PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108340}

Więzienie Oz

Oz
1997 - 2003
8,0 5,9 tys. ocen
8,0 10 1 5892
9,3 3 krytyków
Więzienie Oz
powrót do forum serialu Więzienie Oz

Monologi Augustusa.

ocenił(a) serial na 7

Jak je oceniacie? Z dużą ich liczbą możecie się nie zgodzić?

Najbardziej zwróciłem uwagę na:

Augustus mówi, że kara śmierci, to wręcz ucieczka z więzienia. Cóż, widzimy, że nikt z osadzonych w zasadzie nie chce uciec, gdyż o życie wszyscy walczą zaciekle.

Augustus mówi, o wpływie wykształcenia na częstość popełniania przestępstw. Wykształceni do więzienia trafiają nieporównanie rzadziej, osoby które w więzieniu uzupełnią edukacje - rzadziej do niego wracają - wniosek według Augustusa - "nie trzeba być geniuszem, żeby połączyć te fakty".
Cóż może i nie trzeba, ale IMO w serialu połączono je odwrotnie.

To nie samo wykształcenie sprawia, że ludzi nie interesuje przestępstwo, ale ludzi, których interesuje nauka, przestępstwo nie pociąga.
To samo w więzieniu - ludzie którzy postanawiają się dokształcać prawdopodobnie zamierzają coś ze swoim życiem zrobić i do przestępczego fachu nie wracać.

To nie nauka więc naprawia ludzi, ale znalezienie sobie pozaprzestępczego zainteresowania.

ocenił(a) serial na 9
addam23

Ale on ma troche racji. Biedne srodowiska nie sa wyksztalcone wiec ida na droge przestepstwa, rowniez moze sie tak zdarzyc ze ktos wyksztalcony pojdzie do paki bo przewalil jakies urzedy na gruba kase.

Ale nie ktore jego gadki byly calkiem spoko

ocenił(a) serial na 7
D1RT

"Biedne srodowiska nie sa wyksztalcone wiec ida na droge przestepstwa,"
No to bieda, nie wykształcenie. Bez wykształcenia trudno jednak z biedy się wyrwać - ok. Tylko to może zdziałać wykształcenie jakieś zawodowe, wiedza praktyczna. Im w serialu chodziło jednak o coś innego - twierdzili, że samo wykształcenie czyni człowieka lepszym.

Pewnie, że niektóre jego monologi były dobre.

addam23

Jedne z największych plusów. Aktora którego grał Augustus nie za bardzo darzę sympatią, ale teksty miał koles świetne. Przez5 sezonó (kończę właśnie) trzymały poziom.

ocenił(a) serial na 9
Wojtky

ano jesteś tutaj. "Oz" myślałem ze to o jakiś czarach marach hokus pokus, a tu prosze.
WArto oglądać ?

ocenił(a) serial na 7
MoRRs_Z_LaSu

Spróbować nigdy nie zaszkodzi.

ocenił(a) serial na 9
addam23

No i spróbowałem.
Pierwszy docinek obejrzałem.
Czułem że mi się spodoba jak tylko zobaczyłem to słynne intro HBO.
I nieźle nieźle, takie seriale lubie, bez zbędnego paranormalnego chujostwa.
Jedyne do czego moge się przyczepić to długośc odcinka , 55 minut , troche za długo, nie dam rady oglądać więcej jak dwa pod rząd.
Jeszcze jakiś polceasz mistrzu Filmzen ?

ocenił(a) serial na 7
MoRRs_Z_LaSu

Twój guru mało ogląda seriali. Jeśli nie widziałeś (co by było dziwne) Rome, to zobacz, bo ci się pewnie spodoba.
Poza tym za 2 najlepsze seriale uważam "Twin Peaks" i "Riget", ale to już zdecydowanie "paranolmalne chujostwa"

ocenił(a) serial na 9
addam23

raczej piłem do Losta i innych nowszych "arcydzieł" (Heroes itd.) , nie "Twin Peaks" nie widziałem więc się nie wypowiadam.
A Rome się zbieram od jakiegoś czasu, ale nie mogę sie zebrać, teraaz sobie Monka obejrze od początku.

ocenił(a) serial na 7
MoRRs_Z_LaSu

W Lostach paranormalne chujostwa mi się akurat podobają (tylko to, czyli historia i tajemnica samej wyspy). Wszystko inne po 1 całkiem znośnym sezonie jest żenująco słabe.