PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196605
5,4 50 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Zacznę od tego ze przed kazdym odcinkiem powinna byc notka "Nie czytałeś sagi nie narzekaj na wielo wątkowość i mnogość postaci!" 99 % zagranicznych krytykow noe czytala pierwowzoru takze WTF!? Jakby Wladce Pierścieni krytykować ze za dużo Hobbitow nie czytając przed recenzją Tolkiena. Dla mnie klimatyczne i zacne

ocenił(a) serial na 4
filipwykurz

Ale serial ma być dobry w odbiorze dla wszystkich, a nie tylko dla wąskiego grona osób, które znają pierwowzór. Jeśli ludzie nieznający książek gubią się lub nie wiedzą o co chodzi w fabule to znaczy, że scenarzyści dali ciała i tyle.

ocenił(a) serial na 8
Elur

Niekoniecznie, może to oznaczać, że nie ogarniają i nie mają cierpliwości i uważności z racji trochę mniejszej bystrości

ocenił(a) serial na 10
Elur

Nie obrażając nikogo jak ktos nie ogarnia to dlatego ze nie czytał zapewne zadnej książki i ma malo pojemny umysł

Elur

Zero problemu ze zrozumieniem i nigdzie się nie gubiłam, a jestem świeżynką w tym temacie. Jak dla mnie bardzo fajny zabieg z liniami czasowymi - szybko się wciągnęłam i miałam frajdę składając wszystkie wątki w całość.

ocenił(a) serial na 4
Elur

Jeśli ludzie nie ogarniają fizyki na poziomie podstawowym to winni są fizycy czy ludzie są tępi?
Jeśli ludzie kupują gorącą kawę, ale nie ma napisu "uwaga gorące" i się oparzą, to znaczy że sprzedawca jest winny, czy ludzie są tępi?

ocenił(a) serial na 5
filipwykurz

Mnie się aktualnie wydaje, że ten serial jest bardziej pod osoby nieznające książek, choć mogę się mylić. Bardzo jest tutaj dużo niezgodności, brak więzi głębokiej więzi pomiędzy Ciri oraz Geraltem, element przeznaczenia powinien być mega ważny, brak Ziarna Prawdy, okrojony Kraniec Świata i wiele innych szczególnie tych dodanych elementów, wątków jakoś mi osobiście nie podeszły. Na plus to dobrze dobrana kolorystyka obrazu, efekty specjalne, ładna praca kamery, poprawnie przedstawiona Cintra w sensie miasto, nawet w porządku walka z strzygą. Spróbuję jeszcze raz podjeść do tego serialu w późniejszym czasie, bardziej na spokojnie.

ocenił(a) serial na 4
filipwykurz

bardziej bym powiedział, że to właśnie osoby które czytały książki bardziej są zawiedzeni

ocenił(a) serial na 10
paweloso95

Ja jestem fanem od młodości a serial ogladam z mega frajda i satysfakcja także kwestia gustu

ocenił(a) serial na 3
paweloso95

Natomiast ja się strasznie zawiodłem. Rozumiem, że chcieli okroić książkę jak najbardziej się da, żeby przedstawić całą historię w rozsądnym czasie. Niestety powycinali kluczowe dialogi, przez co w decyzjach Geralta brakuje logiki. Kompletnie nie rozumiem tego całego poznawania się bohaterów. Czy to, że jacyś bohaterowie się już znają (zwłaszcza Geralt i Jaskier) jest zbyt trudne dla typowego odbiorcy? Potwory wyglądają śmiesznie, a zwłaszcza strzyga.

ocenił(a) serial na 2
filipwykurz

No absolutnie się nie zgadzam. Serial to ma być osobny byt!!! KONIEC, KROPKA. Nie ma być zrozumiały tylko dla tych co przeczytali, a jeżeli tak jest to jest to klapa. To tak jakby Watchmeni mieli być zrozumiali tylko, dla fanów komiksu, ja nie czytałem Watchemenów, a film rozszerzony bardzo lubię. Tak samo z grą o tron, nie czytałem, a do 6 sezonu serial był świetny.

ocenił(a) serial na 10
Dulk9

Każdemu moze sie nie podobać. Kwestia co Ci sieckonkretnie nie podoba. Ja czytalem recenzje "krytykow" ktorzy hejtuja mnogosc postaci lub wątków tacy ludzie po prostu maja ograniczenie mózgowe ze tak to ujmę no i nie czytali wiec sie gubią. Tyle

ocenił(a) serial na 2
filipwykurz

No ja mam wrażenie, że się nie gubiłem tylko dlatego, że czytałem, ale dalej stoję po ich stronie. Serial powinien być jasny dla ludzi niezaznajomionych jak i tych co czytali, wtedy byłby dobrze zrealizowany.