PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 198 tys. ocen
7,0 10 1 197888
5,3 63 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

A na filmwebie 8,1. Warto dodać, że na imdb zaglosowalo 23tys uzytkownikow czyli 5 razy wiecej niz tutaj. Zazwyczaj zjawisko jest takie ze srednia ocena maleje ze wzrostem ocen. Wiec dziwi mnie tak duza roznica. Ciekawi mnie przyczyna. Jakieś sugestie?

ocenił(a) serial na 3
adixoso

Bo Polacy wciąż narzekają, a na IMDb jest mniej Polaków jak tutaj.

adixoso

Polacy w formie: nie taki kolor skóry, nie taki kolor oczu, nie taki kolor włosów.

ocenił(a) serial na 3
wilczekstepowy

Polacy znowu robią źle. :/ Jak nie oceniają za nisko, to znów za wysoko. Ach te kompleksy...

ocenił(a) serial na 3
adixoso

Twórcy serialu pozakładali sobie po 10 kont na jedną osobę i nabijają oceny całe dnie.

ocenił(a) serial na 3
adixoso

Poziom zidiocenia w Polsce jest najwyraźniej jednak nieco niższy niż w innych krajach.
Niestety i tutaj matołów bez wiedzy i wyczucia nie brakuje, dlatego serial ma aż tak wysoką ocenę, liczę że kiedyś spadnie do ok. 6,5 - na tyle bowiem zasługuje.

Rzekłem.

ocenił(a) serial na 8
adixoso

I na dodatek zajmuje 1 miejsce najpopularniejszego serialu prześcigając Mandaloranina i ocen użytkowników 92tys i idzie w górę. Dobrze, że wynik z IMDb idzie w świat a nie z filmweb. Jak zwykle "Polaczki" muszą się nagadać i ponarzekać. Kompleksy biją na każdym kroku. Zamiast się cieszyć, że takie korpo jak Netflix zainteresowało się by stworzyć serial na podstawie książek Sapkowskiego. Czekam na 2 sezon budżet będzie większy, poprawią parę błędów i będzie dobrze, bardzo dobrze !

ocenił(a) serial na 9
faith18

Na IMDB też ocena spadnie. To na pewno. Tyle ze wątpie by była niższa niż tutaj na filmwebie. Już teraz ocena w IMDB spadła do 8.7/10. To i tak bardzo dobry wynik nadal.

faith18

Haha trollu jak idzie do góry jak spada? Jest już po za pierwszą setką.

ocenił(a) serial na 8
BlackPiterback

Troll błaźnie to z ciebie. Zobacz na ranking najpopularniejszych seriali w danym momencie.

faith18

No nie dziwota skoro wyszedł dopiero co i cały sezon że jest hype na niego. Ale spada ocena bo do głosu dochodzą ludzie którzy nie są psychofanami i nie walą 10.

faith18

https://www.imdb.com/chart/toptv/?ref_=nv_tvv_250

ocenił(a) serial na 4
faith18

A mnie zastanawia jedno. Ci co krytykuja potrafia podac konkretne argumenty, co wedlug nich zostalo sknocone, potrafia takze szukac pozytywow- mimo wszystko Cavill nawet przez krytykantow jest oceniany w miare ok. Bo jeden sie staral.

A ci co plusuja? 10/10 bo tak, a ci co krytykuja to musza kompleksy miec.

No i teraz pytanie. Kto jest tu wiekszym idiota i kto potrafi w dyskusje, a kto jest (pewnie w wiekszosci) trollem lub ktosiem bez niczego madrego do powiedzenia?

Sendilkelm2

Nie wiem jak określić to zjawisko ale to chyba trochę jak w PRL gdzie Zachód się kojarzył dobrze. To się zakorzeniło w co niektórych. Bo dużo argumentów to tylko bądźcie wdzięczni że Netflix to zrobił. Cavill się stara, gdyby to była jego historia to bym ją kupił. Wątek Ciri gdyby nie Dara,doppler Myszowór może też bym zdzierżył, choć powinni go wprowadzić później. Yennefer została tak obrzydzona i oddarta z charakteru że zochydzili mi tą postać. Scena jak nago się szamoczę walcząc z dżinem jest tak durna że szkoda gadać. Calahante - nikt tam nie pomyślał że powinna przypominać córkę i wnuczkę? Że Vigo i Cahir są spokrewnieni i to dość blisko? Sama bitwa pod Sodden kiepska, trzeba było zrobić na koniec sezonów że 2 armie się spotkały, a w 2 dać samą bitwę i nie żałować kasy. Wyszła kupka, której nic nie usprawiedliwia.

ocenił(a) serial na 6
Sendilkelm2

Inteligentny człowiek jest raczej krytycznie nastawiony. Może docenić walory, ale będzie też, swoim analitycznym umysłem, szukał dziury w całym. Apologeci to albo ludzie o oczywistych ograniczeniach intelektualnych, albo osoby niedojrzałe, małoletnie, dzieci.

użytkownik usunięty
faith18

dokładnie !

użytkownik usunięty
faith18

Wypraszam sobie lewaku nazywania mnie polaczkiem bo mi sie serial shitflixa nie podoba.

ocenił(a) serial na 6
adixoso

Ale wśród krytyków odwrotnie. Brytyjscy i amerykańscy uznali serial za średni, wytykając całą masę błędów i wad. Polscy krytycy w większości ocenili serial pozytywnie. Komu wierzyć? ;)

per333

Ja nie wiem czy oni nie mają od Netflixa czegoś bo większość kanałów YT ocenia tak samo, te same argumenty. Najlepsza recenzja chyba tutaj - https://www.youtube.com/watch?v=-aQmpYoRx1Y

ocenił(a) serial na 6
BlackPiterback

Ja mówię o profesjonalnych recenzjach w prasie, a nie na kanałach YT.

per333

No dobra ale są ludzie którzy swoją działalność mają też na yt i tam ten sam schemat jest.

ocenił(a) serial na 8
adixoso

Chodzi o to, że w Polsce jest najwięcej czytelników opowiadań Sapkowskiego. I ci czytelnicy mają ból d*py, że serial nie jest zgodny z pierwowzorem.
Wszyscy czekali na ekranizację, a dostali adaptację.
Od siebie powiem, że jestem bardzo zadowolony, bo w końcu polski produkt popłynął na szersze wody, niż tylko świat graczy. Po komputerowym "Wiedźminie" mamy serial, a już wiadomo, że będą kolejne sezony.
Oby tak dalej.

ocenił(a) serial na 5
adixoso

Bo w Hamburgeryce nie widzieli jak świetnego Geralta wykreował Żebrowski.