PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=804435}

W kręgu zła: Ludzie Hitlera

Hitler's Circle of Evil
2018
7,6 1,1 tys. ocen
7,6 10 1 1069

W kręgu zła: Ludzie Hitlera
powrót do forum serialu W kręgu zła: Ludzie Hitlera

w tytule zadałem pytanie i nie mam na nią sensownej odpowiedzi . Pewne szczegóły historyczne omawiane w filmie sa jak najbardziej prawdziwe i bardzo szczegółowo omówione. Problem zaczyna się w momencie gdy omawiana jest historia powstania nazizmu i jego ideologia . W tym momencie nic sie tak zwanej "kupy" nie trzyma. Autorzy mówią nam o powstaniu bojówek skrajnej prawicy i o skrajnie prawicowych poglądach politycznych które prowadziły do powstania ideologii nazistowskiej . Nic bardziej mylnego . Przecież korzenie nazizmu brały się z ruchów skrajnie lewicowych . Przecież pierwsza partia nazistowska to była partia robotniczo chłopska . Realizatorzy filmu przeoczyli moment w 2 odcinku gdzie na gazetach i ulotkach nowej partii hitlerowskiej były widoczne obok swastyk gwiazdy i sierpy z młotami . Hitler był wielkim fanem Stalina, do pewnego momentu oczywiście . W ideologii nazistowskiej nie było nic prawicowego . Było dużo socjalizmu i spora doza lewicowego nacjonalizmu . Czemu próbuje się manipulować historią ? Może dlatego ze obecna lewica tak bardzo chce się odciąć od swojej niemieckiej pra pra babki Deutsche Arbeiter Partai , poprzedniczki NSDAP.

ocenił(a) serial na 6
ChrisKrasz

Czemu próbujesz patrzeć na świat sprzed prawie 100 lat przez pryzmat obecnych osi politycznych? Poza tym, socjalizm i robotniczość z nazwy, o ile w ogóle miała coś wspólnego z prawdą na początku istnienia partii, była później wykorzystywana przez Hitlera jako kamuflaż. Ich późniejszym największym wrogiem była Komunistyczna Partia Niemiec (partia robotnicza właśnie) i bili w sowich przemówieniach w socjaldemokratów. Zresztą, co z lewicą ma wspólnego ksenofobia i budowanie rzeszy swoich wyznawców na hasłach w stylu "Niemcy są pokrzywdzeni, to wszystko wina tamtych złych ludzi" i jawne nawoływanie w propagandzie do gardzenia Żydami i narodami "mniejszymi" (zwłaszcza Polakami, na rzecz których musieli oddać nieco swoich terenów)? W dodatku nie można zapominać, że NSDAP, w przeciwieństwie do partii robotniczych, mówiło o nadciągającym kryzysie, czym też zdobyli popularność, gdy ich słowa się ziściły.

Widzę kolejny "fan" historii spod znaku Konfederacji.

ocenił(a) serial na 2
TheSzcz

Zdecydowanie mylisz się w dwóch szczegółach . Nie jestem fanem Konfederacji ani żadnej innej partii . To po pierwsze . Po drugie zarzucasz mi patrzenie na ąwiat sprzed 100 lat przez pryzmat obecnych osi politycznych . Dokładnie robisz własnie to w swoich tłumaczeniach . Otóż mnie chodzi właśnie o fakty historyczne . To co napisałeś o walce z socjaldemokratami , ksenofobii i nienawiści rasowej, to wszystko jest prawda . To są niezaprzeczalne fakty które zaistniały tuż przed przejęciem władzy przez nazistów . Ja mam na mysli czasy gdy powstała pierwsza socjalistyczna partia robotnicza . Mam na myśli to co widziałem na filmie na ich ulotkach. Tak jak napisałem - Sierp i młot oraz gwiazda . W tamtych czasach ( właśnie nie patrząc prze pryzmat obecnej wiedzy) niektórzy byli zauroczeni komunizmem , Hitler lubił Marksa i lubił Stalina . To sie wszystko zmieniło i masz rację pisząc o tym . Do czego to doprowadziło to wiemy bardzo dobrze .

