.Witajcie ,chcę poruszyć dziś temat kreskówki „Włatcy Móch”.Od jakiegoś czasu przeglądam to forum .Z moich obserwacji wynika ,iż istnieją trzy grupy .Pierwsza uważa ,że ten serial jest idiotyczny ,wulgarny ,obcesowy ,żenujący .Oraz ,że obraża inteligencje osoby ,która go ogląda . Po prostu nie jest wart uwagi .Obóz drugi natomiast dopatruje się we Włatcach drugiego dna .Lecz czy można je zauważyć w tym serialu. Pytanie bardzo proste lecz odpowiedzi nie dostaniemy od razu .Trzeba się nad ty zastanowić co chcieli ukazać autorzy. Polską szarą rzeczywistość .Dzieci ,które tak naprawdę są potworami .Zacofanie i konserwatywność naszego narodu ?.Jeśli tak to gdzie znajdują się te odniesienia?.Otóż zacznijmy może od Pani Frał .Często karci swych uczniów za niepoprawne słownictwo złe formułowanie wypowiedzi .A sama często popełnia masę błędów językowych (nie raz dużo gorszych od czwórki głównych bohaterów)Natomiast w odcinku pt”Mokre sny” wyśmiewa się z przypadłości Maślany na równi z innymi uczniami .Jak stwierdził sam bohater nauczyciel powinien przeciwdziałać takim sytuacją .Cóż,w mojej świadomości pojawiło się pytanie czy tak wygląda Polska szkoła .Niestety w niektórych przypadkach tak .Nauczycielom zdarza się wyśmiewać z nielubianych lub szykanowanych uczniów (tak zwane kozły ofiarne).Nie mówię ,że tak jest we wszystkich szkołach ,ale takie zjawisko jest obecne . Szukamy dalej ,co jeszcze może ukazywać ta kreskówka?uprzedzenia wobec innych nacji ,subkultur. Często mylne wyobrażenie o rzeczywistości .Postawy moralne polskich polityków ,mentalność Polaków ,często nieuzasadnione zacietrzewienie .Wandalizm i okrucieństwo wśród dzieci ,oraz brak wyobrażenia jakie mogą nieść konsekwencje pewnych zachowywania Bezradność nauczycieli wobec uczniów. Rodziców ,którzy uważają ,że dzieci i ryby głosu nie mają i nie warto jest słuchać smarkaczy. .Przykłady można mnożyć naprawdę nie trudno je dostrzec .Lecz cóż,jeśli ktoś ma oczy przysłonięte tylko głupimi tekstami to ,rzeczywiście może mieć problem za znalezieniem tych metafor .Ale wracając do trzech głównych grup oglądających ten serial .Omówiłam już po krotce dwie z nich. Czas na ostatnią do ,której należą ludzie oglądający „Włatców”po to ,żeby zabić czas. Odpocząć po ciężkim dniu w pracy lub na uczelni. Ta grupa nie doszukuje się drugiego dna .,lub wysublimowanego humoru Nie uważa ,że ten serial uwłacza ich inteligencji ,lub też godności .Po prostu chcą się odstresować przy czymś co jest lekkie i da się oglądać. Do jakiej grupy ja należę ?Cóż,nie śmieszą mnie głupie odzywki Czesia czy też ,Maślany widzę odniesienia do Polskiego społeczeństwa .Jeśli się śmieje to nie z żartów lub też zombi z wypływającym mózgiem .Bawi mnie to jaki jest nasz naród i to jak się w jaki sposób do siebie odnosimy. Nie jestem wielką fanką tego serialu .Nie uważam ,że jest jakoś specjalnie wysublimowany ,elitarny .Czasem po prostu lubię go sobie obejrzeć . Jeśli ktoś dobrnął do tego momentu mojego monologu to muszę mu chyba pogratulować wytrwałości .Chcę jeszcze na koniec wspomnieć o osobach ,które opinie wyrabiają sobie na podstawie obejrzeniu jednego odcinka .Lub też na opinii innych osób. Powiedzmy sobie szczerze czy na takiej podstawie powinno się oceniać .Moim zdaniem zdecydowanie nie .Zapytacie dlaczego. Odpowiedz jest bardzo powinniśmy sami wyrabiać sobie opinię na dany temat .Opieranie własnego zdania na ocenie innych jest infantylne. Każdy człowiek ma inną mentalność ,inaczej odbiera rzeczywistość. Aby stwierdzić czy coś nam się podoba lub też przeciwnie warto samemu się przekonać jak jest naprawdę z tą kreskówką .Dlatego zachęcam was do obejrzenia tego serialu po to ,żebyście się przekonali czy do was przemawia lub też aby uznać ,że nie jest wart waszej uwagi. Szanuję zdanie innych dlatego proszę was o to samo w stosunku do mnie .Jedno jest pewne powinniśmy pogratulować twórcą serialu .To jaki chcieli uzyskać efekt jest ich tajemnicą .Zaś pewne jest to ,że nawet jeśli nie osiągnęli zamierzonego celu ,to mimo wszystko coś im się udało. Skłonili nas do dyskusji .Serial stał się popularny .”Włatcy móch”są adresowani do widzów pełnoletnich ,a furorę zrobił wśród dzieci w wieku 12-16 lat. Kto jest za to odpowiedzialny zapewne sami pomysłodawcy serialu. Sami wymyślili prostą formułę ,która to właśnie tak zaciekawiła nastolatki .Czyli można rzecz ,że sami są sobie winni .To czy dzieci powinny oglądać Wadców pozostawiam już rodzicom nie mnie oceniać co ich pociechy powiny ogladać .
Pozdrawiam
Nie, autorzy nie są winni temu że oglądają serial ludzie w takim a nie innym wieku.
Należało by dodać że istnieje również, wielu "niezrzeszonych".
Ciekawi mnie, co masz na myśli mówiąc że bawi Cię nasz naród i relacje.
Na ogól są to żarty raczej gorzkie, przynajmniej w moim wypadku, jestem więc zaintrygowany.
Co do "obozów", "za" i "przeciw" jak to zwykle bywa przy skrajnościach, nie mają racji, przez wyglądają śmiesznie lub nierzetelnie.
Pozdrawiam.