PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108340}

Więzienie Oz

Oz
1997 - 2003
8,0 5,9 tys. ocen
8,0 10 1 5932
9,3 3 krytyków
Więzienie Oz
powrót do forum serialu Więzienie Oz

Już dłuższy czas zabieram się do obejrzenia tego serialu ale sama nie wiem... nie lubie się nastawiać i a potem po raz kolejny zawdzić. Czy to to jest podobne do Skazanego na śmierć? Oby nie... Do czego to można porównać?
jeżeli chodzi o mój gust to podobało mi się true blood, twin peaks...?

ocenił(a) serial na 7
Lilolek

z tego co tu podales ogladalem tylko PB ale mam zamiar ogladnac true blood.moim zdaniem warto i podobnie bedzie z innymi chociaz jestem dopiero po 3 odc ale serial wciaga.a skazanego oz, po tym jak ogladalem poczatek raczej mi go nie przypomina

ocenił(a) serial na 10
Lilolek

ze Skazanym Oz nie ma nic wspólnego. Oz to serial dużo bardziej poważny i dorosły (że tak powiem). może chwilę potrwać zanim się wciągniesz (mi to zajęło 3, może 4 odcinki), ale naprawdę warto spróbować.
chociaż przed obejrzeniem pod uwagę musisz wziąć też to, że w serialu bardzo często poruszany jest temat gwałtów, przemocy, narkotyków, śmierci i tego tupu rzeczy... więc radzę też się dobrze zastanowić przed zabraniem się za Oz.

zuzens

prawdę rzecze ten człowiek!

ocenił(a) serial na 9
marcepun

PB i OZ sa podobne jedynie z miejscem akcji - wiezienie, w Prison Break to wyglada jak gimnazjum zas Oz meskie pieklo gdzie nie mozna nikomu ufac. Brac i ogladac, i nie przestawac po jednym odcinku bo trudno ocenic serial po jednym, pewne maja odrazu swoja fabule i wciagaja jak Prison Break w 1 sezonie zas inne musza sie rozkrecic jak Jericho

użytkownik usunięty
D1RT

Taa, dokładnie jak obejrzałem Oz i potem przypomniałem sobie pierwszy odcinek PB gdzie Scofield patrzy przez kraty jak strażnicy leją więźnia i pokazane jest "wielkie zło" tamtejszego pierdla, chce mi się śmiać :)
Ten serial nie przypomina żadnego do tej pory przeze mnie obejrzanego. Realizm, brutalność, balansowanie na krawędzi faktu i fikcji (na pierwszy rzut oka niezwiązana z tematem, genialna narracja Hilla, "musical" w 5x06) no i te akcje.
Bardzo mocny obraz. Szczerze polecam

Lilolek

Serial genialny. Być może przy pierwszych odcinkach wyda Ci się nieciekawy - słyszałem takie opinie. Mimo tego warto obejrzeć. Jedyny w swoim rodzaju. Nie znajdziesz nic podobnego, a już na pewno nie Prison Break.

evannell

dzieki wam chyba tez obejrze ten serial ;p czytalem jakas opinie ze podbny do prison breaka tylko lepszy .. zobaczymy ..

markoo28

Niekoniecznie podobny do "PB"...

ocenił(a) serial na 9
Lilolek

Szczerze mówiąc to serial jest genialny z wyjątkiem ostatniego sezonu. Oglądając go odniosłem wrażenie że to trochę odgrzewanie kotletów tylko żeby jeszcze coś kabzy wpadło.... Jednak do 4 sezonu włącznie serial jest MEGA! :)