PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469669}

Wallander

2005 - 2013
7,9 3,1 tys. ocen
7,9 10 1 3067
8,5 2 krytyków
Wallander
powrót do forum serialu Wallander

otóż w książce imiona bohaterów oprócz Kurta i Lindy są zupełnie inne niż w szwedzkim serialu. I
teraz - jeżeli ktoś mógłby, to przypisał imiona książkowe do tych serialowych? Albo wytłumaczył
skąd się wzięła ta różnica?

weekendowy_filmowiec

No nie, jest trochę więcej, Hoglund, Nyberg itd., ale faktycznie jest sporo różnic. Scenariusze też nie powstały na podstawie książek. Dlaczego tak jest nie wiem. Moja teoria jest taka, że Szwedzi nastawili się na typowy serial, więcej krótszych odcinków, co wymagało nowych scenariuszy to i bohaterów nieco zmodyfikowali. Scenariusze według książek powstały na potrzeby brytyjskiego Wallandera, chociaż obie wersje mi się bardzo podobają, to uważam, że szwedzka lepiej oddaje klimat.

ocenił(a) serial na 10
weekendowy_filmowiec

Zgadzam sie ze jest wiecej serialowych bohaterow serialowych w ksiazkach Mankella niz tylko Kurt i Linda. "Nim nadejdzie mroz" jest jedyna sfilmowana (w wersji szwedzkiej) ksiazka Mankella ktora powstala po serii z Kurtem Wallanderem i miala byc poczatkiem serii w ktorej pierwszoplanowym bohaterem jest Linda.Niestety po tragedii aktorki ktora grala Linde w serialu Mankell strasznie przezyl to i stwierdzil ze nie jest w stanie wydac wiecej ksiazek z jej glownym udzialem. Tak wiec duzo bohaterow serialowych nie przwija sie w ksiazkach gdyż w nich glownym bohaterem jest Wallander i nie za czesto jest poruszane zycie osobiste Lindy. Polecam przeczytac cala serie ksiazek z Wallanderem :)

ocenił(a) serial na 10
loonka86

No właśnie czytam, tyle że tu jest ten problem, że nie są to książki w kolejności ( choć nie wiem, czy dużo tracę). Najpierw jednak oglądałem serial szwedzki, dopiero potem zacząłem czytać, no i nie dają mi spokoju ci bohaterowie, no . Nie przypominam sobie, aby w serialu byli Magnusson, Hansson czy Svedberg, natomiast w książce nie ma mojego ulubionego Svartmana

ocenił(a) serial na 8
weekendowy_filmowiec

Akcja serialu w skrócie dużym mówiąc dzieje się PO książkach (wyjąwszy "Niespokojnego człowieka" ofkorz). To ciąg dalszy historii, część ekipy komendy w Ystad odchodzi, przychodzą nowi, jak to w życiu. A Svedberga pożegnasz jeszcze w książce.

weekendowy_filmowiec

Z tego co się orientuję długo namawiano Henninga Mankella, by wyraził zgodę na kręcenie serialu. Mankell zgodził się, ale sam brał aktywny udział w pisaniu scenariuszy.