SouthPark to film o dzieciach w świecie dorosłych przeznacozny dla dorosłych. Można się nie zgadzać z propagowaną treścią (np wyśmiewanie tych co chcą coś zrobić w sprawie globalnego ocieplenia) ale tym niemniej fabuła jest i problemy też są i to jak najbardziej poważne.
Włatcy ro film o dzieciach (konkretnie o ich wygłupach) dla dzieci. Owszem nieźle oddano kretynizm polskiej szkoły (np. zamiast wytłumaczyć coś uczniowi to się na niego krzyczy) ale serial głównie sprowadza się do przeklinania. Postacie czy fabuła? Równie płaskie jak grafika którą serwują nam autorzy.
Podsumowując: serial dla rówieśników tytułowych Włatców, lub dla osób o podobnym IQ.
Argumenty za tym iż Southpark jest lepszy od Włatców:
1) Główni bohaterowie mają dokładne profile. Wiadomo czego można się spodziewać np. po Cartmanie i jaka relacja łączy go z Kylem.
2) Postacie poboczne co najmniej równie wyraziste jak główne postacie w WM, gdzie prócz kilku przeszczepów z SP (np. higienistka, kierowca, autobusu, p. Frau/zakonnica) oferują właściwie tyko Angelikę, żula i dwa zombiki.
3) Komentarz aktualnych wydarzeń (np atak na WTC i histeria z tym związana, wojna w Iraku) tu dzieci są tylko pretekstem od pokazania poglądów autorów.
4) Ma (niemal zawsze) realistyczną fabułę umieszczoną w prawdziwych miejscach (wyjątek to odradzający się Kenny). Owszem wiele rzeczy jest przerysowanych ale są one uwypuklonym odbiciem rzeczywistości.
5) Prezentuje prawdziwe problemy (sekty, przesadna wiara w to co mówią w wiadomościach w TV, rasizm, homofobia itd).
6) Posiada żarty edytorskie w stylu poukrywani obcy
7) Ma o niebo lepszą oprawę dźwiękową. Nie chodzi mi o kwestę gustów, ale o jakość umuzykalnienia.
8) Stanowi odbicie poglądów autorów (np. na ocieplenie klimatu) choć nie zawsze się z nimi zgadzam, dostrzegam to.
Argumenty wskazujące na to że argumenty YouzeQ są do bani
1) Główni bohaterowie mają dokładne profile. Wiadomo czego można się spodziewać np. po Cartmanie i jaka relacja łączy go z Kylem.
Proponuje spojrzeć na relację prostego Anusiaka i intelektualisty Konieczki. Niemal w każdym odcinku występuje między nimi sprzeczka.
2) Postacie poboczne co najmniej równie wyraziste jak główne postacie w WM, gdzie prócz kilku przeszczepów z SP (np. higienistka, kierowca, autobusu, p. Frau/zakonnica) oferują właściwie tyko Angelikę, żula i dwa zombiki.
Nie przypominam sobie aby w SP byli kierowca satanista, higenistka rockmenka,albo martwy żołnierz. Ładne mi przeszczepy
3) Komentarz aktualnych wydarzeń (np atak na WTC i histeria z tym związana, wojna w Iraku) tu dzieci są tylko pretekstem od pokazania poglądów autorów
Proponuję obejrzeć odcinki "Kosmata Demokracja" ,"Móndial" czy "Radyjko Babci" albo "Deszcze Niespokojne"
4) Ma (niemal zawsze) realistyczną fabułę umieszczoną w prawdziwych miejscach (wyjątek to odradzający się Kenny). Owszem wiele rzeczy jest przerysowanych ale są one uwypuklonym odbiciem rzeczywistości.
Fakt SP posiada ten element, lecz Włatcy wcale nie są pod tym względem gorsi. Jedynymi nierealistycznymi elementami są Czesio i reszta Zombie, lecz reszta idealnie przedstawia realnia Polski. Szare bloki, itp.
5) Prezentuje prawdziwe problemy (sekty, przesadna wiara w to co mówią w wiadomościach w TV, rasizm, homofobia itd).
Odsyłam do odcinków "Piersza Komunja", "Męmento Mori", które pokazują niepewność dzieci w istnienie Boga. "Fluder" pokazuje smutne realia życia w domu dziecka, W "Misiu przekliniaku" zawarta jest scena pokazująca śmieciarkę do której wsypywane są śmieci ze śmietników do segredagowania śmieci- problem ekologi
7) Ma o niebo lepszą oprawę dźwiękową. Nie chodzi mi o kwestę gustów, ale o jakość umuzykalnienia
Ja tam niewidzę różnicy. Pozatym rockowe wstawki pasują do włatców. Pozatym za scieżkę odpowiada znany zespół" Behaviuor"
8) Stanowi odbicie poglądów autorów (np. na ocieplenie klimatu) choć nie zawsze się z nimi zgadzam, dostrzegam to
We wlatcach też ten element występuje
Wiem że są ludzie którzy nie zgodzą się z moimi stwierdzeniami. Szanuję ich zdanie, dlatego nie mam zamiaru nazywać danu SP półinteligentami jak to często nazywa się fanu Włatców Móch