PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 196 tys. ocen
7,0 10 1 195608
5,4 50 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Cieszmy się, że Netflix zaryzykował i zainwestował ogromne pieniądze w naszego "Wiedźmina". Czytałem wszystkie książki Sapkowskiego i zagrałem we wszystkie wiedźmińskie gry. Serial jest REWELACYJNY! Trzymam kciuki za odniesienie sukcesu serialu. Osobiście nie mam nic do zarzucenia twórcom "Wiedźmina". Pamiętajmy, że ma on trafić do wszystkich - do fanów jak i do nie znających wcześniej historii. Z niecierpliwością czekam na II sezon.

Registeel

CGI krwi i ran tragiczne, Jaskier za młody, yennefer w ogóle nie pasując do postaci z książki, wymyślone historie, zdarzenia, postacie (dara) . Za dużo czarnoskórych psuje efekt słowiańskiej powieści, ale wiadomo netflix nie ma co oczekiwać za dużo.

ocenił(a) serial na 7
Raphaelus

Jaskier w książkach miał od 19 do 40 paru lat, mieli zmieniać co odcinek aktora? Dobrze zrobili wybierając dwudziestoparolatka.

ocenił(a) serial na 3
Registeel

Serio? Czytałeś czy streszczenie przeleciałeś? :) Kraniec świata to jakiś żort. płytkie pozbawione korzeni istnienia opowiadanie, które zostało wyprute ze znaczenia. Postać Geralta słyszałem, że grana jest źle bo bez emocji, tu akurat się nie zgodzę, Geralt był bardzo powściągliwy i sarkastyczny. Yennefer ujdzie, Ciri też chociaż wiek... no inaczej. Pisać, że to rewelacja bo aktor macha mieczem to przesada, obsady się nie czepiam, ale każda historia miała odniesienie w podaniach, legendach, mitach, a wszystko było okraszone brutalnością świata, rasizmem i prostym wnioskiem, że to ludzie są największymi potworami. Dzierzba nie bierze podstępem Geralta na środek nasenny po powiedzeniu, że odpuści, to wszystko było kwintesencją rozwoju postaci Geralta. Ach, szkoda gadać. Bardzo chciałem być neutralny do serialu, ale 2 odcinki zniszczyły moje oczekiwania, które były i tak niskie.

ocenił(a) serial na 7
ijonized

akurat świetnie, że wzięli starszą aktorkę. efekty obsadzenia dzieciaka w tak trudnej roli możemy oglądać w polskiej produkcji - mamy drewnianą kukiełkę.

ocenił(a) serial na 8
ijonized

Mialem podobne odczucia jak Ty. I mam nadal do pierwszych 2 odcinkow. Cala magia ktora dziala w opowiadaniach Sapkowskiego zostala wyrzucona do smieci. Ale ogladaj dalej bo od 3 jest lepiej. a 4 i 5 zostaly juz dokladniej zadaptowane. w 5 juz prawie jest TA Yennefer z ostatniego zyczenia ;)

ocenił(a) serial na 3
mictantecutli81

Dzięki, będę twardy i obejrzę dalej, wczoraj po dwóch odcinkach tak się ztriggerowałem, że nie mogłem więcej tej hańby znieść. :) Co najlepsze w Wiedźminie Sapkowskiego to właśnie ten klimat, magia, wielowymiarowe postacie. Fajnie to zobaczyć oczami już nie wyobraźni.

ocenił(a) serial na 7
Registeel

ci, którzy nie znają historii połowy rzeczy nie zrozumieją, bo równocześnie dzieją się wydarzenia sprzed ponad 100/40 lat i te "teraźniejsze". Wiele rzeczy skrócili, uprościli. Moim zdaniem scenariusz wypadł słabo. Poza tym postprodukcja wygląda marnie, a szkoda, bo pieniędzy utopiono w to mnóstwo. :/ Aktorzy są super, poza Triss, wtf w ogóle?

ocenił(a) serial na 3
Registeel

Uwielbiam takie ,,pozytywne,,opinie które zawsze są na głównej a te które odzwierciedlają prawdę niewidoczne .Wygląda mi to na opłacona recenzje bo koleś widzi Coś czego 95% nie widzi a nie widzi jakości