) serial na 1
Kuba_64

Ale umówmy się - to, że ty czegoś nie wiesz, nie oznacza, że nikt nie wie. Bo każdy kto przeczytał naukowe prace Banaszkiewicza i Plezi świetnie wie, że Piast i Popiel to postaci mityczne.

Opowieści o Śródziemiu to była w zamyśle Tolkiena mitologia dla Anglików, nie dla Murzynów. I świetnie wiemy, jak wyglądały elfy, krasnoludy, hobbity, orkowie czy trolle Tolkiena.

ocenił(a) serial na 3
Azazelo

Nie, nikt nie wie na pewno jakie były źródła legendy o Popielu i czy opiera się w pewnym stopniu o jakieś zdarzenia historyczne, wiarygodne kroniki historyczne z tamtych czasów nie istnieją, źródła archeologiczne są bardzo skąpe, a reszta to przypuszczenia i hipotezy. Zresztą sama historia nie jest nauką skończoną i hipotezy dziś uznawane za prawdopodobne jutro mogą zostać obalone, co miało już miejsce wiele razy. Więc umówmy się, to że Ty "wiesz", to tylko efekt Dunninga-Krugera. Podobnie jest z Twoją "wiedzą" o kolorze skóry elfów u Tolkiena.

ocenił(a) serial na 3
Maynard1981

O czym Ty w ogóle mówisz?! Czarne elfy masz w sagach nordyckich sprzed 700 lat :)

ocenił(a) serial na 1
Kuba_64

Owszem, ale po 1. Svartalfarowie byli odrębną rasą zamieszkującą własną krainę (Svartalfheim), a nie było idiotycznego multikulti, czyli przemieszania ras. Po 2. Svartalfarowie byli bliżsi krasnoludom, niż elefom.

ocenił(a) serial na 3
Azazelo

Ale co w tym jest idiotycznego? W książkach fantasy raczej rzadko jest podawany kolor skóry bohaterów. Można sobie domniemywać, że u Tolkiena Calaquendi byli biali a Moriquendi czarni, jednak to tylko domniemania, bo Tolkien nigdy nie podał koloru ich skóry. To jest miejsce do interpretacji dla czytelnika. Ty jesteś biały, to wyobrażasz sobie, że bohaterowie książek które czytasz są biali, ktoś o innym kolorze skóry wyobraża to sobie inaczej. Teraz jak to sfilmować? Biorąc pod uwagę, że jakieś 10% odbiorców tego serialu to ludzie czarnoskórzy, zupełnie normalną rzeczą jest umieszczenie w nim kilku czarnoskórych aktorów. Nie widzę w tym nic złego, czy szokującego.

ocenił(a) serial na 1
Kuba_64

A Sienkiewicz podał kolor skóry Zagłoby czy Wołodyjowskiego? Gall Anonim podał kolor skóry Piasta i Popiela? Kadłubek podał kolor skóry Kraka i Wandy? Może to tez Murzyni?

Nie, nie jest rzeczą logiczną robienie multikulti rodem z XX/XXI wieku w quasi-średniowieczu. Bo skąd niby w średniowieczu Murzyni przemieszani z białymi?

ocenił(a) serial na 6
Azazelo

Ej, a Zawisza czarny? :)

ocenił(a) serial na 2
Kuba_64

"Można sobie domniemywać, że u Tolkiena Calaquendi byli biali a Moriquendi czarni, jednak to tylko domniemania, bo Tolkien nigdy nie podał koloru ich skóry."

Bezpodstawne domniemania.

Opisani przez Tolkiena elfowie mają skórę białą.
Po drugie akcja serialu dzieje się na północnym zachodzie Śródziemia (i w Numenorze, ale to nie ma tu znaczenia) a tam zgodnie z geograficznym rozmieszczeniem ludów istniejącym też w świecie Tolkiena żyją ludzie (elfy, hobbici) o bladym kolorze skóry. Na południu (odpowiednik Afryki) w Haradzie żyją czarnoskórzy ludzie. Elfów tam nie było o ile wiadomo, ani hobbitów czy krasnoludów.

ocenił(a) serial na 8
Maynard1981

Elfy są z mitologii germanskiej akurat. Nie przewraca się do góry nogami czegos co ma tysiące lat. Ok, wierzysz w takie założenie. Ja nie, przewracajmy i aranżujemy na miliony sposobów różne dzieła! Nikt Ci nie obiecywał, że to będzie wierny przekład. To aranżacja. To nie jest Władca Piercieni. Wystarczy się otworzyć na kreacje i spojrzeć na to z ciekawością. Rozumiem, że miłośnicy Tolkiena są niezadowoleni. Ja kocham Wiedzmina a serial Netfliksowy też mi się podobał, bo po prostu obejrzę wszystko co poszerza to uniwersum i ma cokolwiek z tym tematem wspólnego. Serial może razić, ale i tak jest piękny i dobrze zrobiony tym samym nadawanie mu aż tak niskiej wartości jest zbyt surowe.

ocenił(a) serial na 1
gazelleplotka

To tak jakby kręcili fantasy z plemionami afrykańskimi 3 tysiące lat temu a tam biali jako królowie wioski żeby białym widzom w kinie nie było smutno i rasistowsko. Albo w Apocalypto wśród Majów latali rudzi wojownicy krwi irlandzkiej.

