1; To, ze to jest kreskowka dla doroslych, nie kwalifikuje tej produkcji jako konkurenta ,,Miasteczka South
Park'' - tym bardziej, ze jest tutaj przedstawiona polska rzeczywistosc.
2; Ze serial oglada (nad czym ubolewam) cale mnostwo ludzi i dzieciakow, ktorzy kompletnie z niego NIC nie
rozumieja. Chyba tylko dla przeklenstw. Zadziwiajace jest, ze nie znudzil sie jeszcze.
Co do zawzietych przeciwnikow serialu - mam wrazenie ze oni tez nie lapia nic, najwyzej raza ich
przeklenstwa lub to, ze niektore postaci przedrzezniaja ich wlasnie.
Mamy tutaj 4 typy ludzi, ktorzy dochodza do wladzy lub maja na nas w taki czy inny sposob znaczny wplyw.
Anusiak - typowy, zidiocialy przedstawiciel Sejmu III (IV?) RP. Taki troche Lepper, typowy Polak, katolik i chlop.
Maslana - rozpieszczone, nowobogackie dziecko, ktore do kasy dochodzi dzieki koneksjom i cwaniactwu.
Pogardzajacy reszta niedorownujacych mu ludzi inteligent Konieczko i kompletnie olewajacy wszystko, glupi,
a jednak niezle sie majacy Czesio. Nasz narodowy podziw dla Amerykanow i dazenie za wszelka cene do
,,standardow'' zachodnich osmiesza relacja pani Frau i Andzeliki, ktora mimo tego, ze jest 3 lata starsza i
faktu, ze w Ameryce dzieci rozpoczynaja nauke wczesniej, siedzi w 2 klasie. No i drobny fakt, ze wszystkie
dzieci sa jednakowe (za wyjatkiem postaci pierwszo i drugoplanowych). To tylko troche, nie ma sensu sie
rozpisywac. Watpie, zeby wiekszosc dzieci to zobaczyla w tym serialu :) a ludzie, ktorzy tak ostro go
krytykuja, poczuli sie pewnie po prostu dotknieci :).
A co wy sadzicie na ten temat?
Ja uważam, że ludzie widzą w tym serialu tylko wady albo tylko zalety stąd też nadużywanie 1 i 10. Twór pana Kędzierskiego oceniłem na 3/10. Dlaczego uważam,że jest słaby? Oto podsumowanie moich spostrzeżeń.
Minusy:
-grafika: Połączenia obrazu 2d (postacie) z 3d (otoczenie) wcześniej w serialu animowanym chyba nie widziałem, jednak nie podoba mi się to. Poza tym postacie są niestarannie narysowane (widać to na zbliżeniach np. niedokończone kontury), większość rzeczy wypełniona jest deseniami (kratki, paski, linie, faktury różnych materiałów) przez co twórcy otrzymali szarą, ponurą animację (czy był to efekt zamierzony tego nie wiem, ale nie wygląda to źle)
-animacja: Twarze ruszające się po całej głowie, nogi latają tylko do góry i na dół, nauczycielka ma otwór w kształcie X zamiast ust, który się tylko otwiera i zamyka.
-postacie: Wcześniej wspomniany brak zróżnicowania dzieci w klasie, brak lub niewystarczająca liczba interesujących postaci drugoplanowych (fani pewnie powiedzą, że Marcel i Pułkownik zupełnie wystarczą)
-fabuła: Brak interesujących wątków pobocznych. Niewielka liczba odniesień do aktualnych wydarzeń w Polsce (nawet jeśli jakieś się znajdą to nie są rozbudowane, ledwo zahaczają o temat). Dodatkowo odcinki absurdalne, bezsensowne np. "Piure dla słonia"
-język: Zbędne wulgaryzmy, twory językowe typu mondzioł, błędy ortograficzne, składniowe i językowe (rozumiem, że to może śmieszyć, ale nagminne stosowanie w każdym odcinku to już przesada)
-humor: Specyficzny, prosty, wulgarny, czasami obrzydliwy
W serialu można zauważyć jednak plusy:
+ Pierwszy polski serial animowany nie przeznaczony dla dzieci (przynajmniej takie było założenie)
+ Polskie klimaty, światopoglądy, humor (coś co może śmieszyć tylko Polaków. Niestety słabe wykonanie)
+ Motywacja: wcześniej nie było podobnych produkcji, być może zachęci to kogoś do zrobienia lepszego serialu.
Reasumując "Włatcy móch" to serial przełomowy, ale niedopracowany. Stworzony dla dorosłych oglądany przez nastolatków i osoby, które nie mają co oglądać bądź po prostu chcą się odstresować i nie myśleć o problemach dnia codziennego. Dla mnie 3/10. Nie musicie się zgadzać. To moje zdanie. Nie mam nic do ludzi, którzy oglądają ten serial.
Nie zgadzam sie. Jednak musze zlozyc ogromne gratulacje. Pierwszy raz widze na FilmWebie kogos, kto nie
obrzucajac blotem fanow filmu/serialu, jak rowniez ludzi, ktorzy go lubia, uargumentowal swoje poglady. I o
to chodzilo :)
No,wreszcie jacyś dwaj mądrzy ludzie,którzy nie obrażają tych,którzy mają inne zdanie od nich i potrafią w sposób kulturalny wypowiedzieć sie na jakiś temat przytaczając sensowne argumenty na obronę swoich racji.Oby więcej było na filmwebie takich ludzi jak wy.Pozdrawiam.