ChrisKrasz

The labour trustees, who had the power to set wages, in practice followed the wishes of employers and did not even consult the workers.[6] There was also a mandate from Hitler to keep wages low, as he declared that the hourly wage should remain the same and workers should only be able to earn more through increased productivity.[6] Although Germany experienced an economic recovery throughout the 1930s and employment greatly increased, wages remained as low as they had been during the Great Depression, and sometimes even lower.[7]
tu masz cytat z wikipedii, następnym razem naprawdę, nie gadaj takich bzdur bo to aż żal żeby takie kłamstwa opowiadać, żal

ocenił(a) serial na 2
Maxim4447

Z całym szacunkiem , ale to co zamieściłeś to coś wyrwane z kontekstu z Wikipedii mówiące o regulacji poziomu zarobków robotników przez Hitlera (?) Przecież z tego tekstu jasno wynika że administracja Hitlera ingerowała u przemysłowców w poziomie wynagrodzeń . Dlaczego ? Ano dlatego , jeśli tego nie wiesz , aby zlikwidować ogromne bezrobocie i głód panujący wtedy w podzielonych Niemczech . Udało im sie to przez właśnie takie socjalistyczne metody . Dodam jeszcze że przemysłowcy , których sporą część stanowili Żydzi , dostali ultimatum. Albo sie dostosują , albo - weck! - Spora ich grupa wtedy wyjechała do USA . To tyle w temacie "Gadania bzdur" jak to ładnie i grzecznie ująłeś . Następnym razem proponuje dokształcić sie z angielskiego i historii i raczej nie obrażać innych bo odbita piłka nie zawsze trafia tam gdzie by chciał ten odbijający .

TheSzcz

Trzeba być upośledzonym, żeby napisać, że nazizm lub faszyzm to prawica (za wyjątkiem faszyzmu klerykalnego).

Narodowy bolszewizm i narodowy komunizm również cechuje skrajny nacjonalizm.

Naziści stosowali masowo aborcje i eutanazje w ramach programu eugenicznego. Cechował ich utylitaryzm.

Niemieccy robotnicy mieli najlepsze warunki życia od początków historii tego kraju.

Antysemityzm wynikał z antykapitalizmu. Żydów uważano za twórców przedsiębiorczości i wyzysku, kontrolujących wszystkie banki i tworzących wyższą kastę.

W NSDAP istniała frakcja neopogan popierających związki homoseksualne żołnierzy, jednak wraz z Nocą Długich Noży skończyła się ich kariera.

Hitler głosił całkowity rozdział państwa od Kościoła. Mawiał, że partia zajmie się Niemcami za życia, a to co jest po śmierci jest nieważne.

Model rodziny różnił się od tradycyjnego. Wychowaniem dzieci nie mieli zajmować się rodzice, a przede wszystkim Rzesza. Wszystkie dzieci należały do Rzeszy. W ten sposób próbowano przeciwdziałać niemile widzianemu wpływowi rodziców.

Nie pozwalano na egoizm. Całe życie miało być podporządkowane wspólnemu dobru narodu. Chwalono szczególnie "ludzi pracy". Żaden Niemiec nie mógł się czuć samotny. Panował kolektywizm.

Benito Mussolini nie był rasistą. Wygłaszał pogląd, że mieszanie się ras nieraz doprowadziło naród do wspaniałości oraz, że współcześnie nie ma już nieskazitelnie czystych rasowo ludzi.

Faszyzm oznacza przede wszystkim maksymalną kontrolę rządu nad obywatelami, aby jak najszybciej przezwyciężyć problemy dręczące naród w trakcie kryzysu. W tym celu trzeba uciekać się do drastycznych środków w postaci cenzury, tajnej policji itd. Faszyzm nie musi oznaczać homofobii, ani rasizmu.

