Powiedzcie mi, bo nie czytałem sagi. Czy w powieści występują czarnoskórzy?? Nawet jako mniej znaczące, typowo drugoplanowe postaci? Czy promowanie kolorowych już musi po prostu być w każdym filmie, serialu, reklamie??? Jasne, wiem, że to fantastyka! I, że wszystko dozwolone. Ale jednak mnie to razi, bo w naszym kręgu kulturowym ci czarnoskórzy pojawili się raczej dosyć późno, a i tak w bardzo niewielkiej ilości. Nawet ich udział w II W.Ś. na polach bitew, nie był jakiś znaczący.
Racja, mamy XXI wiek, najbogatsze kraje świata to te multikulturowe i mieszka w nich łącznie ponad miliard ludzi, ale globalny gracz zamiast zarabiać miliardy $ ma obowiązek zrobić coś co spodoba się garstce białasów z Polski.
Czyli tamci ludzie nie obejrzą dobrego serialu jeśli nie będzie w nich aktorów z ich kręgu kulturowego? Jakoś GoT dał radę zostać fenomenem światowym i czarnoskórych postaci nie było np. wśród dzikich, tylko tam gdzie pasują, czyli Dorne albo pustynny klimat Essos.
Nic nie rozumiesz, tu nie chodzi o kopiowanie tylko o wewnetrzna polityke firmy. Netflix z automatu wszedzie laduje kolorowych i nie jest to podyktowane wzgledami komercyjnmi czy artystycznymi a tylko i jedynie swiatopogladowymi. Taka jest ich polityczna agenda i nigdy nie robili z tego tajemnicy. Niestety cierpia na tym produkcje (ktore w wypadku Netflixa nigdy niebyly wysokich lotow) bo widok np. murzyna w sredniowiecznej zbroi wyglada wrecz groteskowo. Ma to tyle samo sensu co mexykanski samurai - jest po prostu kur****o glupie. Poza tym GoT to nie jedyny serial tego typu ktory zdobym miedzynarodowy sukces bez czarnych aktorow bo sa jeszcze fenomenalni wikingowie ktorym wiedzmin do piet nie dorasta. Zapamietaj sobie jedna rzecz: tzw 'race swapping' ktory jest jedynie umotywowany ideologicznie jest niczym wiecej jak zwyklym rasizmem.
Acha, ekipa z wieży Babel jaką jest Los Angeles miała kręcić słowiański serial - oczywiste tak samo jak globalny sukces "białego" Wiedźmina z 2002 roku.
Umiesz czytac ze zrozumieniem? Gdzie tu wzmianka o 'slowianskim' serialu i co ma do tego wiedzmin z 2002? Ksiazka praktycznie w ogole nie ma slowianskiego klimatu wiec po co w ogole taki argument? Idac twoim tokiem rozumowania najlepiej jeszcze dorzucic paru azjatow, arabow i latynosow zby nikt nie poczul sie urazony. I jeszcze eskimosa tak na wszelki wypadek. I powinni tez w tym serialu dodac ciebie coby kazdy wioskowy glupek mial sie z kim identyfikowac....
Powiedz to Azjatom.... Powaznie? Czarni jako wiekszosc na swiecie i do tego w bogatych spoleczenstwach?
Na kartach książek masz raptem 2-3 razy wspomniane. Najbliżej czarnoskórych można by uznać mieszkańców Zerikkani, ale to też bardziej śniady niż czarny. Ofir był bardziej arabski co widać po stylu. Także była to bardzo duża rzadkość.
Chyba najbliżej odpowiada Afryce ze względu na faunę więc całkiem możliwe. https://wiedzmin.fandom.com/wiki/Zangwebar