PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108340}

Więzienie Oz

Oz
1997 - 2003
8,0 5,9 tys. ocen
8,0 10 1 5927
9,3 3 krytyków
Więzienie Oz
powrót do forum serialu Więzienie Oz

Spodziewalem sie ze dostane slidnie zrobiony serial, a dostalem cos czego nie zdolalbym wymarzyc. Serial jest znakomity, nafaszerowany brutalnoscia i wulgarnoscia az po brzegi, czyli tak jak lubie. Jest to serial marki HBO, wiec chyba nikomu nie musze przedstawiac tej telewizji i jakie doskonale serial ma ona w dorobku. W serialu wystepuje ogromna ilosc watkow i bohaterow takze na pewno kazdemu przypadnie do gustu. Oczywiscie dodatkowo w serialu wystepuje niekonwencjonalna narracja, ktora zdecydowanie jest dobrym pomyslem tworcow. Polecam kazdemu kto lubie dobre seriale, aha jakby co to nie ma ten serial nic wspolnego z PB :P

Gobblin

rzeczywiscie swieta rzecz - choc niestety trudno dostepna ...i zeby sie w serial "wkrecic" trzeba doczekac do II sezonu - pierwszy jakos mnie nie powalil, ale potem? Mhm, to co tygrysy lubia najbardziej!

użytkownik usunięty
Gobblin

PB to serial dla grzecznych yuppies, OZ to serial mroczny, ponury, jeden z niewielu seriali o socjopatach. Genialna jest postac O'Reily'ego - przypomina fałszywego i podstępnego Jago z Otella (aktor nawet gra w manierze szekspirowskiej co daje rewelacyjny efekt).

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
Gobblin

widzę,że masz dobry gust do seriali- Rodzina Soprano i The Wire są genialne.oglądam dopiero 1sezon OZ,więc się za dużo nie wypowiadałam,
Adebisi faktycznie zapowiada się na świetną postac; lubię czarne charaktery a Beecher to porządny gośc (choc prawnik;)) więc mniej na niego zwróciłam uwagę

wybacz mi ze zdradzilem sie niechcacy jaki los spotka jednego z wiezniow.. wiesz ja jestem maniakiem serialowym i lykam wszystko co HBO wyprodukowalo :) a i gwarantuje Ci ze na pewno zwrocisz uwage na postac Beechera, bo jego postac ulega przemianie przez pozostale sezony takze caly fun jeszcze przed Toba. ubolewam tylko ze juz po Soprano, The Wire jeszce raptem pare epkow zostalo no i OZ sie skonczyl. niestety z dobrych seriali nic nie zostanie..

użytkownik usunięty
Gobblin

no chłopaki, narobiliście trochę spoilerów na tym forum, bo wam poblokowali; wcale wam sie nie dziwię, bo naprawdę korci,żeby komentowac to co się dzieje z bohaterami OZ a dzieje się cholernie dużo. I jest tu tyle rewelacyjnych postaci,że każdy znajdzie swoich faworytów, tylko cholerna szkoda kiedy im się coś przytrafia;) Adebisi i O'Reily na pewno są najlepsi, chociaż O'Reily'ego niepotrzebnie trochę wybielil (jestem przy 4sezonie)
może TVN kupi ten serial to będzie więcej głosów i komentarzy

Gobblin

Czytając takie recenzje będę musiał obejrzeć OZ!

marcepun

Oz miał do tej pory najlepszy odcinek pilotowy z wszystkich seriali, jakie widziałem. Wciąga od pierwszej minuty, świetny.

ocenił(a) serial na 8
Norton

Gobblin bardzo polecam ci inny majstersztyk HBO Six Feet Under, stoi w jednym szeregu z Sopranos, Wire'em i od dzisiaj czyli od kiedy skończyłem go oglądać, Oz. Super serial, rzeczywiście odcinek pilotowy ma najepszy jaki widziałem, naładowany brutalnością, wulgarnością. I te postacie.. O'Reily jest genialny, bardzo polubiłem też Kellera, Verna i Beechera (szczególnie w pierwszych 3 sezonach kiedy ciągle jakiś utarczki miał z Aryjczykami np. jak odgryzł temu kolesiami małego hehe to było dobre;), taki szajbus był:) Said też w miare spoko był ale też właśnie szczególnie po tym jak zabił Adebisiego którego z kolei nie nawidziłem;P
Generalnie mówiąc genialny serial od teraz dołączył do wyżej wymienionej trójki moich ulubionych seriali. W skrócie :HBO Rocks!! :)

ocenił(a) serial na 8
Godfather99

A jeden minus tego serialu to według mnie że nie pokazali dalej losów tego ruska co zabijał okularami. Bardzo ciekawa postać według mnie. Dobrzy też byli old school wiseguys czyli Schibetta i Nappa

Godfather99

Z serialami HBO chyba mnie nie zaskoczysz niczym bo raczej widziałem wszystko ;)

ocenił(a) serial na 10
Gobblin

Ja kocham Sopranos ,OZ i THE WIRE. nie mogłem tylko jakoś polubic Six Feet Under ,w sumie nie wiem dlaczego ;/ Obejrzałem 4 epy i nic ciekawego, nie tak jak np w OZ gdzie fabułana na maxa juz po pierwszym odcinku;p

ocenił(a) serial na 9
Gobblin

Ale to jest jednak piękne.
Mając w perspektywie, że jeszcze 2 sezony tego cudeńka przede mną ;-)
Ahh...

ocenił(a) serial na 9
Gobblin

Jestem dopiero po dwóch sezonach i jestem zachwycona!!! Pokochałam tych pokopanych kolesi dosłownie! O'Reily, ta gnida parszywa, po prostu mnie urzekł! I Alvarez! Nawet Adebisi jest ok.
Trochę mnie drażni narracja - to, że jak się do kogoś przypną, to pół godziny ciągną jeden wątek, a zapominają o reszcie, powinni to jakoś przeplatać. Albo wprowadzają nowego bohatera 2 minuty przed końcem i jeszcze zdążą go uśmiercić w tym samym odcinku. Albo wątek lady soprano;)i szmuglowania fajek - jedna wprowadzająca scenka, taka niedopowiedziana, miałam nadzieję, że się będzie powolutku rozwijać,niestety kolejne sceny od razu wszystko wyjaśniły, za szybko:( Tak, że jedynym mankamentem jest chyba montaż. Bo temat, bohaterowie i monologi Hilla są super!!!!