PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196861
5,5 57 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Zastanawiam się, czy większość komentarzy negatywnych nie wynika z mody. Ja książki dawno temu czytałem, ale bardzo ucieszyła mnie możliwość znowu wniknięcia w ten świat. Spotkałem się z komentarzem, że wiedźmin gra sztywno, nie pasuje i ma głos jak papier ścierny - przez 2 odcinki o tym myślałem ale potem zapomniałem i nie uważam żeby nie pasował. Taki ma być wiedźmin, a wydaje mi się, że aktor jego grający dobrze wczuł się w rolę Geralta. Wszyscy wyszukują minusów, które jak w każdej produkcji są (np. wydarzenia nie są przedstawione po kolei i można się pogubić, choć ja nie miałem większych problemów, ale ludzie którzy oglądają z niepełnym skupieniem mogą mieć problemy albo nic nie przeczytali z Wiedźmina), a zapominają o plusach.
Wg mnie mocą tego serialu jest to:

- wciąga bardzo mocno, słyszałem krytykę że 1 godzina to za dużo, 40 minut wystarczająco, a ja siedziałem jak na szpilkach w prawie każdym momencie, nie mogę się doczekać na kolejny sezon i przykro że się skończył
- postaci pierwszoplanowe tj. Geral, Ciri i Yen są rewelacyjne!
- jeśli się ogląda właśnie ze skupieniem to wątki fajnie się zasklepiają i łączą w całość
- piękne zdjęcia, momentami krajobrazy jak w naszych górach

Podsumowując, zżyłem się z bohaterami, czekam na kolejny sezon, dawno nie wciągnał mnie tak bardzo żaden serial, mocne 9/10

A i czego mnie nauczył ten serial i cała otoczka wokół niego - dobrze samemu obejrzeć i wyrobić sobie opinie, recenzenci, komentatorzy nie zawsze mają rację, często się mylą - bo moja racja jest mojsza ;)

ocenił(a) serial na 7
miqel10

Ja przeczytałem wiedźmaka kilka razy. Sporo rzeczy jest trochę inaczej, ale historia jest "oparta" na opowiadaniach co nie znaczy, że musi być idealnie taka sama. Dla mnie sporym minusem była chaotyczność w ekranowej opowieści i za mało wiedźmina w "Wiedźminie". Jednak druga połowa odcinków daje nadzieję, że kolejny sezon będzie bardziej składny. Fajne jest to, że pokazano skąd wzięła się Yenefer, walkę pod Sodden (chociaż inaczej ją sobie wyobrażałem ;) ).

Myślę, że obejrzę jeszcze kilka razy ten sezon i daję kredyt zaufania, że moje wątpliwości zostaną rozwiane wraz kolejnymi seriami.