Maynard1981

Masz pełno starych filmów w takim stylu o którym piszesz. Chociażby wszelkiej maści filmy, których akcja dzieje się w starożytnym Egipcie z białymi Faraonami. Faraon z 68 uważany za film z tzw. dzieł wartościowych dla kultury ludzkiej.  Biały faraon. Po za tym w żadnej mitologi nie ma elfów. Nawet stworzeń podobnych do elfów. 

ocenił(a) serial na 1
Gregory1959

No przecież Egipcjanie byli biali a nie czarni. Masz rzeżby, malowidła czyli historyczne dowody. Tylko wiadomo opaleni bo to słoneczny rejon.

Jak to w mitologii nie ma elfów? Są w germańskiej i nordyckiej. Piękne, żyjące w lasach, długowieczne, posiadające magiczne moce, mieli hierarchie król elfów, królowa etc. Ten obraz potem ewoluował w fantasy ale te główne cechy które wypisałem były wszędzie bazą a wziętę z miteologii. Nigdzie w miteologii nie było czarnoskórych elfów bo Germani czy rasa Nordycka była biała.

Maynard1981

Egipcjanie nie byli biali, tylko "przyciemnieni" Nie byli jak typowy biały człowiek, tylko właśnie z ciemniejszą karnacją. Nie czarną, ale nie jasną jak Europejczyk.

Fakt, nie doczytałem, że były elfy w germańskiej i nordyckiej. Tyle, że tam też były przedstawiane jak małe duszki często ze skrzydłami.
W nordyckiej są elfy czarne i białe - źródła starożytne jak np. Edda starsza. Masz tam opis czarnych elfów i białych.

ocenił(a) serial na 1
Gregory1959

Ale o co ci chodzi - w Faraonie masz aktorów przyciemnionych...

ocenił(a) serial na 1
Maynard1981

Proszę daj mi linka do fotki z film,u z rudym wojownikiem Majów. Bo nie pierwszy raz czytam to pierdzielenie, tylko nikt fotki rzucić nie potrafi...

użytkownik usunięty
gazelleplotka

Również uważam, że hejt jest przesadzony. Serial jest o wiele lepszy od netflixowego Wiedzmina i to o wiele. Owszem, lekko gryzie w oczy poprawność polityczna i trochę mało charyzmatyczne główne postacie. Po za tym ogląda się to bardzo dobrze. Szkoda, że ludzie coraz częściej podchodzą do wszystkiego z takim niezdrowym fanatyzmem.

ocenił(a) serial na 8

Dokładnie! Też mnie gryzą niektóre aspekty ale kurde jest świetnie zrobiony i najważniejsze, że ktoś się tego podjął i można znów się wgryźć w klimat Tolkiena.

ocenił(a) serial na 1

Masz na myśli fanatyzm lewicowy twórców takich gniotów wciskających ideolo ni przypiął, ni przyłatał?

ocenił(a) serial na 2

Chyba zmieniłeś zdanie, co się chwali :)

ocenił(a) serial na 3
gazelleplotka

Napisałaś: "cieszę się, że powstało kolejne dzieło w klimacie Tolkiena". Mylisz "klimat" z powtórzeniem nazw, imion i stworzeniem widoczków i miejsc (jedyne co wyszło w tym serialu) oraz kilku strojów mogących nasuwać skojarzenia z tym co napisał Tolkien.

gazelleplotka

,,Jeśli nie podchodzi się do tego jak do odwzorowania Tolkiena a aranżacji, to wtedy się podoba...''
czy ty czytasz co piszesz? Po jakiego grzyba trzymac sie Tolkiena skoro ma cytuje ,,nie podchodzi sie do tego jak do odwzorowania Tolkiena''
Mogli stworzyc swoje fantazy a tak to jest skok na kase.

ocenił(a) serial na 2
gazelleplotka

"Jeśli nie podchodzi się do tego jak do odwzorowania Tolkiena a aranżacji, to wtedy się podoba. Ja bardzo się cieszę, że powstało kolejne dzieło w klimacie Tolkiena."

Dostrzegam sprzeczność między "niepodchodzeniem jak do odwzorowania Tolkiena to wtedy się podoba" i "dzieło w klimacie Tolkiena". To w końcu jak - Tolkien czy nie?

Wg mnie nie:
https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/season/1/discussion/Nieudolna%2C+ma%C5%82a+podr%C3%B3bka+W %C5%82adcy+Pier%C5%9Bcieni,3323862

"Tolkien był rasistą"

nie był, skąd bierzesz takie rewelacje?

"piękne stroje"

zob. https://www.filmweb.pl/serial/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Pier%C5%9Bcienie+W% C5%82adzy-2022-835082/discussion/Do+wszystkich+punktuj%C4%85cych+wysoko+ten+seri al,3315622#post_16865213