PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=724464}

Wiedźmin

The Witcher
2019 -
7,0 197 tys. ocen
7,0 10 1 196628
5,5 57 krytyków
Wiedźmin
powrót do forum serialu Wiedźmin

Otwieram nowy temat dotyczący produkcji filmu "Wiedźmin".
Zacznę od początku.. Z tego co wiadomo to film ma wyreżyserować Tomasz Bagiński a za produkcję filmu ma odpowiadać Platige films.
PISF dofinansowało projekt w wysokości 150tys. zł na rozwój projektu i uznano kategorię filmu jako bardzo dobrą. Bagiński wspominał o nowych informacjach pod koniec zeszłego roku ale puki co cisza.. Ktoś kto wie coś na temat tego filmu, zachęcam do podzielenia się informacjami ;D

użytkownik usunięty
Kinomaniak91

Ta data premiery 2015 została w ogóle gdzieś ogłoszona czy tak sobie ktoś ją tylko wpisał? Bo wydaje mi się lekko nierealna.

Jestem bardzo ciekawy tego co nam wyczaruje Bagiński bo jego umiejętności są genialne. Jak zobaczyłem film Ambition od Platige Image to po prostu kopara mi opadła. Jeśli Wiedźmin będzie na takim poziomie... Będziemy mieli wreszcie ekranizację godną króla.

I taka mała drobnostka "puki" powstaje od słowa pukać. Więc chyba powinno być póki ;) nie martw się sam się zdziwiłem jak to pierwszy raz odkryłem.

ocenił(a) serial na 7

W 2015 na pewno to nie jest realne.. Może w 2017 będzie premiera. Ktoś zapewne wpisał taki rok, choć zapewne zostanie zmieniony, jakiś musi być. No racja dzięki :p moja ortografia nieraz leży.. :p

ocenił(a) serial na 8
Kinomaniak91

Na pewno wkrótce ogłoszą inną date, w 2015 to oni zaczną krecić ;) |Teraz trwa proces twórczy, scenariusz, ogólne zarysy, ale mam nadzieje, że poznamy obsadę jak najszybciej :)

ocenił(a) serial na 7
mariia18

No i pieniądze.. zobaczymy czy uda im się zebrać odpowiednią kwotę ;)

ocenił(a) serial na 7
Kinomaniak91

Film jest nadal w planach realizacji, choć reżyser jak i grupa pracująca nad filmem nie chce zdradzać na chwilę obecną żadnych informacji. Trzeba czekać do końca roku. Krążą też plotki że przy współtworzeniu filmu ma brać udział Andrzej Sapkowski.

ocenił(a) serial na 7
Kinomaniak91

Skąd te plotki? Sam Andrzej zapytany ostatnio o film Bagińskiego szybko zakończył rozmowę na ten temat zdaniem "Mnie nikt nie pytał".

ocenił(a) serial na 7
Snobi

No więc o to też mi chodzi.. " Nie potwierdzam, nie zaprzeczam". Kto wie pożyjemy zobaczymy.

ocenił(a) serial na 7
Kinomaniak91

Ponoć film ma mieć inny tytuł za granicą gdyż CD PROJEKT blokuje zatytułowany wcześniej swoją sagę gry o przygodach Białego Wilka "The Witcher"

ocenił(a) serial na 8
Kinomaniak91

Nie koniecznie musi się nazywac The Witcher. Krew Elfów też brzmi zajebiście. A nawet lepiej ?

ocenił(a) serial na 7
balonik94

Byle tylko powstał, a jaką będzie miał nazwę to już przynajmniej dla mnie nie ma znaczenia. Choć z tą nazwą będzie utożsamiana marka Wiedźmina.

ocenił(a) serial na 8
Kinomaniak91

Przez to, że tak długo nie ma informacji na ten temat wyslałem sobie maila do Platige Image z pytaniem czy projekt przypadkiem nie upadł. :D :D Odp były dwie. Jedna była krótka "Nie upadł :) ", a druga "Cierpliwości". No cóż .... może niedługo wjadą jakieś newsy ? : >

ocenił(a) serial na 7
balonik94

Właśnie z ta cierpliwością jest najgorzej :P Bagiński wypowiedział sie kiedyś, że na pewne informacje mamy poczekać do końca roku. Pytanie którego.. :D

ocenił(a) serial na 8
Kinomaniak91

a kiedy to powiedział ? :D bo nie chce mi się dokładnie googlować, sorki

ocenił(a) serial na 7
balonik94

I tu jest problem bo chyba w zeszłym roku :P ale w październiku tak Mi się przynajmniej wydaje...

ocenił(a) serial na 8
Kinomaniak91

no to miejmy nadziej, że do 31 grudnia coś się pojawi :)

ocenił(a) serial na 7
Kinomaniak91

Świeże informacje ze strony Platige.com "Renomowana, amerykańska firma produkcyjna Sean Daniel Company [SDC] - znana z takich produkcji jak seria „Mumia”, a także przygotowywanej właśnie nowej wersji filmu „Ben-Hur” czy serialu „The Expanse” - została oficjalnym partnerem Platige Films w przygotowaniach do produkcji pełnometrażowego filmu aktorskiego o wiedźminie Geralcie, bohaterze książek Andrzeja Sapkowskiego. Film oparty będzie na motywach opowiadań „Wiedźmin” i „Mniejsze Zło” z tomu „Ostatnie Życzenie”. Reżyserem będzie Tomasz Bagiński, nominowany do Oscara za film „Katedra”.

Przygotowywany film będzie stanowić wprowadzenie do świata Wiedźmina i jest planowany jako początek serii. Nad scenariuszem filmu, a także jego kontynuacją filmową i telewizyjną, pracuje doświadczona hollywoodzka scenarzystka Thania St. John, autorka takich produkcji telewizyjnych jak „Grimm”, „Chicago Fire” czy „Buffy: Postrach wampirów”.

Film przeznaczony będzie do dystrybucji światowej, a jego premiera planowana jest na rok 2017." Czyli coś się dzieje :D

Kinomaniak91

Trochę mnie niepokoi scenarzystka. Jej dzieła są mega przeciętne.

ocenił(a) serial na 7
bluearmy

O Tym samym pomyślałem, być może ma napisać wstępną wersje, która zostanie poprawiona. Moim zdaniem byle czego nie przyjmą..

ocenił(a) serial na 7
Kinomaniak91

Budżet filmu ma wynieść od 20-30mln.$, scenariusz jest ponoć gotowy, wprowadzane nadal są jeszcze poprawki. Film kręcony ma być w Polsce, być może również na Ukrainie i Białorusi. Główny aktor jest wciąż nie wybrany, choć wstępne kandydatury są już na uwadze twórców, którzy mają prowadzić z nimi rozmowy w kwestii angażu. Najprawdopodobniej będzie to aktor anglojęzyczny.