PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108340}

Więzienie Oz

Oz
1997 - 2003
8,0 5,9 tys. ocen
8,0 10 1 5892
9,3 3 krytyków
Więzienie Oz
powrót do forum serialu Więzienie Oz

hbo

użytkownik usunięty

serial produkcji HBO a tak nafaszerowany glupotami , az dziw , strasznie naciagany i nierealistyczny , z seriali HBO widzialem sopranos , wire , generation kill , band of brothers i pacyfik dlatego po tym serialu spodziewalem sie chodz zblizonego poziomu do tytulow wymienionych wyzej , niestety sie zawiodlem , najlepszy w serialach hbo dla mnie jest realizm a tutaj az wialo glupota , wiezienie o zaostrzonym rygorze a za[ ........spoiler........]pare dolarow mozesz zabic nawet samego naczelnika? nie mowiac juz o tym ze kazdy cywil mogl wniesc co tylko zapragnal na teren wiezienia , oraz kazdego mogla spotkac tam smierc wystarczylo tylko by wiezien zaplacil 10$ straznikowi a ten juz wystawia na pewna smierc czy to cywila czy innego wieznia , albo kontrolowanie paczek przez wiezniow (WTF?) i wiele innych naprawde glupich rzeczy

niestety Oz - wilekie rozczarowanie

Seriale więzienne pokazują nam, ludziom uczciwym, którzy nigdy nie pójdą do więzienia pewną wizję, w którą chcielibyśmy wierzyć. Że więzienie to tylko gwałty, przemoc, kombinowanie, konflikty rasowe, narkotyki. Gdyby miał powstać serial pokazujący prawdziwe więzienne życie byłby po prostu nudny. Serial ma służyć rozrywce, ma być dużo akcji i Oz w tym sprawdza się świetnie. Postacie jak to w więzieniu nie są białe, większość jest szara, są ludzkie, można się identyfikować z ich niektórymi czynami. Warto pamiętać kiedy ten serial zaczęli nadawać, w historii telewizji to jak cały wiek, a ogląda się dobrze.

ocenił(a) serial na 10

jak dla mnie Oz jest lepszy od każdego serialu co wyżej wymieniłeś.

mucka77777

Sytuacja w tym serialu jest z założenia niezbyt realistyczna. Przecież nie tak wygląda więzienie, to jest placówka eksperymentalna. Bardziej chodzi tutaj o ukazanie pewnych zachowań i mechanizmów, z logiką rzeczywiście różnie bywa. Szczególnie w końcowych sezonach.

ocenił(a) serial na 6
Albertino

taki eksperyment w normalnym świecie zakończył by się na 2-3 odcinku. Tam umiera więcej ludzi niż w hospicjum a do tego niema praktycznie żadnych tego konsekwencji, jestem w połowie 5 rozdziału i już nie chce mi się oglądać. Tak naciągany i nierealistyczny że aż oczy bolą.