Czytając negatywne komentarze, bardzo dużo widzów zarzuca serialowi, ze jest zbyt mało ,,slowianski''. Kraina wiedźmina jest wymyślona, w końcu to jest serial fantasy wiec skąd Ci wszyscy, tak zwani, eksperci wiedza jak powinien wyglądać świat wiedźmina? Czy w książce jest gdzieś wspominane, ze powinien przypominać Polske?
Też zauważyłem krytykę o poprawność polityczna. Ja nie widze tam żadnej poprawnosci politycznej, bo nie skupiam sie na takich rzeczach ogladając serial. Po prostu się dobrze bawię, nie analizując go tak dogłębnie. Mogę Was zapytać, gdzie widzicie te poprawnosc polityczną? Mam wrażenie, ze większość ludzie jest przewrażliwiona i widzą to co chcą, dopowiadając sobie przy tym wymyślone historie.
Kompletnie nie przeszkadza mi, że w serialu jest kilka postaci czarnoskórych, co z tego? Nie graja oni tam nawet głównych rol, dlaczego Was tak oburza? To, że mają ciemniejsza karnacje to nie powinni grac w wiedzminie bo polscy eksperci sa oburzeni? Sam Sapkowski pozytywnie wypowiadał sie o wiedzminie, pewnie bylby mu wstyd gdyby przeczytal tutaj komentarze obroncow bialej polski, ze jakies tam poboczne role graja czarni. Ja szczerze mowiac nie zwrocilem na to uwagi, dopoki nie wszedlem na to forum i nawet nie pomyślałem, ze może to kogoś aż tak bardzo oburzać.
Mi sie serial podoba i dobrze mi sie go ogląda. Czekam na kolejne sezony :) Mam nadzieję, że będą równie dobrze.
Sam serial zbiera pozytywne recenzje za granicą (od widzów).
My też nagraliśmy swojego polskiego wiedzmina, nawet do pięt nie dorasta temu netflixowemu (wszystko, aktorzy, scenariusz, efekty, przygotowanie, fachowcy itp.)
No tak polskie be, ale Netflix robi chałę to już cacy. Szkoda na was słów trolle, ludzie którzy mają pojęcie o świecie Wiedźmina i jako takie ogólnie nie są w stanie wystawić wyższej oceny. To co się sprawdzało w GoT nie sprawdzi się u nas. Dlaczego? Bo Amerykanin i Polak się różnią. Martin i Sapkowski się różnią. Na opisanie tych samych zjawisk użyli by innych treści. Gdyby ich zapytać z czym kojarzy się niewolnictwo odpowiedzi mogły by być różne. A sam świat nie tyle słowiański co europejski więc mamy tu wierzenia i mity anglosaskie, słowiańskie itp.
żryj nadal gówno i piej z zachwytu.
nie ma się co dziwić, że twórcy mają w dupie jakość, skoro widzowie są już tak otumanieni bylejakością, że nie potrafią się domagać lepszych produkcji, to po co oni mają się wysilać.
Nie pieje z zachwytu, serial oceniłem na 8* a nie 10, wiec jako bardzo dobry, a nie jako arcydzieło.
Po prostu przyjemnie mi się go ogląda.
Dlaczego tak wiele komentarzy zwolenników tego serialu nie tyczy się meritum... czyli jakości samego serialu. Nie wymienia plusów, nie rozwodzi się nad nimi, nie komplementuje atutów...
Tylko zaczyna od piętnowania piętnujących murzynów...
https://www.filmweb.pl/serial/Wied%C5%BAmin-2019-724464/discussion/Czarodzieje.. .+jak+mo%C5%BCna+by%C5%82o+to+tak+zje*a%C4%87+czyli+gdy+scenarzysta+nie+rozumie+ materia%C5%82u+%C5%BAr%C3%B3d%C5%82owego,3131651
Moglibyście się chociaż wysilić na coś takiego.
O jakości samego serialu to będzie mój tekst, ale zanim go skończę to minie jeszcze parę dni.
"My też nagraliśmy swojego polskiego wiedzmina, nawet do pięt nie dorasta temu netflixowemu (wszystko, aktorzy, scenariusz, efekty, przygotowanie, fachowcy itp.)"
efekty lepsze zgadza się ale nad resztą to hmm poniosło Ciebie troszeczkę a z tym scenariuszem to aż szkoda komentować ale i tę kwestię wyjaśnił suszyMie tak więc ten no … miłego oglądania
Z czym dokładnie mnie poniosło? Wolszczak lepiej zagrała? Z całym szacunkiem do Żebrowskiego, bo to bardzo dobry aktor, to jednak Henry Cavill wczuł się w te role lepiej, chociażby od strony wizualnej. Na efekt końcowy pracuje cały sztab fachowców, od dietetyków do trenerów personalnych. Nie wystarczy aktorowi dać tylko kostium 'i weź sobie graj', żeby miało to spójną jakość.