pawelkret13

Człowieku, ale pieprzysz
założyłem konto żeby odpowiedzieć na te bzdury. Nazizm był jak najbardziej antykapitalistyczny, ale tak samo był antykomunistyczny. A gadanie że robotnicy mieli najlepiej od początków państwa, naprawdę nie wziąłeś żadnej książki do ręki. Od 35 robotnicy bez zgody pracodawcy nie mogli legalnie zmieniać pracy, od 33 zakazano wszelkich związków zawodowych, zastępując je niemieckim frontem pracy, który na życzenie Hitlera utrzymywał robotnicze pensje takie jakie były ZA WIELKIEJ DEPRESJI. Naprawdę jeśli myślisz że robotnicy mieli wtedy dobrze to chyba sobie jaja robisz. Poczytaj o Deutsche Arbeit Front, poczytaj jak Krupp, IG Farben dogadywali się z nazistami, poczytaj o tym jak Porsche produkowało czołgi a Bosch projektował mundury. I to są przypominam wszystko prywatne firmy

pawelkret13

"Faszyzm katolicki" i już wiadomo, gdzie dupsko boli :D Przemycasz w swoim pomieszanym ideolo takie bzdety, że uwierzą ci tylko starzy kodziarze wraz z przychówkiem :D

ocenił(a) serial na 7
ChrisKrasz

Wedlug mnie zarówno nazizm jak i komunizm to ideologie skrajnie lewicowe. Prawica to przedewszystkim wolnosc gospodarcza czego ani w jednym ani drugim nie bylo

To co mi sie nie spodobalo to fragment omawiający atak iii rzeszy na Polskę, kompletnie pominieta jest rola ribbentropa i paktu z molotowem, nic nie jest wspomniane ze w tym samym czasie zaatakował zsrr

ocenił(a) serial na 10
ChrisKrasz

"Panie Profesorze" - a Freikorpsy do których należał Rohm to jakie były? Lewicowe? :D Goering też może był "lewakiem"? To, że w ideologii NSDAP były pewne odwołania do haseł lewicowych, a nawet zdarzali się byli członkowie partii komunistycznej, nie oznacza, że brakowało tam nacjonalistycznych prawaków. Bo ich było najwięcej. Warto oglądać i czytać coś samemu, a nie posiłkować się informacjami od "wszechwiedzących" prawicowych gadających głów z YT, różnych upadłych polityków czy publicystów, bo oni b. często bredzą jak najęci.

ocenił(a) serial na 2
MarcinKaer

Oj boli prawda ,oj boli . Taki skrót jak NSDAP wie szanowny , lewicowy historyk co znaczy ? Pomogę . Narodowosocjalistyczna Niemiecka Partia Robotników . A powstała ona jako scheda po ... Niemieckiej Partii Robotników. . Hitlera mozna oglądać na filmach dokumentalnych jak pakował ulotki tej partii z sierpami i młotami na pierwszej stronie . Strasznie to prawicowe ... Jakoś każda lewica ma tendencje przepoczwarzać sie w dyktatury , te najgorsze . Tak było w ZSRR , Niemczech , na Kubie , Chinach itd .

ocenił(a) serial na 10
ChrisKrasz

Bla, bla , bla , bla. Typowy słowotok i brak odniesienia się do meritum, np Freikorpsów i poparcia elit przemysłowych dla Fuhrera (rozumiem, że ci przemysłowcy też byli komuchami, ha ha ) Do tego wyraźne problemy z czytaniem na poziomie podstawówki, bo wyraźnie napisałem, że w NSDAP nie brakowało ex. komunistów. Ciesz się, że ignorancja nie boli. ;)

ocenił(a) serial na 2
MarcinKaer

Zabolała d... oj zabolała . Wy lewacy tylko obrażać potraficie . Co do słowotoku to poczytaj swoje wypociny , Zamieściłbym ci informacje ze zdjęciami i filmami dokumentalnymi ale Filweb na to nie pozwala . Przekomarzać z kim s takim sie nie zamierzam , wiec idź i chrzań swoje dyrdymała takim madrym inaczej jak ty sam . Bye ..

ocenił(a) serial na 10
ChrisKrasz

Świat to nie tylko "Krul" Mikke i Michalkiewicz oraz pseudo mądrości, którymi darzą swoich wyznawców np. na YT. Bo przecież sam na rzekomą "lewicowość NSDAP" nie wpadłeś. :) Używanie własnych szarych komórek ma przyszłość, nawet jeśli niektórym wyznawcom ww. może sprawiać spore trudności. Bye.

ocenił(a) serial na 2